micro fiat-banovan
Pandista početnik
Van mreže
PRVI BANOVAN!!!
|
 |
« poslato: 25 фебруар, 2009, 07:27:47 » |
|
bilo bi interesantno videti utiske vlasnika pande u svim kategorijama - utisci o vožnji, udobnosti, praktičnosti, pouzdanosti, troškovima, poredjenju sa drugim automobilima u komparativnim kategorijama klase i tehnološkog nivoa. kapiram da su ljudi odavde o tome već sigurno pisali na drugim mestima, al' pretpostavljam da ih neće mrzeti da opet pišu lično me baš interesuje šta mislite koja je optimalna brzina koju panda sa 55 ks trpi na auto putu u optimalnoj varijanti, što će reći sa dvoje ljudi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
PRVI BANOVAN!!!
|
|
|
|
rele
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 25 фебруар, 2009, 21:03:34 » |
|
što se tiče max brzine ja postigoh nesto preko 160,a krstareća za autoput zavisi od stila koji voli gazda,ja sam retko išao ispod 100 uglavnom 120-130
po pitanju udobnosti nije sjajno ali kad se malo natovari sve je ok za duze a po gradu-koga briga
a što se tiče poredjenja sa drugim vozilima po meni nema sa čime da se poredi jer za te pare nema ništa slično pogotovu tako mlado
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 25 фебруар, 2009, 21:06:36 rele »
|
Sačuvana
|
|
|
|
micro fiat-banovan
Pandista početnik
Van mreže
PRVI BANOVAN!!!
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 27 фебруар, 2009, 01:31:50 » |
|
ok, nisam mislio poredjenje samo po pitanju cene nego generalno
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
PRVI BANOVAN!!!
|
|
|
|
rele
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 28 фебруар, 2009, 21:31:43 » |
|
Pa panda ustvari i nema neku konkurenciju u toj klasi jer je ona koliko se sećam kraća od juga nekih 10 cm,e sad to je tzv spartanski auto starijeg dizajna ali ima mehaniku(motor,menjač,elektroniku) poslednje generacije fiata,tako da po meni je to i naj vaznije a ko hoće udobnost,prostor,luksuz za njega nije panda.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 28 фебруар, 2009, 21:56:20 » |
|
Veliki mali auto.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 01 март, 2009, 00:03:23 » |
|
Ide ko Zmaj! Spartanski, što jes, jes... Al nas petoro se smestimo unutra, za dečje bajseve šmekam neki nosač na gepeku da napravim... Danas je supruga napravila I solo vožnju. Na pitanje: "Kako ti se čini?" "...šta znam, ja nisam merodavna, al meni nekako liči na formulu..." (ide ko Zmaj) Meni je i izgled cool  , unutrašnjost metalna, praktična, sve se čini jako jednostavno. Zato je i cool.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 01 март, 2009, 19:47:56 » |
|
Ajde i ja da napišem koju na ovu temu... Auto se dosta lako vozi, dobro ubrzava, okretan je, brzo prima komande... Mislim da je 1.1MPi motor živo čudo u ovoj karoseriji i ono što mi se najviše sviđa je što ima snage kada ubrzava a isto se dobro ponaša pri višim brzinama kao i kada savladava neki uspon (kada se setim muke od Bube koja posle 70km/h nije imala nikakve performanse a brdo je mogla da savlada samo u trećoj iz zaleta)... Jednostavno imam osećaj da će motor uvek uraditi ono što je vozač zamislio... Udobnost mu i nije jača strana... Da li zbog malih točkova i kraćeg međuosovinskog rastojanja ili zbog čudnog rešenja zadnjeg vešanja veoma je bučan i neudoban kada se prelazi preko rupa, neravnina i sl. (recimo deo autoputa od Gazele kroz NBGD). Nije mi jasno što FIAT-ovi inžinjeri nisu napravili nezavisno zadnje vešanje pri reviziji trapa (iz krute osovine na ovu omega šemu), tj. nije mi jasno koje su unapređenje uopšte napravili... Što se mesta tiče, izvučeno je najviše što se moglo izvući iz tako male karoserije, za moje potrebe više nego dovoljno... Prilično je praktičan, kao da je to bio jedan od primarnih zadataka pri projektovanju... Gepek je solidan, lako dostupan zahvaljujući dobrom dizajnu zadnjih vrata. Pregledan je lako se uparkirava. Generalno nema nijednog suvišnog detalja na njemu... Sve što treba tu je, i kao da je sve napravljeno da služi nečemu... Što se pouzdanosti i troškova tiče, videćemo još... Realno, delovi i ruke nisu baš jeftini, motor ima prilično složen sistem ubrizgavanja goriva tako da se toga svega malo plašim... Generalno, za ove novce nisam mogao naći ništa bolje... Jednostavan gradski auto, napravljen da te preveze od tačke A do tačke B (a uz put pruža i uživanje u vožnji  )
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 01 март, 2009, 20:04:25 » |
|
... Baš to sam hteo da napišem!
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01 март, 2009, 20:06:54 mirorab »
|
Sačuvana
|
|
|
|
micro fiat-banovan
Pandista početnik
Van mreže
PRVI BANOVAN!!!
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 03 март, 2009, 16:00:58 » |
|
panda od restilizacije ima nezavisno vešanje i jesu ga napravili, samo kao što ja rekoh u recenziji mog seata da ne verujem da je to nešto posebno omekšalo auto i ova priča je dokaz da jesam u pravu. osim u slučaju da neko vozi pandu prepravljenu iz van varijante, pretpostavljam da je kod vana originalno zadržan sistem lisnatih opruga koji se inače koristi kod kombi vozila, onda možda i nisam, barem u konkretnom slučaju slažem se za gepek, a zadnja sedišta postoje više formalno, uostalom kod kratkih vozila tu niko osim dece ni ne može sesti pa ja to doživljavam kao olakšanje pri ostavljanju stvari motor i menjač nisu poslednja generacija fiat mehanike, taj motor od 2001 ima multipoint injection (zadnja generacija je sequential multipoint, ja ne znam šta je to), a od početka devedesetih dotle je bio singlepoint, ja verujem da se to odnosi na poboljšanje potrošnje pre nego na performanse. dobre performanse su kombinacije lake karoserije i kratkih prenosnih odnosa, recimo kod nove pande je drastična razlika u vožnji izmedju ovog motora i onog 1.2 od 60ks koji je i u z10, prvenstveno zbog obrtnog momenta 102/88 u korist jačeg motora pošto je (logično) teža od stare
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03 март, 2009, 16:04:12 micro fiat »
|
Sačuvana
|
PRVI BANOVAN!!!
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 03 март, 2009, 23:12:39 » |
|
Kod SVIH 4x2 Pandi od '86 je zadnje vešanje sa spiralnim oprugama...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
micro fiat-banovan
Pandista početnik
Van mreže
PRVI BANOVAN!!!
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 07 март, 2009, 16:04:02 » |
|
pogledah sada po netu, nezavisno je svuda osim jebi ga, ne vredi mu promena puno očigledno
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
PRVI BANOVAN!!!
|
|
|
zvonet
Iskusni Pandista

Van mreže
Panda pod snijegom
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 16 април, 2009, 23:28:09 » |
|
moja 1,0 pokazuje 130 ali imam gume 145/80R13 radi zime a dok je bila na ljetnim 155/65 nisam probavao max brzinu... a mislim da je optimalna 100-110km/h... zadnji kraj skakuce, u pocetku sam se toga bojao ali navikne se... a za par dana mjenjam zadnje amortizere pa cemo vidjeti... nasao sam amortizere negdje u sarajevu po 28eura samo treba otici i kupiti... a u ostalim radnjama od 33 do 40...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zeka
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 21 мај, 2009, 15:17:06 » |
|
Uglavnom bih se slozio sa svojim prethodnicima sem podataka o krajnjoj brzini (neko je naveo cak 160), Vozio sam max 130 i imao sam osecaj da ce me svaka neravnina na putu lansirati (ne daj Boze da sam uleteo u kolotrag). Bolje reci da je najbezbednije voziti 100-110. Velike mane su kvake na vratima (najgori izum), mali retrovizori (ukoliko je u pitanju potpuno zatvoreni van-video sam i neka naknadno ubacena bocna stakla) i malo rastojanje izmedju pedala, posebno kvacila i mesta za odmor noge. Sve u svemu veoma kvalitetan i zahvalan autic.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 21 мај, 2009, 21:41:28 » |
|
@Zeka Nisi mi jasan. Prvo izneseš nekoliko loših strana autića a onda kažeš da je "veoma kvalitetan i zahvalan". Za tu kintu teško da će se naći auto da je pouzdan, da malo troši, da je euro3 motor, da je prilično udoban, da "šapuće" u leru, da je maksimalno simpatičan i da je na kraju krajeva MOJ. To što trese pri većoj brzini je zbog njegove relativno male težine jer to ipak nije formula. Samo teške dereglije mogu da legnu na auto put i da piče 150-60 a da se ne tresu... Ali one i koštajuuuuu  Vozi druže PADOJLU i nemoj da brigaš, brigaš... 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 21 мај, 2009, 22:23:43 bibazoki »
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 22 мај, 2009, 06:31:37 » |
|
Hm, ne znam, ćerao sam ga 130 na autoputu i bilo je fino, mada je put na tom delu bio sasvim dobar...
Za pedale se čovek navikne vremenom a što se retrovizora tiče (meni su dobri) znam da smo na službenoj Zastavi Poly lepili kao neka mala ispučena ogledalca u ugao retrovizora i da su nam davala dosta bolju preglednost, mislim su ih kupovali na buvljaku...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|