Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 21:16:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 14
  Štampaj  
Autor Tema: Novi zakon o saobracaju  (Pročitano 11164 puta)
salemfk
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 29 новембар, 2009, 21:04:06 »

Cao drustvo,
evo blizi se i datim kada pocinje da vazi novi zakon, pa reko da ga bolje i detaljnije pogledam.
E sada nikako da nadjem sve detalje vezano za pomenuti zakon tj.
ceo zakon se moze skinuti sa adrese
http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=597&t=Z#
medjutim unutar zakona se cesto javlja recenica
"Bliže propise donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja" . Po novinama sam nalazio dosta clanaka, ali cesto napisano iz ugla novinara.
E sad ako neko zna gde moze da se vide ovi blizi propisi ne bi bilo lose da podeli sa nama.
Mene konkretno zanima ovaj deo:
"Bliže propise o načinu prevoženja dece i uslovima koje mora da ispunjava
bezbednosno sedište – korpa donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja."
Sačuvana

Moja panda ima Windows, pa vi sad vidite!
šUKI
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 29 новембар, 2009, 21:14:33 »

ukratko rečeno crno nam se piše angry2 angry2 angry2 angry2
Sačuvana
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 29 новембар, 2009, 22:08:11 »

Ta fantasticna regula- , ``blize ce urediti ministar`` inace je sastavni deo skoro svakog Zakona koji se donosi u poslednjih 20-es godina. To je inace tako u zemljama poput nase. Inace to znaci `` mali bog`` i njemu bliski ``bogovi`` ce tumaciti sta znaci sta? u svakom takvom clanu Zakona. Evo na primer, u decembru prosle godine, izasao je zakon o proglasavanju srpskih standarda. U tim standardima je napisano sta treba da sadrzi - kutija prve pomoci. Sad ce ministar da donese podzakonski akt (Pravilnik;Uredbu;Naredbu;Resenje;i sl.) koja/e ce da kaze/u da je sadrzina kutije prve pomoci propisana Srpskim standardom broj xx/yy/2008. Onda isto tako ce se urediti podzakonskim aktima i ostale stvari iz tog Zakona. E tu naravno nece biti kraj, nego ce razni ljudi postavljati razna pitanja nadleznim ministarstvima, pa ce kad i ako - ta ministarstva daju tzv-Misljenja na ta pitanja i to predstavljati ``reper`` za tumacenje samog Zakona (ZOBS-na putevima).....U knjizarama ``Sl.lista`` RS - vec se moze kupiti knjizurina koja se zove ``Komentar ZOBS na putevima`` koja kosta nesto preko 4.500 dinara, ali to je tek prvo izdanje......koje ce biti prosirivano i dopunjavano (citaj sve skuplje i skuplje) kako ministar bude donosio koji podzakonski akt u vezi ZOBS na putevima........Integralni tekst tog da kazem ``komentara`` nikada se nece moci naci na netu, jer kako ce se onda vlast - uzeti pare gradjanstvu - ako bi sve pisalo u Zakonu(ima), a i ovako se lakse odrape gradjani ``na terenu``- na bazi tih dodatnih Pravilnika, Uredbi, Naredbi, Misljenja, Tumacenja i sl.......Da negovorim da ce u praksi sve to zaciniti i tzv - ``slobodno sudijsko uverenje``.......
Znam recimo - da ce u kutiji prve pomoci od datuma primene zakona pored ostalog morati da se nalazi i termo-folija (s jedne strane zlatno-zute a sa druge strane srebrne boje - ko u americkim filmovima) a koju u Srbiji niko ne proizvodi. Zaboravio sam tacne dimenzije te folije ali ima u tim standardima iz 2008-sme......I tako to i tome slicno - za svaku sitnicu...... Ministar ce naravno ``propisati sta se smatra zimskom gumom`` u smislu ovog Zakona - recimo on je taj koji ce reci da li je oznaka M+S zimska guma - iako je opste poznato da je to ``all season`` guma. On ce propisati sta je ``uredjaj za povecanje trakcije`` - tj dal je to lanac, carapa, pauk........burgija, cuskija......... bad threaten threaten bad bad threaten threaten threaten threaten threaten threaten threaten
Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 29 новембар, 2009, 22:17:48 »

Iako se slažemo u ogorčenosti prema cirkusu koji nazivamo državom, M+S (Mud + Snow) jesu zimske gume.
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 29 новембар, 2009, 22:18:14 »

Spisak OBAVEZNE opreme po novom ZOBS-u

PRVA POMOĆ mora da zadovoljava SRPS Z.B2.001 standard
-Sterilna kompresa od gaze-pojedinačno pakovanje 10x10cm, 5 kom.
-Sterilna gaza po 1/2 m-pojedinačno pakovanje 80x25cm, 2 kom.
-Streilna gaza po 1 m-pojedinačno pakovanje 80x25cm, 1 kom.
-Trouglasta marama 100x100x140cm,gustoće 20x19, 3 kom
-Adhezivni zavojni materijal(hanzaplast) 10x8cm, 5 kom.
-Lepljivi flaster 25cm x 5m, 1kom.
-Kaliko zavoj 10cm x 5m, 2 kom.
-Kaliko zavoj 8 cm x 5m, 2 kom.
-Kaliko zavoj 5cm x 5m, 2 kom.
-PVC kesa manja 20x30cm, 1kom.
-PVC kesa veca 40x60cm, 1 kom.
-PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, 2 para.
-Izotermalni prekrivač 150x200cm, 1 kom.
-Makaze sa zaobljenim vrhom, 1 kom.
-Zihernadle, 6 kom.
-Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, 1 kom.
-Papir i olovka, 1 kom
-Uputstvo o pružanju prve pomoći izdato od Crvenog krsta, 1 kom.
-Specifikacija sadržaja kutije, 1 kom.

PRSLUK: U automobilu vozači moraju da imaju fluorescentni prsluk. On mora da se nosi kada se menja točak, obavljaju manje popravke, sipa gorivo, traži pomoć na putu... Ovakvi prsluci mogu da se pazare na gotovo svakoj pumpi za oko 300 dinara, a ko ga nema platiće kaznu od 3.000 dinara.

SEDIŠTE ZA DECU: Dete do tri godine mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu i to na zadnjem sicu. Jedini izuzetak kada je dozvoljena vožnja na mestu suvozača je: u posebnom sedištu, okrenutom suprotno od pravca kretanja automobila, i to u kolima koja nemaju, ili su isključila vazdušni jastuk.
U srpskim prodavnicama dečje opreme najjeftinija sedišta za klince koštaju oko 12.000 dinara. Ona u koja mogu da stanu i nešto starija (i nešto teža) deca, nosivosti do 36 kilograma, staju od 20.000, pa sve do 35.000 dinara. Na muci će se, tako, posebno naći porodice sa dvoje dece.
Ko vozi dete bez sedišta ili nosiljke rizikuje da bude oglobljen i sa 30.000 dinara. Ugrožavanje života deteta može neodgovornom tati ili mami da donese i šest kaznenih poena i čak oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

HENDSFRI: Od 10. decembra, za volanom više neće biti telefoniranja - osim ako ne koristite "hendsfri". Jeftinija varijanta je kupovina "blutut" slušalice, koje mogu da se nađu već za oko 1.500 dinara, dok kvalitetnije staju i nekoliko hiljada više. "Pravi" hendsfri uređaji, koji se povezuju sa plejerom u automobilu, pa sagovornika možete
da slušate i na zvučnicima, ili imaju displej, idu od 5.000 do 20.000 dinara.
Iako će za mnoge koji vole da pričaju tokom vožnje ovo predstavljati trošak, u ovom slučaju "preganjanja" sa policijom ne sme da bude. Jer, za ovaj prekršaj nema bodovnih kazni, ali se naplaćuju mandatne - po 5.000 dinara.

RADARI I KACIGEOMILJENA "dodatna oprema" srpskih vozača, radar-detektori, novim aktom je - zabranjena. Vozači motocikala, ali i bicikala moraće da imaju zaštitne kacige. Ljubitelji dvotočkaša, koji se ne povinuju slovu zakona, moraće da plate po 5.000 dinara svaki put kada ih zaustavi policija.

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/05_maj/30/hronika/saobracaj-g.jpg
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 30 новембар, 2009, 08:16:02 »

Iako se slažemo u ogorčenosti prema cirkusu koji nazivamo državom, M+S (Mud + Snow) jesu zimske gume.

Pardon, onda je moja greska (mada mi nije jasno zasto onda postoje gume sa oznakom pahuljice - koje nema na M+S gumama) wacko
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 30 новембар, 2009, 11:13:17 »

Uprkos sto priznajem gresku u pogledu M+S guma, nije lose da se zna da je oznaka za gume zaista - testirane na snegu ova s pahuljicom, kao na slici u prilogu.

Po ZOBSNP koji vazi u SRB, M+S gume jesu priznate kao zimske, ali nisu svi proizvodjaci guma oznaku M+S bez pahulje stavili zato sto ih je mrzelo da naslikaju pahuljicu, nego jedan broj proizvodjaca smatra da po njihovim internim testovima i kriterijumima ta guma pokazuje odgovarajuce katrakteristike i na M+S (M&S, ili M,S) podlogama, pa se kod jednog broja takvih proizvodjaca guma oznaka M+S nalazi i na letnjim, ili onim all season gumama. Naravno to je izmedju ostalog i stoga sto to daje extra efekte u prodaji, a zadovoljava kupce koji u zemljama poput nase kod ``organa reda`` s tom oznakom M+S pokrivaju zakonske zahteve i prolaze znatno jeftinije prilikom nabavke.......

Evo ovde mozete procitati vise o tome:
http://www.4gume.com/o-gumama/ms-gume/
Sačuvana
salemfk
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 02 децембар, 2009, 09:53:32 »

Evo jutros neki lik gostovao na rts-u i rece da kada te zaustavi policija zabranjeno je da izlazis iz automobila   boast
A sto se tice sedista za decu, proizvodjac sedista nalaze da se sediste veze pojasom,  a ako nemas pojas na zadnjem sedistu? Da li ce to organi reda da smatraju kao da nisi ni imao sediste, to je vec na slobodnoj proceni  scare

Sačuvana

Vlajko
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 02 децембар, 2009, 13:03:01 »

Sediste za decu u Metrou kosta oko 3500din. Tamo sam ja kupio i koristim 2god bez problema. Po meni ne treba bolje, citaj skuplje i ovo radi posao.
I vezao sam ga pojasevima sto ima da se kupi u svakoj radnji pozamanterije na metar. Uz to kupis i plasticne kopce. Vezes preko celog naslona, kopce u gepeku da indijancu ne padne na pamet u toku voznje da se malo poigra i eto resen problem.

A treba ga imati zbog klinaca ne zbog pandura.
Sačuvana
salemfk
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 02 децембар, 2009, 13:24:33 »

A treba ga imati zbog klinaca ne zbog pandura.
Naravno, slazem se 100%.
Mada mene to tek ceka od sredine januara, pa se polako pripremam.
Sačuvana

Vlajko
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 02 децембар, 2009, 14:16:30 »

salemfk,

Nisam siguran da sam te razumeo.
Ako cekas bebu u januaru nemoj razmisljati o sedistu vec o nosiljki. Beba koja jos ne moze da sedi, do nekog 5-6 mes, se ne vozi u sedistu!

Raspitaj se tacno kako se to zove po bebi radnjama.
Ja sam kliinca vozio u platnenoj nosiljki sto sluzi za iznosenje iz porodilista. Doduse bila je zima prvih meseci tako da se nismo mnogo ni vozikali osim do doma zdravlja. Nosiljka je bila na zadnjem sedistu iza suvozaca. To po novom zakonu ne vrerujem da ces moci.
poz
Sačuvana
mirorab
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #11 poslato: 02 децембар, 2009, 15:16:50 »

@salemfk: Voziti dete možeš u sedištu za to namenjenom do 1 god manje više (do 8kg mislim). Posle, kad počne da sedi, imaš neke kao plastične stolice do 3. god. posle je po zakonu free da sedi nazad, a i ko bi ga uvatio...   Roll Eyes
U startu smo koristili onu plastičnu školjku sa ručkom, izgleda kao koropa za pijacu tapacirana unutra... U to staje do cca 6 meseci...
Tu korpu nemam (pozajmljivali smo je sva tri puta!) a sedište mislim da imam (proizvođač Junior, Made in Serbia) pa ako ti zatreba... Il nekom drugom... (možda čak imam i dva, nisam siguran!!) Može da se veže (ako imaš pojas nazad) pojasom, a može i nekim trakama kobajagi predviđenim za tu svrhu, za naslon zadnjeg sedišta. Možeš da ga staviš i na suvozačko sedište u kontra smeru od napred ako nemaš air bag ili je isključen.
SEDIŠTE ZA DECU: Dete do tri godine mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu i to na zadnjem sicu. Jedini izuzetak kada je dozvoljena vožnja na mestu suvozača je: u posebnom sedištu, okrenutom suprotno od pravca kretanja automobila, i to u kolima koja nemaju, ili su isključila vazdušni jastuk.
U srpskim prodavnicama dečje opreme najjeftinija sedišta za klince koštaju oko 12.000 dinara. Ona u koja mogu da stanu i nešto starija (i nešto teža) deca, nosivosti do 36 kilograma, staju od 20.000, pa sve do 35.000 dinara. Na muci će se, tako, posebno naći porodice sa dvoje dece.
Ko vozi dete bez sedišta ili nosiljke rizikuje da bude oglobljen i sa 30.000 dinara. Ugrožavanje života deteta može neodgovornom tati ili mami da donese i šest kaznenih poena i čak oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/05_maj/30/hronika/saobracaj-g.jpg
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 02 децембар, 2009, 21:12:13 »

Pošto se u firmi staram o vozilima, malo više sam se zabavio
problematikom ZOBS-a. Ako je neko mislio da dopunjava
postojeću prvu pomoć/neki jesu/, nek batali ćorav posao jer
se slažu samo u tri i po stavke, a četvrta su zihernadle kojih u
 prethodnoj ima za 4 više. Zvao sam radnje i nema nigde sem
u AP gde su 2000, s tim da u kompletu prodaju i sijalice
i prsluk/odvojeno nema, za sada/. U ostalim radnjama
čekaju da dobiju. Lipši magarče do zelene trave...
I još jedna primedba, a to je da smo dužni da imamo u
kolima Izveštaj o saobraćajnoj nezgodi/mislim da je
tako ili slično ime/, koji nam /po informaciji u AMSS/
daje onaj ko nam je dao polisu, i samo uz istu ide.
Pored ZOBS-a postoji i PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH
VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU
NA PUTEVIMA/tačno se tako zove/, u kome ima još LEPIH
stvari za razmišljanje i čitanje.
Nek nam se Bog smiluje!
 angry2
Sačuvana
salemfk
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 02 децембар, 2009, 23:04:33 »

Evo sta nadjoh

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila
http://doku.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/2009-10-06%20PRAVILNIK%20O%20TEH%20USLOVIMA%20MI.pdf

A evo ovde ima i ostalih stvari
http://doku.mi.gov.rs/sektor%20za%20puteve%20i%20bezbednost%20saobracaja.htm
Sačuvana

jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 03 децембар, 2009, 08:27:16 »

E, o tome pričam...Ko razume shvatiće!
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 14
  Štampaj  

Prebaci se na: