|
jokicm
|
 |
« poslato: 25 фебруар, 2010, 18:36:29 » |
|
kopao sam po forumima i net-u, nasao shemu i malo je modifikovao, pa sam napravio prototip uspoenog paljenja svetla na Pandi. Elem ovako: - Sklop je vrlo jednostavan, podesen vreneski da pali svetlo posle davanja kontakta na 18 sekundi. To podrazumeva da ste na ulaz sklopa doveli struju sa izlaza prekidaca svetala, koji uvek stoji u polozaju ukljuceno. Kad date kontakt, krene vreme, i posle 18 sekundi/auto upaljen/, svetla se pale. Gase se gasenjem auta. Naravno, uvek imate mogucnost da ih ugasite na prekidacu. Posto se radi o prototipu, pravljenoj na univerzalnoj stampanoj plocici sa 30A relejom koji nije iz kompleta automobila, idem na usavrsavanje sistema sa auto relejom i stampanom plocicom, pa cemo onda da pokazemo kako to izgleda. Delovi dodju oko 500 din, malo dobre volje i to je to. Sam sklop izgleda ovako, a ono sto ne vidite od aluminijumskog hladnjaka je tranzistor.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 25 фебруар, 2010, 18:39:54 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 25 фебруар, 2010, 18:52:28 » |
|
Evo i sheme, koga interesuje, tu sam za sve informacije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 25 фебруар, 2010, 18:54:09 » |
|
Zoki, to je to, samo malo drugacije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 25 фебруар, 2010, 19:21:51 » |
|
Cemu sve to, ja prekidac svetala nisam ugasio vec dve godine i nisam primetio da je nesto stradalo. Stvarno, koja je prevashodna funkcija takvog uredjaja. Mozda da rastereti izvor struje prilikom startovanja, drugo mi ne pada na pamet !! Jikicu?? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 25 фебруар, 2010, 21:21:50 » |
|
Upravo to Robi, jer dok je akumulator dobar i dok je toplo sve je ok, al u nekim drugim situacijama bi naglo povlacenje struje za farove moglo da zezne startovanje, bar ja tako mislim. Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 25 фебруар, 2010, 21:56:25 » |
|
Ima i jednostavnija varijanta da se povežu svetla preko releja a da masa bude vezana na žicu koja ide ka anlaseru tako da kada daš kontakt svetla se upale ali čim zaverglaš (dovedeš isti potencijal i na drugu stranu releja) svetla se gase i ne pale se dok verglanje ne prestaje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 25 фебруар, 2010, 23:20:18 » |
|
Ima i jednostavnija varijanta da se povežu svetla preko releja a da masa bude vezana na žicu koja ide ka anlaseru tako da kada daš kontakt svetla se upale ali čim zaverglaš (dovedeš isti potencijal i na drugu stranu releja) svetla se gase i ne pale se dok verglanje ne prestaje.
Gibo, nemo' da mi cuješ sestru, sreće ti. Slabo se razumevam u 'le'triku na taljige pa to što ti napisa meni ne znači ništa...  A ja mislim isto što i Roberto. Ni ja ne gasim svetla od kada sam kupio autić. Tu i tamo, setim se kad zaverglam da isključim pa ih odmah ponovo uključim i to je to.  Inače, na Renou imam hand-made elektroniku sa pištaljkom kada ugasim auto a zaboravim svetla. Jedino što nema kontra varijanta pa to po Z(L)obs-u košta nekoliko tisuća RSD... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 26 фебруар, 2010, 07:46:59 » |
|
Nisam Zoki, Kirhofovog mi zakona  Ja ugasim svetlo na prekidač kada ugasim auto pa ga upalim isto kada kresnem makinu. Verujete mi, nije teško uopšte 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 26 фебруар, 2010, 08:31:21 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 26 фебруар, 2010, 10:08:14 » |
|
Robi, a ko beše taj..taj...Acc..Alcc... ma neki Švaba al' kako se zvaše?  Sreća te Panda ima foru, ugasiš makinu-automatski ugasiš svetla. Inače, odavno bi ja ostao bez baterije. To mi se na Rendži, dok nisam ubacio pištaljku, desilo tri četiri puta (posle pada gurka, 'ebiga). Sada mi se desi da ne upalim kad krenem. E sad? Šta je bolje? Nova baterija 3,5 milki ili kazna 3...4 tisuće+par "tačkica", pitam ja vas? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 26 фебруар, 2010, 14:16:18 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 26 фебруар, 2010, 15:25:53 » |
|
Da se pridružim... Jedino... mene nešto zezo zadnji levi točak, nisam našao temu pa da zakačim ovde
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s