Panda Club Serbia
11 фебруар, 2012, 20:38:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3]
  Štampaj  
Autor Tema: Ugradnja obrtomera (RPM indicator)  (Pročitano 2482 puta)
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: 06 јун, 2010, 19:27:43 »

Hm........Nesto tu sa polaritetima nije dobro (ako obrtaljka zakucava na nulu). Ajd probaj samo sa jednom bobinom - bez diode (trebalo bi da imas pola ocitavanja (duplo manji broj obrtaja). Posle probaj sa drugom bobinom isto bez diode.....(isto bi trebalo da imas pola ocitavanja).

Potom probaj jednu po jednu bobinu ali sa umetnutom diodom na signalni vod.........Isto na drugu bobinu samo sa umetnutom diodom.........

Ako to radi, onda ostaje da se proveri ukrstanje dioda, a moze biti i do samog obrtomera, mozda su polariteti kod njega nekako izokrenuti???????
Sačuvana
nitro
Moderator
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 07 јун, 2010, 11:31:24 »

Hvala Aco  drinks

Kada spojim na bobine posebno pokazuje oko 500 obrtaja, doduse, malo me buni ta druga bobina ima 2 zice,naravno, jednu deblju roze, i jednu crno-braon -tanju, za tanju pretpostavih da je + ,jer se na njoj pojavljulje nekakav signal i na nju spajam diodu...
Mozda je i do obrtomera,  sad ostaje samo da se eksperimentise, proba sa drugim diodama, da se pravi dubler frekvencije ili da se kupi Pilotov satic cray
Ako je neko imao slicno iskustvo,neka kaze,necem mu nista  blush2

Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 07 јануар, 2012, 21:27:14 »

@ AcaDorcol

Aco,  kao naj upućenijem pandisti u auto-elektroniku, zamolio bih Te za informaciju
oko vezivanja originalnog obrtomera od sei- sportinga na standarcni sei..
Naime, imam šanse da mi jedan drugar donese iz Italije originalni obrtomer
koji je skinut sa sei sportinga, prodaje se demontiran tako da nema šanse da se
vidi gde i kako je bio povezan. Standardne obrtomere znam povezati, iz tvojih
tekstova sam naučio i povezivanje sa dve bobine, sada mi je nepoznato
kako je povezan originalni obrtomer, na neki od pinova ECU-a, ili kao što si
pisao za dve bobine. Ako se vezuje na neki od pinova ECU-a , onda otpada,jer ECU-i
moraju biti isti u standardnom i sport sei-u, što sigurno nije slučaj, a ako se vezuje
na  bobinu onda nije problem. Auto elektricari nemaju takva saznanja,oni mi
tu ne mogu pomoći, možda bi u originalnom servisu mogao saznati, ali to je teško.
Ako mi Ti  ili neko od pandista ne može pomoći, ostaje mi servis kao zadnja šansa.

Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 08 јануар, 2012, 09:48:42 »

Ako je tvoj sei sa dve trafo-bobine (1108 ccm MPI- motor 187A1000) onda signal za obrtomer jednostavno dovedi sa crvene zicice (+) napajajuceg kabla jedne od bobina (ulaz u bobinu). Za pocetak pre nego sto bi sekao kabl, mozes na signalni vod obrtomera povezati spenadlu i ubodes akupunkturno u crveni napajajuci kabl  od jedne od bobina i obrtomer ce proraditi. Tako ce biti mnogo lakse nego da petljas sa ECU, i traziz koji pin na ecu daje taj signal. Ostale zice na obrtomeru su napajanje + i minus, i plus za nocno osvetljenje instrumenta.
Ako bi se slucajno desilo da obrtomer pokazuje samo pola vrednosti (recimo ako bi ler pokazivao na 450 umesto na fabrickih 900 obrtaja), onda bi se signal za obrtomer morao dovesti sa napajanja obe bobine uz montiranje dioda na svaki od napojnih kablova svake od bobina. Deluje komplikovano ali nije, mislim da sam ranije (davno) negde i slike tog sistema postavljao......A evo mozes pogledati i ovaj tutorijal:
http://www.fiatforum.com/panda-classic-guides/139484-install-rev-counter-gars3.html
Tutorijal je za Pandu, ali vidi se slika sa diodama za dovlacenje signala na obrtomer predvidjen za 4 cilindra (umesto za dva)
« Poslednja izmena: 08 јануар, 2012, 09:53:26 AcaDorcol » Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 09 јануар, 2012, 21:31:12 »

OK. ovo sve znam, mislio sam da je razlika ako je taj " fabricki " vezan na ECU, da nije moguće
spojiti na bobinu. Spajanje na bobinu je meni poznato, nije frka. Hvala Aco na pomoći !   victory
Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
Stranice: 1 2 [3]
  Štampaj  

Prebaci se na: