Panda Club Serbia
12 фебруар, 2012, 13:04:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Alternator i Regler  (Pročitano 1298 puta)
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 19 фебруар, 2010, 19:50:55 »

Na svu srecu, niko se do sada nije zalio, ali nije zgoreg znati ponesto o Alternatoru i Regleru - za slucaj da se upali crvena lampica sa ideogramom akumulatora u voznji.......(preuzeto je sa Nemackog Panda sajta....)

Regler alternatora na Pandi je montiran na samom alternatoru (na vecini vozila - to je poseban uredjaj montiran negde na drugom mestu u haubi). Na prvoj slici alternatora vide se rupe gde se srafi sam regler i buksna koja se ukljucuje u regler. Na samom regleru, nalaze se i grafitne kontaktne-cetkice koje ``kupe`` struju sa alternatora (sa kontaktnih prstenova na rotoru) za punjenje akumulatora, a sam regler retko riknjava, dok cetkice po iskustvu nemaca, izdrze jedno 150.000 do 200.000 kilometara i onda se potrose. Cesto se desi da se zbog upada soli, prasine i sl, grafitne cetkice i ne potrose nego se jednostavno blokiraju, kao na slici dole, sto se leci ispiranjem sa nekim sredstvom i sa WD-40, i vidi se da je ona manje izvucena cetkica blokirana. Novi sklop se prodaje sa sve cetkicama i nije ga tesko zameniti u sopstvenoj reziji- ko je malo vicniji i ko ima kanal - radi skidanja celog alternatora. Sve je jasno na slikama koje su u prilogu....... (Vidi se i slika sa potrosenim (blokiranom) -cetkicom na 150.000 km i slika gde su kontaktni prstenovi na samom alternatoru)
Pozz, Aca
« Poslednja izmena: 19 фебруар, 2010, 19:55:56 AcaDorcol » Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 20 фебруар, 2010, 12:16:37 »

A da li može da se našprica WD uz pomoć one tanke crvene cevčice ako auto nije na kanalu? Mislim da će regleru i četkicama prijati da malo "ušmrknu"! yes

Da! Potražih po Forumu i ne nađoh da ima negde nešto o anlaseru. Aco Dorćolče, ako imaš ti neki savet u vezi toga a ti baci post pa da vidimo... Meni to najnormalnije radi. Auto pali "na pola ključa" ali gadno je ako rikne iznenada... skull

PS. Nije loše da ide kao nova tema...
« Poslednja izmena: 20 фебруар, 2010, 12:26:02 bibazoki » Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
d.e.x.
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 03 мај, 2010, 20:53:44 »

http://www.limundo.com/kupovina/Auto-i-Moto/Automobili/Fiat/FIAT-PANDA-ALTENATOR/1276821
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 03 мај, 2010, 21:51:01 »

Mislim da je taj malo zvekn'o cenu.
   Dobar autoelektričar će za manju lovu da generalno remontuje alternator i trebalo bi da bude OK, jer ćeš znati šta ti je promenio i šta je novo u njemu...
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: