Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 07:55:10 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: problem sa papucicom za gas ili...  (Pročitano 560 puta)
boxi
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 07 март, 2010, 18:37:36 »

Zdravo drustvo,jutros mi se desilo u voznji da pri bas jacem pritisku na papucicu gasa motor nastavlja da radi pri vecem obrtajima iako sam ja smanjio gas pa cak i sklonio nogu sa papucice. Odmah sam stao i ugasio auto. Posle ponovnog paljenja sve je bilo u redu. Isprve sam pomislio da je mozda sajla ili papucica zaglavila ali sam video da nije do njih,posto mi se malopre dogodila ista stvar.  resent  Da li neko zna u cemu je problem? sorry Hvala unapred
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 07 март, 2010, 18:44:54 »

Možda je do step motora leptira gasa... E sada, da li ga treba očistiti ili čuknuti malo ne znam... Teraj to kod nekog majstora...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
boxi
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 08 март, 2010, 11:29:17 »

Cudno je da mi se ovaj problem ne desava sa manjim pritiskom na gas i da se gubi posle gasenja motora,da nisu dizne ili nesto do kompjutera u pandi?
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 08 март, 2010, 12:02:08 »

Hm, ovo je dosta tesko dijagnostikovati bez detaljnijeg pregleda. Citao sam dosta o problemu uvecanog broja obrtaja, ali nacesce su sledece stvari:
- Napuklo crevo od serva kocnica (ili los spoj na crevu serva-kocnica) - pa motor ``nabija`` gas, ali kod ovog slucaaja - trebalo bi da se oseti da kocnice - znatno losije rade tj da treba da stisnes kocnicu znatno jace u odnosu na normalu - ali iz datog opisa to nije slucaj.
- Riknuo daavac temperature rashladne tecnosti na usisu vazduha, pa ocitava nisku temperaturu (da se razumemo - to nije redovni davac temperature rashladne tecnosti) - nego takozvani - ``gornji`` - onaj sa plavom plastikom na utikacu (vidi sliku). Kad ovaj davac rikne - on na ECU salje podatak da je masina ``ladna`` i onda ECU dodaje gas kao da je pod saughom. Najcesce dodaje gas do jedno 1500-2000 obrtaja - ali retko kad vise, i ovaj problem se obicno pojavljuje kod ladnog starta tako da se nakon 15 minuta od starta na leru - ne smanjuje ler gas (na 850-900 rpm).
- Treca stvar je riknjavanje ili zaprljavanje takozvanog stepper-a leptira gasa. Jednostavno taj stepper se zaglavi u polozaju otvorenog leptira i onda motor radi kao da je pod dobranim gasom. Najcesce to i jeste slucaj kad mu nogom nabijes gas, ali prilikom otpustanja pedale, ostane visok broj obrtaja motora. U vecini slucajeva dovoljno je da se pazljivo ocisti ``klapna - gasa`` i sam zupcanik steppera, ali u svakom slucaju to je posao za iskusnog majstora. U redjim slucajevima, dolazi do potpunog riknjavanja steppera ili klapne gasa - i to nije jeftin kvar......
- postoji i mogucnost da je greska do lambda sonde, koja ima pogresno ocitavanje pa ECU ``naija gas`` - ali to je redji slucaj da se ispolji na takav nacin.

I jedno pitanje. Da li se ista desava sa oranz - lampicom u tvom slucaju?
Sačuvana
boxi
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 08 март, 2010, 14:50:02 »

Izgleda da je ovo sa steperom leptira gasa,posto pri normalnoj voznji se ne javlja ovaj problem a pri agresivnijoj voznji se javi kad debelo nagazim gas. Inace oranz lampica svetli samo pri startovanju motora. Hvala na savetu,videcu da to sredim u sto skorijem roku. Pozdrav
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 08 март, 2010, 15:20:59 »

Ako tako stoji stvar da oranz lampica svetli samo na kontaktu, a ugasi se po startu motora,  - bice da je zbog kvaliteta goriva doslo do gomilanja naslaga na grlu klapne gasa, pa kad mu nogom malo nabijes gasa, onda leptir klapne ne uspe da se vrati, nego ostane ``zaglavljen`` u tom polozaaju. Uglavnom je to tako - jer motorcic stepper- a svojom tananom snagom, ne uspeva da vrati leptir klapne gasa - iz ``zaglavljenog`` polozaja (otvoren leptir) u polozaj rezima sa nizim brojem obrtaja. U 95% slucajeva - skidanje i pranje klapne gasa sa petrolejom i pucvalom - resava problem 100%. U istom cugu se naravno drvenom cackalicom i uz pomoc WD-40 - ocisti zupcanik steppera, i svi pokretni delovi tog sklopa (koji i postavlja leptir klapne u polozaj koji mu zada pedala gasa + ECU strategija). NAPOMENA: Majstori vrlo cesto ``vole`` da ``konstatuju`` da je crko stepper (ili motor steppera), il konstatuju da treba kupiti novu klapnu gasa, - pri cemu ni ne pokusavaju da istu ociste od poprilicne kolicine nahvatane prljavstine (tako karakteristicne za gorivo koje se kod nas prodaje), a sama klapna gasa i stepper kostaju ko djavo...........tako da preporucujem filigranskog majstora - koji ce posvetiti malo paznje (i vremena) - Pandi, a nece odma traziti da kupis ceo-nov motor........

http://www.youtube.com/watch?v=JcfUoUdpeoA
« Poslednja izmena: 08 март, 2010, 15:30:37 AcaDorcol » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #6 poslato: 08 март, 2010, 15:52:49 »

Mislim da pomenuti deo košta oko 15 000din nov. Nije baš ko đavo ali je značajan trošak... Doduše, možda ima i neka polovna kombinacija...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: