uegama
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 04 јануар, 2010, 12:59:08 » |
|
На техничком прегледу се показало да моја панда (Телеком италија) скоро да не кочи уопште задњим точковима, кад се притисне педала кочнице. Кад се повуче ручна, кочење задњих точкова је уреду. Највероватније коректор кочења не ради како треба. Интересује ме: 1) Како ваше панде коче (ко има "ван" панду од Телекома)? 2) Шта мислите, да ли ми је неисправан коректор кочења, како да то утврдим и како да поправим? Поздрав!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 04 јануар, 2010, 13:41:59 » |
|
Meni se isto desilo na tehničkom i to posle nekih 200-300 kilometara od promene zadnjih cilindara, obloga, doboša i kočionog ulja... Bilo je već priče o tome, Panda je lagana pozadi i blokirali bi joj točkovi kada bi kočnice vatale dok je neopterećena e sada to je malo teže objasniti "telegenciji" na tehničkom te je jedno od rešenja da se optereti zadnja osovina...
Inače, kada mi auto odstoji dan-dva napolju dok je vlažno posle jasno čujem struganje iz zadnjih doboša (rđa se guli) kada pritisnem kočnicu što znači da paknovi i cilindri rade svoj posao...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
uegama
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 04 јануар, 2010, 14:02:56 » |
|
Захваљујем се на одговору. И ја сам приметио, кад сам натоварен позади лепо кочи, а кад сам празан, побија се напред кад стиснем кочницу. Не знам да ли би требало шта радити око овог?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 04 јануар, 2010, 15:24:38 » |
|
I da hocemo, ne mozemo nista da uradimo. Jedino je moguce od creva visokog pritiska napraviti bajpas i prilikom odlaska na tehnicki pregled jednostavno preskociti taj uredjaj koji nam smanjuje pritisak ulja na kocione cilindre. Posle toga obavezno vratiti sve na staro da se ne bi desilo da u krivinama zadniji tockovi proklizavaju i pri najmanjem pritisku na pedalu. Ja sam na tehnickom imao isti problem , a i mnogo automobila novije generacije ima isti..... pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 04 јануар, 2010, 18:51:24 » |
|
Natovari dva džaka cementa i i idi na tehnički.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
andrey
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 05 јануар, 2010, 09:10:21 » |
|
nek sedne neki rmpalija od 120kg pozadi pa ces ideti da li koci ili ne. Ja sam skoro imao teh. pregled; nisam imao problema kocnice rade u granicama tj zadovoljavaju . Taj problem sa zadnjim tockovima-kocnicama imaju mnogi automobili lake mase, jer zadnja osovina tj.kocnice vise usmeravaju vozilo samim tim slabiju silu kocenja imaju... kada sam vozio sjojevremeno R4 istre probleme sam imao pa sam opterecivao zadnju osovinu da bi auto bolje kocio na teh. pregledu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
IFA
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 10 јануар, 2010, 10:16:02 » |
|
I da hocemo, ne mozemo nista da uradimo. Jedino je moguce od creva visokog pritiska napraviti bajpas i prilikom odlaska na tehnicki pregled jednostavno preskociti taj uredjaj koji nam smanjuje pritisak ulja na kocione cilindre. Posle toga obavezno vratiti sve na staro da se ne bi desilo da u krivinama zadniji tockovi proklizavaju i pri najmanjem pritisku na pedalu. Ja sam na tehnickom imao isti problem , a i mnogo automobila novije generacije ima isti..... pozz
Onda je jednostoja ideja podrazumeva dva puta ispuštanje vazduhaavnije pred tehnički zalegnuti ispod Pande,odvojiti polugu sa korektora i fiksirati je šprocnom na opterečeno, a posle tehničkog sve vratiti na mesto.Tvoja ideja podrazumeva dva puta ispuštanje vazduha.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 10 јануар, 2010, 12:49:31 » |
|
Onda je jednostoja ideja podrazumeva dva puta ispuštanje vazduhaavnije pred tehnički zalegnuti ispod Pande,odvojiti polugu sa korektora i fiksirati je šprocnom na opterečeno, a posle tehničkog sve vratiti na mesto.Tvoja ideja podrazumeva dva puta ispuštanje vazduha. [/quote] Wrong, ama skroz WRONG...... Panda nema peti cilindar koji usled mehanickog opterecenja propusta vise ulja ka cilindrima. Ifo, taj kompenzaror se nalazi na prednjem koshu sa unutrasnje strane haube, ispod rezervnog tocka. U telu kompenzatora se nalaze metalna kuglica i opruga koja je nastelovana tako kako je nastelovana i nista se tu ne da uraditi. Doktor je probao da prosiruje kanale kroz telo kompenzatora, da stavlja vece kuglice, slabije opruge ali bez rezultata. Znaci , iz glavnog kocionog cilindra krene pritisak ulja o kome mi sanjamo. Zatim dolazi do kompenzatora gde se drasticno smanjuje (majku li mu) i kao takav ide dalje ka sredini auta gde se nalazi jedna obicna " T " racva, koja ulje iz jedne cevcice salje dalje levo i desno na kocione cilindre. To je taj princip. Moja ideja za slucaj da ne mozemo da podmitimo majstore na tehnickom je da se privremeno taj kompenzator preskoci sa dve selnice i parcetom creva visokog pritiska. U tom slucaju nema secenja cevi , raspertlavanja, ponovnog pertlovanja i sl. Jednostavno se cev odvije sa tela kompenzatora, matica se povuce par cm nazad, na kraj cevcice( prosirenje) se navuce crevo i stegne shelnicom. To se uradi i sa cevcicom na drugom kraju kompenzatora , ispusti se vazduh iz tog dela sistema i pravac tehnicki. Posle tehnickog , ponovo sve vratimo na mesto, ispustimo vazduh i CHERAJ....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 10 јануар, 2010, 13:58:41 » |
|
Robi, tu tvoju ideju sam ja realizovao jos prosle godine u martu , tj. stavljeno crevo od Una umesto kompenzatora, cak mislim da sam i pisao o tome, i uopste ga nisam vise ni odvajao. Lane sam kupio set paknova za zamenu, ali kad je majstor otvorio, shvatio je da su skoro novi, tako da sad imam rezervu. Tad mi je uradio taj bajpas, i nemam problema. Sto rece Gibaja, kad malo duze stoji auto na parkingu, pogotovo kad je vlaga, javlja se skripanje, koje nestane kad se tockovi ociste kocenjem. Videcemo sta ce biti ove godine na TP. pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 10 јануар, 2010, 15:57:59 » |
|
Tako je Jokicu. Ta ideja sa baj-pasom nije moja vec licno tvoja. Ja sam samo preneo tvoje iskustvo, i izvini sto to nisam naglasio. Lovorike idu tebi i tvom majstoru. Ipak mislim da treba da se vrati kompenzator u funkciju. Letos sam vozio tesku deonicu preko debelog brda, sa prikolicom pozadi i prezadovoljan sam kako je panda kocila sa kompenzatorom. Jako smo zurili, ostro vozili i mislim da bi bilo proklizavanja da nije bilo tog kompenzatora sile kocenja na zadnjim tockovima.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 10 јануар, 2010, 15:59:01 » |
|
Jokicu, kad ti istice registracija? Obavezno javi kako se auto ponasa na valjcima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pandula
Iskusni Pandista

Van mreže
...koji je to auto bolji od moskvicha...????
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 10 јануар, 2010, 16:28:33 » |
|
Srbija zemlja NEPISMENIH i NEOBRAZOVANIH!!!!!Kako to da svuda u svetu "Pande" prolaze je...ni tehnicki ,a jedino kod nas to nije moguce????!!!! Imam papir sa tehnickog iz Italije gde se jasno vidi razlika u kocionoj sili prednjih i zadnjih tickova!!!! Ako tamo pise da je ok onda je za mene to OK. To sto smo mi naucili da sve radimo sa PODMAZIVANJEM sluzbenika koji primaju platu za svoj posao nam se sad obija o glavu.....Sad im nista nije dobro pa izmisljaju razne gluposti! Pozdrav svima sa tehnickih pregleda... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 10 јануар, 2010, 17:28:13 » |
|
TP mi istice u martu/4./, a ideja sa bajpasom je od jednog tipa iz Fiatovog servisa, znaci strucno lice. Taman posla da treba naglasavati da je moja ideja, kod mene to /za sad/ radi OK.Kod mene je kompenzator bio skroz zaribao i zbog toga nikad nije ni vracen nazad. A i za ovo podmazivanje raznoraznih faca zarad pecata/bilo gde/ste potpuno u pravu, a da ne pricamo o strucnosti lica koja obavljaju tehnicki pregled. Imam i ja papir iz Italije sa zadnjeg TP pre polaska ovamo, sve je OK, a vec kod prvog TP kod nas su mi skrenuli paznju na "nepravilnosti" i to u ozbiljnoj auto-kuci. To je jedna od prednosti zivota u Srbiji... Ostaje samo da se opredelimo, da li litar Rubina "strucnom licu", ili dzak cementa u gepek. Drago mi je da ste raspolozeni za diskusiju i ove godine, pogotovo kad treba kritikovati vlast/ha,ha/. Samo napred, ne moze nam niko nista, osim organa reda... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
uegama
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 12 јануар, 2010, 10:51:15 » |
|
Ако је код Панде коректор кочења задњих точкова напред, да ли он врши корекцију према оптерећености задње осовине? Преко чега може да добије информацију о оптерећењу задње осовине, кад нема никакву повратну везу до њега? Мени је ово као машинцу нејасно, јер онај на Југу нпр је имао полугу која га је отварала или затварала, зависно од тога колико је ауто "лего" назад. Ако неко уме да објасни, ако не, да идемо на ЕПЕР да погледамо целу кочиону инсталацију ...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 12 јануар, 2010, 11:28:24 » |
|
Ако је код Панде коректор кочења задњих точкова напред, да ли он врши корекцију према оптерећености задње осовине? Преко чега може да добије информацију о оптерећењу задње осовине, кад нема никакву повратну везу до њега? Мени је ово као машинцу нејасно, јер онај на Југу нпр је имао полугу која га је отварала или затварала, зависно од тога колико је ауто "лего" назад. Ако неко уме да објасни, ако не, да идемо на ЕПЕР да погледамо целу кочиону инсталацију ...
Ne bi bilo lose da na eper-u pogledamo (mada je Aca vec te slike postavljao). Koliko sam ja zavirivao ispod kola , nema feedbacka o opterecenju zadnje osovine. Auto je zamisljen da koci onako kako koci, a kada je opterecen onda suvi zakoni fizike koji se odnose na silu pritiska i trenje odradjuju svoje. Do ovoga dodjoh sam i , molim vas, ispravite me ako gresim. Nema razloga da obmanjujem kolege. Pretpostavljam jos da su Zabari ovo resenje stavili umesto petog kocionog cilindra jer se zbog uticaja spoljnih faktora (voda , blato, rdja.) cesto desavalo da taj cilindar jednostavno otkaze pa su ljudi to masovno sami izbacivali iz kocionog sistema. Dajte da vidimo jos jerdnom slike sa eper-a. Ja bi ih postavio ali ne znam kako otici na taj vas EPER!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|