Dizel motor radi na principu "samouništenja", prekomplikovani i preskupi sklopovi (pumpa visokog pritiska i dizne kod starih, da ne pričam o komplikaciji common-rail sistema kod novih i pratećim turbinama), osetljivost prema lošem gorivu, netolerantnost na visokim obrtajima u smislu trajnosti motora, buka, osetljivost na niskim temperaturama pri startovanju (zamrzavanje goriva, grejanje, problemi usled lošije kompresije), itd itd...
Kaže se: plin za upaljač, nafta za grejanje, benzin za vožnju...
izvini, ali mnogo si neupućen, proveri na drugom mestu ukoliko sumnjaš
o kakvoj netolerantnosti na visokim obrtajima pričaš uopšte, oni i jesu trajni što rade na malom broju obrtaja, nećeš valjda da kažeš glupost da noviji dizel loše podnosi konstantnih 3500 obrtaja na auto putu od maksimalnih oko 4000, a benzinac super podnosi 5000 od recimo 5500?
osteljivost na niskim temperaturama pri startovanju je vezana za stare d2 dizele, tipa golf dvojka, i tačno sam znao da si od onih ljudi koji još uvek kada kažeš 'dizel' vide glupog golfa 2 1.6d. noviji nemaju tih problema, imam turbo dizel auto kome se NIKAD za 5 godina, koliko ga imam, nije desilo da ne upali na hladnoći, to je sa pomenutom golf dvojkom dizel i sličnima nemoguće
buka je pitanje zvučne izolacije u velikoj meri, nije svaki dizel podjednako tih, pa i kada je common rail koji su generalno tiši u pitanju, značajna razlika je izmedju fiatovog i na pr. bmw-ovog cr dizela koji se ne čuje ne samo unutra (izolacija) nego maltene i spolja, a fiatovi i nisu toliko prefinjeni, mnogo puta sam se vozio stilo taxijem pa sam se uverio u to. čak i mali 1.4 hdi iz peugeot/citroena je dosta smiren, a to nije motor iz skupih vozila poput bmw. pd dizeli iz vw grupe su glasniji, medjutim priča o izolaciji tu igra glavnu ulogu pa se primećuje kako je isti referentni motor sve tiši kako klasa raste, pa je u polu glasniji nego u passatu ili audijima.
priča za loše gorivo koje doprinosi problemu sa turbinama i uopšte zezanju motora jeste tačna zato što je srbija divna zemlja kao štp znamo pa sipamo ko zna šta u kola, medjutim, ni to nije razlog za paranoju i u slučaju vanrednih popravki nećete bankrotirati pošto ukoliko već imate neki moderniji auto ne očekuje se da vam je budžet na srpskom nivou teškog preživljavanja. to se odnosi i na rtroškove održavanja koji nisu dž, ali nisu katastrofalni, niti zahtevaju tajkunsko bogatstvo. i priče za stalne probleme sa dizelima zbog lošeg goriva su odraz paranoje i neupućenosti. neko sa strane bi pomislio da su dizel motori samo rupa bez dna u srbiji čitajući neke postove ovde. a elegantno niko od vas nije pomenuo znatno bolju potrošnju. i neko spominje nešto sa uljem, ljudi, kao da vam nacrtam da preterujete i NE ZNATE i bazirate 'znanje' na majstor žikinim legendama
i ja sam nekad mislio dizel je golf 2, i priznajem, tada pojma nisam imao, i da, ja više volim zvuk benzinca, ali koliko je to suštinski bitno, osim kada se poredi sa turbo benzincima