|
vladann
|
 |
« poslato: 10 децембар, 2009, 15:20:55 » |
|
Ja bas dosadan!  Ali elem, posto ne videh nigde ovu temu ajd reko da se napravim malo pametan. Planiram da nadjem, kupim, pozajmim, negde polovne ili nove ako mi finansije dozvole zatezace, pojaseve pozadi. Pa sad ako neko ima iskustva sa tim nek kaze rec dve. Ono tipa dal pasuje sa nekog drugog vozila i sl. Inace kod mog rodjaka ( posto je jos uvek van ) primetih, mozda pogresno, da postoje rupe sa navojima za montazu pojaseva. Pa sad ko ima sta da kaze pricajte. Hvala.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
vladann
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 10 децембар, 2009, 21:13:56 » |
|
E da, i ako iko zna sa 100% sigurnosti da mi kaze da li MORAMO da ugradjujemo ta sr....a i bacamo pare.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 10 децембар, 2009, 21:19:17 » |
|
Ja sam ih stavio pozadi zbog klinca, tj. njegovog sedišta. Ništa lakše, ako sam ja uspeo, moći će baš svako. Bitno je da imaš sve šrafove, navoji su već tu. PS: Treba samo na jednom mestu probušiti rupicu u zadnjem tapacirungu vrata (hvala Ti Robi) gde ide sisica  automata pojasa.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 10 децембар, 2009, 21:21:40 kuntalo »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
vladann
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 10 децембар, 2009, 21:29:10 » |
|
Odlicno. Aj samo ako nije problem, jos neki info tipa cena, gde si kupio, od kog je vozila, koliko kosta, i slicno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 10 децембар, 2009, 22:18:18 » |
|
E da, i ako iko zna sa 100% sigurnosti da mi kaze da li MORAMO da ugradjujemo ta sr....a i bacamo pare.
Ako se ozakoni sadasnji tekst predloga tog Pravilnika .......100% MORAMO - zato jer Panda ima predvidjeno mesto za ugradnju sigurnosnih pojaseva na zadnjem sedistu- koje se sasvim jasno uocava vizuelnim pregledom. (u predlogu tog dokumenta koji ceka da bude i zvanicno usaglasen i -objavljen u ``Sl glasniku`` RS - sto ce prakticno i oznaciti njegovu punovaznost i njegovu punu primenu od strane  - stoji ``ili ako vozilo ima predvidjeno mesto za ugradnju istih``. U tom dokumentu (vec pominjani clan 100) takodje stoji i da sva mesta za sedenje koja imaju sigurnosne pojaseve ili mesto za njihovu ugradnju - (dakle napred i pozadi), moraju obavezno imati i naslone za glavu.......Po svemu sudeci - to ce u tekstu predloga Pravilnika - tako i proci i postati zvanicno, jer oni koji prave predloge, koji ih usaglasavaju i koji ih donose nemaju obicaj da se voze u Pandama Classic - tako da tapacirana-``slider`` daska iznad naslona zadnjeg sedista - uopste nije ideja za odbacivanje.  Srecom ti dokumenti ne propisuju detaljnije niti pojaseve, niti naslone za glavu, tako da se tu mozemo dovijati. Recimo secam se da se na nekim starijim modelima vozila - pozadi mogu naci pojasevi koji nisu sa mehanizmom za samozatezanje, nego onako prosto samo gurtne sa nekom snalom koje se ucvrscuju na istim rupama za srafove - a predpostavljam da se to moze naci po auto-otpadima za neku sica lovu......Posto nije propisan ni oblik naslona za glavu........predpostavljam da bi tapacirana - siber daska ili kakva cevka oblozena sundjerastom izolacijom za grejanje - zadovoljila zakonsku formu zadnjih sedecih mesta - tako da  mogu da 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 10 децембар, 2009, 23:32:06 » |
|
Odlicno. Aj samo ako nije problem, jos neki info tipa cena, gde si kupio, od kog je vozila, koliko kosta, i slicno. Koštalo je, čini mi se, 30EUR. Iz Italije, sa tamošnjeg otpada, iz napuštene Pande, doneo je lik kome sam izgubio broj u krepalom mobilnom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
vladann
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 12 децембар, 2009, 11:30:38 » |
|
Hvala drugari. E sad bar znam koliko para da spremam za tu avanturu. U medjuvremenu cuh od nekog lika na poslu da pasuju i pojasevi od UNA pa ako je tako onda ce proci i od juga kao i nasloni. Jos 50 e  joj!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bojanvet
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 12 децембар, 2009, 16:38:09 » |
|
Pogledacu ja za te pojaseve, imao sam ih na svojoj pandi, a meni nisu trebali. Oduvek su me nervirali. Javicu ti. Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 12 децембар, 2009, 20:35:11 » |
|
Elem da predjemo na nesto konkretno: Ugradnja pojaseva za zadnje sediste na pandi je zaista ``Peace of cake``. Potrebno je da posedujete kljuc br 17, krstasti srafciger i obican srafciger. Naravno najbolje je da posedujete i Pandine pojaseve ili iz Una, Lancie neke Alfe jer mislim da su isti zato jer imaju vodjicu koja cini to da se zatezaci montiraju pod odredjenim uglom - sto omogucava da se pojas bez kocenja odmotava - i da reaguje na nacin kako treba da reaguje (da pravilno blokira). Samim tim to znaci sa postoji levi i desni zatezac, dok je ovaj u sredini samo obicna gurtna za preko stomaka - koja u mom slucaju dohvata samo kad je snala popustena do kraja (probao) - jer su konstruisani za koristenje u zemljama gde je zabranjeno klanje prasica i jagnjica i gde se jede samo riba - i skoro da nema hleba.....  Proces montaze pocinje obicnim srafcigerom tako da se u gepeku s leve i desne strane otkopca bocni tapacirung sa zadnje strane (drzi se na dreiker kopce). Pazljivo se zavuce srafciger i laganom okretom iz zgloba se otkopcava driker po driker i sa gornje i sa donje strane tapacirunga. Dovoljno je da otkopcate po tri drikera, jer se tapacirung savija - elastican je i lako se na taj nacin dospe do sipke na kojoj je ostavljena matica sa lozom i rupa za vodjicu samog zatezaca pojasa - radi postizanja odgovarajuceg ugla pod kojim zatezac stoji. Sve se jasno vidi na slikama koje prilazem. Gornji nosac pojasa se montira na karoserijski ugradjenu maticu sa lozom - koja se nalazi odma iza bravice zadnjih leptir stakala i koja je zacepljena sa crnom okruglom plastikicom (chepom). PAZNJA - cep se odvija poput srafa, ja sam jedan polomio pokusavajuci da ga iscupam jer sam mislio da je na driker sistem, ali on je u stvari na loza sistem......
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 12 децембар, 2009, 20:48:00 » |
|
Na gornjim slikama se to sve lepo vidi. Najbolje od svega je to sto su Zabari sa unutrasnje strane tapacirunga (to je neka vrsta lesonita) ostavili na pravom mestu odgovarajuce rupe (vidi sliku gore) kako za sam sraf tako i za mali pipak - vodjicu kojom se postize odgovarajuci ugao. E sad pojas prolazi izmedju lima i onog plasticnog nosaca zadnje police (na nosacu postoji prolaz za pojas) tako da je neophodno da se dok je tapacirung odvojen u dupli lim krila proturi jedna ruka koja ce pridrzavati maticu srafa nosaca police, a krstastim srafcigerom se odvije prednji kraj nosaca zadnje police - kako bi se proturio pojas. Paznja levi na levi - desni na desni. kad proturite pojas sa gornjim nosacem kroz kanal - pre srafljenja zatezaca i vracanja nosaca police i tapacirunga ponovo ide proturanje jedne ruke u dupli lim radi pridrzavanja matice i prvo ucvrstite prednji kraj nosaca police sa pojasom koji je proturen kroz kanal. Onda se odsrafi crni cep od gornjeg nosaca pojasa i crni cep na unutrasnjem delu zadnjeg blatobrana gde se srafi sam pojas. Odsrafljivanje cepova - ide tako da se srafcigerom u krug po malo odigne cep po ivici i onda se odsrafljuje rukom (prstima) a ako teze ide kao kod mene sto je bio slucaj - uhvati se ivica kruga kljestima i polako se odsrafi cep. Ovi dole napred su isli jako tesko zbog namazane zastite i oba su mi u pokusaju skidanja pukla. Stvar je resena tako da sam u tipl koji je ostao u lozi nabio obican srafciger i zavrnuo ih natrag dok nisu ispali u kos zadnjeg tocka.....  Evo slike polumontiranog pojasa.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 12 децембар, 2009, 21:06:50 » |
|
Sad dodje skidanje onog linoleum lesonita na patosu gepeka koji je isao u CityVan i Van verzije. Taj patos se drzi dole sa tri crne driker kopce (zabice) pri drugoj trecini patosa ka zadnjim vratima (one se pa ne odsrafljuju nego se pomocu srafcigera - malo po malo cupaju, rebarce po rebarce dok se ne iscupaju. Gledajte da ih ne polomite jer ce vam trebati kad budete vracali patos nazad......Inace cela ta patosna ploca je za samu limariju jos zalepljena nekom vrstom dvostrano lepljive trake - ili bolje reci nekom vrstom zive gume, secene na tanke kajseve - koji je prilepljuju i ne dozvoljavaju da lupka. Kod mene je taj patos bio malo duzi pa sam na mestima gde se srafe kopce pojasa morao da ga zarezem testerom kako bi oslobodio mesta gde se srafe kopce pojasa. Da bi ste odlepili patos gepeka - potrebno je da skroz podignete - preklopite zadnje sediste i naslon i sedalni deo i da po skidanju tri crne kopcice (zabice) citavu dasku - jednostavno iscupate napolje. Nemojte se iznenaditi ako se tom prilikom poput zvake rastegne ta ziva guma kojom je ploca prilepljena za limariju. Guma je dovoljno ziva da se prilikom vracanja ponovo moze iskoristiti za prilepljivanje i sprecavanje lupkanja. Iscupanu dasku istesterisite i izvadite pravougaonike - na mestima gde su rupe pojasa sto se vidi na slikama. Kad iscupate dasku - onda vam se ukazu 4 crna cepa koja su ubacena u karoserijske matice - gde se srafe same kopce od levog i desnog pojasa i srednji ``okolotrbusni`` pojas. Evo na slici tamo pored poklopca pumpe za gorivo i meraca goriva (rezervoara ) vide se ta 4 crna cepa. Ovi cepovi za razliku od onih koje sam pre opisao imaju u sredini rupu. To mi je ukazalo da se tu samo zabije obican ravan srafciger nesto siri od te rupe - i cepovi se jednostavno odsrafe. Sami cepovi su polugumeni tako da zabijanje srafcigera ide lako, ali odvijanje ide malo teze jer cepovi vire skroz napolje ka kolovozu, pa ako su zaprljani od prasine i blata ispod patosa - moze se desiti da puknu prilikom odvijanja tako da vam u lozi - samo ostane deo u vidu tipla. Nista strasno - Opet pomocu srafcigera ako ostane unutra neki tipl, umesto odsrafljivanja pomocu srafcigera - preokrenite (revidirajte svoj stav) i predjite na na zasrafljivanje tipla srafcigerom - i ostatak se ispasti napolje sto se se jasno cuti na tvrdoj podlozi. Ovo su u Fiatu preuzeli iz F 117, jer se na njemu tako srafe bombe i antiradar obloga krila  Evo na slici se vidi kako izgleda taj skinuti cep sa lozom i gde su bila ta 4 cepa
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 13 децембар, 2009, 10:20:50 AcaDorcol »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 12 децембар, 2009, 21:11:17 » |
|
E hebe me ovaj forum, malo malo pa pokusajte da preimenujete datoteke jer vec postoje iste sa sitim imenom a ne postoje, te vec ste poslali poruku iste sadrzine, ma uffffff... Evo onda slike.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol