Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 07:56:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 9 10 [11]
  Štampaj  
Autor Tema: Kocnice, kocnice...  (Pročitano 6797 puta)
Joe
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #150 poslato: 10 децембар, 2011, 17:20:34 »

Pridružujem se mišljenju da treba da odeš kod majstora i generalno središ kočnice.
Ako nisi siguran sa znanjem oko kočnica, bolje je platiti majstora pa si miran duže
vreme, nije to neka velika lova u odnosu na probleme koje možeš napraviti ako nešto
zezneš.
Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
Milan_Silni
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #151 poslato: 10 децембар, 2011, 20:35:29 »

O OK. A desava li se vama ovo da kada vam stoji auto na pr dan dva da vam prvo hvataju zadnji tockovi?
Sačuvana

Da nije toliko grabljivica-druge bi nam ptice pevale !!!!
nitro
Moderator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #152 poslato: 23 јануар, 2012, 15:45:27 »

Meni se desava da zapeknu, i cim spustim rucnu i krenem, cuje se da puste.

Jel u kocnice ide " TUTELA TOP 4"  0.5l jer je doslo vreme za zamenu kocionog ulja u celom sistemu? Da li bi sta falilo i da li bi bilo bolje da se sipa DOT5? scratch_ones_head
Sačuvana
Milan_Silni
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #153 poslato: 24 јануар, 2012, 02:01:37 »

Ja sam sipao BP DOT4
mislim da nema potrebe za DOT5 jer tada kada je pravljen tvoj auto-sipao se DOT4
mislim da je svako kočiono poznatije ulje dobro- nemora ta Tutela.
A ja sam skinuo diskove- obradio malo- zamenio plocice-Ferodo-2200 din, zamenio to ulje DOT4 komplet ulje,ispustio vazduh- i sada pandica koci kao nova im_so_happy im_so_happy im_so_happy im_so_happy
Sačuvana

Da nije toliko grabljivica-druge bi nam ptice pevale !!!!
vladann
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #154 poslato: 25 јануар, 2012, 10:44:05 »

Meni se redovno desava da posle nekoliko dana stajanja malo se cuju zadnje kocnice kad krenem, ono kao blago struganje metala. Mislim da je o tome vec pisano. Nije to nista strasno.
« Poslednja izmena: 25 јануар, 2012, 10:54:01 vladann » Sačuvana
MILOVAN
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #155 poslato: 09 мај, 2012, 13:57:02 »

Da li se nekom od vas dešavalo sledeće:

Oprao sam auto i stojao je nekih par sati sa podignutom ručnom kočnicom i kad sam  probao da pokrenem auto nema šanse.Naravno spustio sam ručnu ali se zadnji točkovi ne kotrljaju nego se vuku.Problem sam refio čekićem od 5kg,lupio sam po točku i oni su pustili.
To mi se desavalo pre otprilike osam meseci nego nikako da stignem da vas pitam.

Imam jedan problem od pre par dana.Dešava mi se da mi zadnje kočnice blokiraju i ne mogu lepo da krenem,a kad uspem onda mi ne pravi problem u vožnji ne čuje se da struže ali mi se ponekad učini da ipak po malo koče zadnji točkovi.
Da li je neko od vas imao sličan problem?Ako jeste molio bi za savet!

Pozdrav!
Sačuvana
pandula
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

...koji je to auto bolji od moskvicha...????

« Odgovor #156 poslato: 09 мај, 2012, 23:56:26 »

Promeni kocione cilindre obavezno...nisu skupi kostaku oko 350 dinara...jesi li menjao skoro sajlu od rucne....mozda se rascvetala pa glavi u buzir...na paknama se nalazi mehanizam koji hoce da zariba....idi kod majstora sa kocnicama se ne igra.

p.s.
ako vozis sa paknama koje pomalo koce za posledicu imas pregrevanje kocione tecnosti koja na taj nacin gubi viskozitet...postaje stisljivija pa moze doci do propadanja kocnice kad najvise zatreba!!!!

NAJBITNIJI DETALJ: Redovno odrzavaj auto!!!!Nemoj cekati 8 meseci da ti neko da savet za kocnice!!!!

Uzivaj u voznji!!!
Sačuvana
MILOVAN
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #157 poslato: 10 мај, 2012, 06:54:14 »

Sajla za ručnu je u pitanju.Pre mesec dana sam terao pandolina na kontrolu kočnica i sve je bilo u redu pa mi nije bilo jasno šta joj je sad.
Pozvao juče majstora i on mi kaže da prvo proverim sajlu i problem je u sajli,neće da vrati kad se spusti ručna.Prodrmam malo sajlu i ona proradi i to samo na desnom točku , levi funkcioniše normalno.

Ne ostaje mi ništa drugo nego zamena sajle.

Druže hvala na odgovoru i veliki pozdrav! Wink
Sačuvana
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #158 poslato: 23 мај, 2012, 19:32:48 »

Ako mogu da se i ja nadovežem na ovu temu. Naime, kod mene je slaba ručna kočnica - nema kočione sile. Drugim riječima, moram ručnu kočnicu nategnuti k'o konj da bi koliko-toliko držala na nagibu, ali ni na apsolutno maksimalnoj zategnutosti ne može držati vozilo u mjestu na jakim nagibima. To ujedno znači da je kretanje na ručnu uzbrdo vrlo teško izvodivo.

Sajlu je majstor značajno dotegao, pa sad poluga kočnice dostiže nominalnu zategnutost već na trećem zubu, a da biste nategnuli na četvrti zub treba krkanska sila, a za peti zub obavezno  čupanje s dvije ruke.

Uprkos tome, kočnica je na trećem zubu beskorisna osim na ravnom, a ni na petom ne drži na jakim nagibima.

Majstor je skidao doboše sa zadnjih točkova, i ispostavilo se da jedan klip desnog cilindra nije radio, pa time ni pakna nije bila razrađena niti nalegla. To je riješeno, ali učinkovitost ručne kočnice se nije poboljšala.

Šta predlažete da se dalje radi!?
« Poslednja izmena: 23 мај, 2012, 19:35:39 Bosanek » Sačuvana
nvladeta
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #159 poslato: 23 мај, 2012, 20:13:46 »

Nema tu mnogo matematike. Ako nožna koči ispravno, ostaje samo da se zameni sajla koja zeza nek je samo malo oštećena ili ušlo prljavštine.
Sačuvana

Pozdrav. Vladeta
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #160 poslato: 23 мај, 2012, 21:21:52 »

Pregledali smo sajlu, i bužir od sajle je napukao na dva mjesta. Vidi se da su blato i voda ušli unutra. To vjerovatno znači i da je sajla zahrđala unutra, iako se ona uredno kreće pri zatezanju i otpuštanju.

Eh sad i ja sam mislio da odradim zamjenu sajle, ali eto pisah ovdje da vidim hoće li biti kakvih drugačijih ideja.

Majstor kaže da uzrok mogu biti dvije stvari:
1.) Oštećenje sajle (hrđa, zakorenje u bužiru, zapinjanje o bužir ...)
2.) Nekvalitetne pakne
(Pošto je ustanovljeno da su doboši dobri, oni su isključeni iz liste mogućih uzroka)

I onda on veli da u konačnici, ako zamijenim i sajlu i pakne (ako uzmem kvalitetne pakne naravno), da je vjerovatnoća da se problem riješi 99,999%. Mislim da je u pravu, ali naravno njemu je u interesu da što više popravlja na autu. smile
S druge strane, ne volim problem rješavati tako da pozamijenjam sve šta može biti njegov uzrok (bacanje para i vremena).
Mislio sam da prvo pokušam zamjenom sajle (pitanje je da li je i taj potez opravdan), a što se pakni tiče, od kojih proizvođača ih preporučujete?
Sačuvana
Dušan
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #161 poslato: 23 мај, 2012, 22:26:22 »

A kakve su makaze pozadi? Da nisu blokirale?
Sačuvana
nvladeta
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #162 poslato: juče u 07:06:22 »

Sajla ti je cca 1.000,oo dinara, zameni se za 20min sa sve kavom i rakijom. Mada i "makaze" umiju da zapeknu, ali ako ste dirali paknove to bi bilo primećeno.
I kad je naj ispravnija ručna kočnica na pandi radi za dvojku  (ili šesticu).
Sačuvana

Pozdrav. Vladeta
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #163 poslato: juče u 14:00:49 »

Mislim da je rekao da su makaze dobre. Provjerit ću s njim.

Učinkovitost ručne kočnice mi je jako bitna zbog vrlo čestih kretanja uz jake uzbrdice i zbog parkiranja na njima. Stoga, postoje li neka rješenja kako poboljšati učinkovitost ručne kočnice (i smanjiti potrebnu silu povlačenja) pod uslovom da je cijeli kočioni sistem ispravan?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 9 10 [11]
  Štampaj  

Prebaci se na: