E evo i dugo očekivanog lepog vremena te ja izleteh jutros ko zapeta puška da završim ovaj posao:
Prvo i pre svega, našpricati WD40 ili adekvatnu zamenu na sve šrafove nekoliko dana pre posla i na dan samog posla, dobro očistiti čeličnom četkom sve navoje i matice. Od alata je potreban ključ 13 i to najbolje nasadni (gedore, koje nisam imao), krstasti šrafciger, čekič, klješta i to bi valjda bilo to... Mislim da je najlakše za rad da se auto digne na klocne i da se poskidaju kotači:

Robi može sada da gata u sadržaj prtljažnika

Dalje, potrebno je odvrnuti 6 matica koje drže branik. Po jedna je sa strane vozila a po dve drže nosače sa zadnje strane vozila. Šrafove i matice bi bilo zgodno sačuvati jer nisu standardni. Sledeći korak je skidanje svetala za tablicu, drže ih za branik po dva šrafa a potrebno je i skinuti plastični (donji) deo a gumeni (gornji) provući sa sve žicama kroz rupe:
Ovako Panda izgleda kada se skine (nepristojno, jel da?). Inače, moj Gvido je nekada popio blaži udarac od straga sa leve strane:
Razlika između starog i novog nosača:

U predviđena mesta na braniku ubaciti šrafove sa četvorougaonom glavom. Neki mogu i rukom da se uglave a neki uz pomoć klješta:

Zatim je potrebno na šrafove sa zadnje strane pričvrstiti i nosače (to nažalost nisam slikao, ponela me radna atmosfera). Potom provući nazad kablove sa sve gumenom zaštitom kroz branik, ušrafiti tablicu (a možda je lakše nju vratiti kada je branik na svom mestu) i to provizorno montirati.

Poslednji korak je dotegnuti sve šrafove i vratiti svetlo za tablicu (proveriti da li radi, idealna prilika za zamenu sijalice).
Što se cifre tiče, branik je bio oko 1700din (decembar, Autika), nosači kod Milana 15€, farbu, antirost i lak neću da računam jer je potrošena minimalna količina. Radeći ovaj posao ustanovio sam da su mi zadnji amortizeri propizdeli ( izvinjavam se Zokiju zbog rečnika

) i da mi je lonac auspuha pri kraju kao i da se branik malo povio na sredini (vidi sliku) da li od stajanja ili su ga takvog napravili ne znam - plan je da se ispravi jednom sumanutom idejom podmetanja dužeg šrafa kroz centralni rupicu na zadnjem veznom limu (možda bude slika i od tog poduhvata).

Sve u svemu, lagana gimnastika u trajanju od 2-3 sata...