Grešite obojica

Taj motor sa Fire motorom nema nikakve veze. To je stari 903 kome je zbog fiskalizacije u Eu zapremina skinuta na 899ccm. Taj motor se od početka 90-tih radi u Poljskoj (
posle propalih pregovora Fiata i Zastave kada tadašnja vlast nije dopustila da Fiat kupi 51% Zastave). U pitanju je motor sa lancem i bregastom osovinom sa strane!!! Fire se radio kao 750 i 999, a kasnije i 1108 i u većim zapreminama.
U familiji imamo 4 Pande, 750, 999 i 1108 - Sve tri Fire motori i jednu Pandu iz 95. godine sa ovim istim 899 motorom, ali u Euro 2 izvedbi. Taj 899 motor nema blage veze sa Fire mašinama. Ne postoji Fire od 900 ccm, nikad takvo nešto nije radjeno.
Motor Svastikinog Seicenta je Euro 3 i 2002. se taj model Seicenta prodavao samo u
Poljskoj i Srbiji. Ono što ovaj motor razlikuje od 903 motora iz Fiata 127 iz 1973. ili motora Fiata 850 iz 60-tih godina, jeste savremeno ubrizgavanje (
umesto karburatora), elektronika (
senzori, sonde) i katalizator. Motor je spolja gledano (izuzme li se drugačiji filter vazduha), original motor Yuga 45.
Šta je još zanimljivo za ovaj Seicento koji je nov kupljen 2002. u Delti. Na njemu su branici, instrument tabla i ručica menjača od starog tipa Seicenta. Prvo sam mislio da je u pitanju neka budževina, ali onda sam u Beogradu video još 2 ovakva auta, takodje kupljena u Delti, a jedan iz Novog Sada (2003. godište) se prodavao preko neta i u pitanju je bila ista verzija. Kopajući po googl-u i netu, došao sam do podataka da je ovakav Seićento mogao da se kupi samo kod nas i Poljaka. Taj model nema čak ni sat na instrument tabli (
kod Poljaka neki modeli imaju), ali su zato tu elekto podizači stakala na koje su ovi iz Delte "savaćavali" mušterije.

Taj motor je pravio DMB i izvozen je u Poljsku, sa singlepiont ubrizgavanjem Weber-Marelli IAW16FM i 40 konja.