Panda Club Serbia
09 фебруар, 2012, 04:16:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 11
  Štampaj  
Autor Tema: Kocnice, kocnice...  (Pročitano 5895 puta)
jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« poslato: 25 фебруар, 2009, 14:21:28 »

Ovu temu smo nacinjali na starom forumu, ali bih je ubacio i ovde, ako se slazete. Razlog je sledeci:
- Moj ljubimac je napunio dve godine druzenja sa mojom malenkoscu, i pre toga, i da ne bih slusao price raznih tipova na tehnickom
pregledu, odem prvo kod mehanicara koji mi odrzava Pandu od kada sam ga kupio da mi sredi kocnice. Uzgred, kupim i pakne, za svaki slucaj(nepotrebno)... Ispostavi se da je peti kocioni, ili razvodnik, kako ga ko zove,( nalazi se ispod rezervnog tocka), zaribao,
sto se inace desava. U prodaji ga nema, popraviti se ne moze. Resio mi  je, kao sto je inace kod dosta Fiata reseno, gumenim crevom(originalnim) su spojene cevi. Odem na tehnicki, onaj tamo sede, pritisnu i blokira mi tocak!!! Vratim se kod majstora, on skinu sve i zakljuci da je cilindar zapekao usled neupotrebe, posle kvarenja petog kocionog, jer od tada nije bio u funkciji. Razradi ga lepo, podmaza, (pakne i dobos su kao novi na obe strane) i sada koci ujednaceno i prednji i zadnji i rucna. Ovo je jedno korisno iskustvo, nadam se da ce biti od koristi i vama koji ovo procitate...
Pozz
Sačuvana
mirorab
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #1 poslato: 26 фебруар, 2009, 16:55:17 »

Oko kočnica...
Bio sam na tehničkom pre 2 dana. Na Zmaju je sve kako je došao iz Italije. Na testu je kazaljka pokazala cca 150 nečega za prednje i nešto manje od 100 nečega za zadnje kočnice, s tim da je levi zadnji imao cca 85 a desni zadnji cca 92 (tog nečega: njutna, kila, 'bem li ga čega...)
Reč nisu rekli, "teraj na atest i dođi da sredimo papire. Ne moraš više dovoziti auto, sve je OK".
Inače, ručna hvata na zadnjem zubu a u vožnji koči, po subjektivnom osećaju, sasvim dobro.

Malo sam se plašio jer pročitah na starom forumu da su kočnice i tehnički pregled u lakom mimoilaženju, a kako ne znam koje su merne jedinice u kojima su merili i koliko treba da ih bude nek neko ko zna o čemu se radi da komentar, možda bude jasnije i drugima...

Pozzzzzzzz
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
sonsy
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 01 март, 2009, 20:43:02 »

Nisam siguran kako je kod teretne pande reseno kocenje zadnjih tockova, jer kod mene postoje 2 cilindra ( za svaki tocak po jedan), koji su povezani oprugama za zadnje viljuske, tako da prilikom opterecivanja auta te opruge se zategnu i povuku polugu na tim cilindrima.
Pitanje je:
Da li teretni auto treba da ima vecu, ili manju silu kocenja na zadnjim tockovima kada je natovaren?
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 02 март, 2009, 07:54:19 »

Sonsy, teret pozadi=manja sila kocenja pozadi.
Moja je recimo bila CityVan, dakle bez produzetka, ali nema te opruge koje se kace za viljuske, nego napred ima neki ``redukcioni`` uredjaj.
Sačuvana
micro fiat-banovan
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

PRVI BANOVAN!!!

« Odgovor #4 poslato: 03 март, 2009, 15:32:32 »

kako manja
Sačuvana

PRVI BANOVAN!!!
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 20 март, 2009, 12:10:25 »

Zamenih danas paknove pozadi 2100 din komplet u AP sportu. Dobosi su bili ok, samo sam na strugu oborio uvicu na povrsini koju paknovi nisu dohvatali. Jedan klip na levom kocionom cilindru je bio blokiran, bez problema sam ga razradio(vodena smirgla) medjutim kada sam shvatio da su kocioni cilindri za Pandu (275 din) jevtiniji nego za Yuga, kupio sam dva nova i sad sam miran duzi period.
 Zao mi je sto nisam slikao sam postupak zamene, ali , ruke prljave, telefon nov, greota. Sve u svemu , nikakav problem da se sve odradi u privatnoj reziji.
 Sacekacu par stotina kilometara pa cu negde na valjke , cisto da proverim silu. Sto se rucne tice, na trecem zubu vec kopa.
Pozdrav
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 20 март, 2009, 12:16:48 »

biggrin biggrin biggrin
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #7 poslato: 20 март, 2009, 12:35:24 »

Jedno pitanje, jel ručna može da se šteluje? Čitao sam neke priručnike i čini mi se da sam video da je i ona samoštelujuća (a možda sam i sanjao)....
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 20 март, 2009, 13:41:07 »

Ispod ima vijak sa dve matice, valjda je za stelovanje ako se otegne sajla, jer ona nema veze sa samostelovanjem na paknama, ona je cista mehanika. uglavnom, ja sam svoju stelovao prosle godine, da li sam smeo ili ne neznam,, ali radi bolje negoo pre.
Pozz
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 20 март, 2009, 14:28:59 »

Aco, rucna nije samostelujuca. Procedura je sledeca: digne se zadnji kraj auta tako da su oba tocka slobodna. Ispod auta, tacno na sredini postoji zavrtanj za dotezanje sajle rucne kocnice. Lagano dotezes sajlu(Jako bitno je da je rucica rucne kocnice spustena) dok neko lagano okrece tockove, jedan pa drugi! Kada toliko zategnes sajlu da tocak ne moze slobodno da se vrti, onda cimnes rucicu nekoliko puta da se sajla rastegne koliko je to moguce. Ponovo spustis ruciciu i dotezes sajlu ponovo na zavrtnju dok se tocak ponovo ne zaustavi. Onda malo popustis sajlu da paknovi ne bi stalno drljali po dobosima i to je to.
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #10 poslato: 20 март, 2009, 14:33:32 »

Videću da odradim to, hvata mi kako treba tek na poslednjem zubu.
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
inspkluzo
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 20 март, 2009, 16:06:12 »

Rucna se steluje na 4 zuba.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 20 март, 2009, 20:26:30 »

Aco, rucna nije samostelujuca.

biggrin biggrin biggrin Nisam ni mislio da je samostelujuca;D biggrin biggrin
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 20 март, 2009, 22:59:42 »

Izvini Aco, tek sad videh da je Giba postavio to pitanje.
Usput, porazavajuca cinjenica, probao danas kocnice na tehnickom u Dobanovcima i sila na zadnjim je 0. Znaci kocnica pozadi N E M A !!! Rucna radi perfektno. Resavamo problem dalje . Ako neko ima ideju.......
Znaci:novi paknovi, novi cilindri, izbacen vazduh, dobosi dobri, rucna k'o grom. ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
 P O M A G A J T E E E E E E E E E E E
Sačuvana
drajgan
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 20 март, 2009, 23:17:44 »

I ja sam danas išao na tehnički pregled pre registracije. Prednje kočnice u redu, zadnje slabije koče, naročito desna.
Pregledavši svetlosnu signalizaciju zapazio sam da ne radi sijalica za kretanje unazad. Promenio je ali i dalje ne radi. Izgleda da je u pitanju prekidač u menjaču.
« Poslednja izmena: 20 март, 2009, 23:22:18 drajgan » Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 11
  Štampaj  

Prebaci se na: