dragoslavkrdzic
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 09 јануар, 2010, 19:53:56 » |
|
Imam problem sa farovima ,radi mi pozicija i ablend a kratka i duga svetla ne ,nisu osiguraci.Ako neko moze da mi pomogne u vezi ovog problema...pozdrav svim vlasnicima Pande.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pandula
Iskusni Pandista

Van mreže
...koji je to auto bolji od moskvicha...????
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 09 јануар, 2010, 20:33:00 » |
|
Pozdrav, nase pande pored osiguraca imaju i relej koji pali kratka i duga svetla. Relej se nalazi na istom mestu gde i osiguraci. On moze biti razlog.Mozete probati da malo kucnete po releju...mozda ga ubedite da proradi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dragoslavkrdzic
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 09 јануар, 2010, 20:37:32 » |
|
Hvala na pomoci ...proba cu i to.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pandoman
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 11 јануар, 2010, 00:49:21 » |
|
Pre 15 dana sam imao ovakav problem (Panda, nastala iz verzije Van 1.1 MPI, 2003). Bez najave, vrlo neobican otkaz (oba fara, srednja + duga), probao sam da lupkam (malo a i malo jace) plocu sa osiguracima, snopove zica ispod volana, instrument tablu, ali sve to bez uspeha (samo se Panda jos i razljutila). Kuci sam se vratio drzeci ablend sve vreme. Obzirom da nemam shemu, krenuo sam redom: osiguraci, rele, grla, prekidac, sve u svemu izgubio sam 2 puta po 2 sata (nocu i hladno je bilo). Nista nisam nasao. Treceg dana sam napao sklop prekidaca na volanu: skinuo volan i skinuo sklop prekidaca (duga/kratka, zmigavci i brisaci). Da bi odvojio dva snopa zica od sklopa prekidaca, skinuo sam plasticni nosac police od museme kod levog kolena vozaca - polica tada moze malo da se povuce na dole i omogucava pristup zoni uspod stuba volana. Dva snopa zica koji idu od sklopa prekidaca se razdvajaju na dva konektora (bela plastika, pravougani, sa po 10-tak pinova/papucica). Sklop prekidaca u ruci deluje kao ozbiljna i skupa naprava, videh da su potrebne dalje mentalne pripreme kako bi se upustio u dalje otvaranje (sklop je zanitovan), a bio je mrak i hladno. Po mirisu takodje deluje "zdravo", ne oseti se nista nagorelo. Iz "ruke" sam ponovo spojio dva konektora i - dobio farove! Drmanjem zica u konektoru nasao sam los kontakt. Zica je promenila boju usled grejanja pina u konektoru i lokalno se deformisala bela plastika konektora. Pin je veoma malog preseka, manji od 1 x 1 mm! Prespojio sam los kontakt na pinu pomocu zice od 20 cm, sve dobro izolovao, vratio poskidane stvari i opet voziiiiii. Do sledeceg pina?
Savet za Dragoslava (iz mog iskustva): 1- Kontak u ON, prste leve ruke na rele-e, desnom rukom na prekidac za svetla. Pri prelazu sa kratkih na srednja i obrnuto, rele se oseca pod prstima da "cakce". 2- Ako rele "cakce", malo je zajednickih elemenata za srednja i duga svetla na oba fara, te je problem vrlo verovatno u prekidacu srednja/duga svetla na volanu, odnosno u zicama i konektorima, vrlo moguce na konektoru kao u mom slucaju. 3- Skinite nosac police kod levog kolena vozaca (tri krstasta zavrtnja). 4- Izmedju police i stuba volana su dva konektora, pravougaona, bela sa po 10-tak zica. Razdvojte, pregledajte na ostecenja, los kontakt, promenu boje, probajte savijanjem zica da za trenutak dobijete farove. Ako je problem u nekom punu/papucici, najlakse se resava prespajanjem: parce zice i izolir traka. 5- Ako je ovo OK, proba OK, vratite skinute delove - ustedeli ste dosta klecanja, savijanja ispod volana, skidanje instrument table, volana....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ko se mazze taj se vozi
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 11 јануар, 2010, 07:57:11 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dragoslavkrdzic
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 11 јануар, 2010, 08:25:15 » |
|
Unapred hvala za pomoc,oblacim se i idem da probam popravku po tvom savetu .Javicu vam sta sam uradio...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dragoslavkrdzic
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 11 јануар, 2010, 12:14:53 » |
|
Oooo...da to je to.Uradio sam kako si mi objasnio jedan kontakt je bio slab ,ocistio sam stegao i opet imam svetla.Majstor se zezao dva sata pre neki dan i nista .Hvala ti ...Inace ja sam pozanimanju limar za galanteriju tj.za proizvode od lima pa ako nesto zatreba i tebi i ostalim clanovima, normalno besplatno .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 11 јануар, 2010, 12:45:48 » |
|
Znacci eto resenjaaaaaaa!!!!!! - konektor ispod volana!
Sad nesto razmisljam, najmanji deo na Pandi o kome smo diskutovali je ona (pojedinacna) oprugica u cilindru brave vrata!.........Ljudi ima li nesto da se o Pandi na zna?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 11 јануар, 2010, 14:50:48 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 11 јануар, 2010, 14:59:35 » |
|
Brunirani celicni lim savijen u obliku cevcice (cevcica nije zatvorena, nego je samo savijen lim da bi delovala ko cevcica s funkcijom-oprugice), ali ipak mislim da je federcic perca brave (pojedinacno gledano) manji  . Dobro de, manja je jedino kuglica u preklopniku ventilatora kabine.....  Mislim da se to moze zameniti parcetom metalne mine od hemijske olovke (vrh Prkerice) , pa uz blagu deformaciju kirnerom 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11 јануар, 2010, 15:02:10 AcaDorcol »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 11 јануар, 2010, 15:19:04 » |
|
A jel ima neko ideju zašti mi zažmirka levi far kada trubnem? Mislim, ne smeta mi, ali me zanima objašnjenje... Tipujem na loš kontakt, neki, negde...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 11 јануар, 2010, 18:04:31 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
pandoman
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 11 јануар, 2010, 18:06:00 » |
|
Drago mi je da je upalilo savet.
Ove PAnde ne treba da se cackaju. Motor je izgleda savrsenstvo, a ostalo ni nema sta da se posteno pokvari. Eventualno: - Ako se nesto ne mrda a trebalo bi: WD-40 - Ako se nesto mrda a ne bi trebalo: izolir traka.
Zato pozdravljam napore ulozene na teme okupljanja, viceva, putesestvija, koliko trosi, koliko moze da razvije (kada se do kraja navije)...
Ako se bas i nesto ponekad pokvari, nema nista sto nije resivo na ovom forumu.
Sto se tice stifta na plasticnoj lajsni, svaka improvizacija bi bila vrlo rizicna. Jedino ePER ili da pozoves ove Ovlastene Uvoznike.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ko se mazze taj se vozi
|
|
|
|