Ako sam dobro razumeo neke diskusije, Ti si doktor za Pande i imaš radionicu na Dorćolu? Ako imaš dijagnostiku za moju Pandu s' obzirom da je de_mode, ja bih vrlo rado navratio nekom prilikom (u narednih par meseci se to može desiti), samo mi ostavi neki kontakt. Hvala unapred.
UF,

Na zalost - Nisam nista od navedenog, i nemam radionicu, jedino imam dijagnostiku UFIP U381 OBDII Scanner, koja cita protokole ISO i neke druge (ne cita CAN Protokole za WW i Audi). Dijagnostika cita uglavnom sva vozila do neke 2004 godine-benzince a dizele i posle tog godista, sem ako nemaju CAN Protokol, koji je novijeg tipa, ali ako konektor odgovara mislim da ce proci i na tvojoj pandi, i imam Pandu Classic, 2003 godiste 1.1 lit, MPI, na Dorcolu.........
Nego pre nego pocnes sa popodnevnim radovima, Senzor broja obrtaja motora se nalazi van poklopca zupcastog kajsa, a ne ispod, i montiran je prilicno vidno i usmeren je sa par centimetara rastojanja u zube koji su nareckani na remenici na koju se kaci kajs od alternatora. Nema sanse da ga ne vidis........Inace on ti sigurno nije u potpunom kvaru, jer kad se on pokvari - nema sanse da upalis motor nikako. Njegov primarni zadatak je da javi ECU kada je prvi klip dostigao svoju GMT, i na osnovu toga ECU proracunava ugao predpaljenja, kako u voznji, tako i kod startovanja......To je jedan od retkih senzora kod koga nije zadata takozvana Default-na vrednost.......Recimo kada rikne taj blue-top senzor, njemu se vrednost zakuca na recimo 176 oma - tj kao da je temperatura motora 98 stepeni celzijusa OVO JE SAMO PRIMER A NE PRAVA VREDNOST!!!!!!!(sto bi rekli radna temperatura), ali to vazi samo ako taj senzor skroz crkne - tj ako na njemu nema nikakvih ocitavanja ili je iskljucen sa konektora. Ako taj senzor ipak ima pogresna ocitavanja koja su recimo nelogicna, onda je to vec problem koji ECU uzima u obzir i isti se zbunjuje.........Negde ranije na forumu dao sam vrednosti za obican senzor tempa, koji je kod termostata, i taj na 20 celzijusa ima 2,5 kilooma, a na 100 stepeni ima 176 oma, i nije pravolinijsko nego eksponencijalno menjanje vrednosti. Isto vazi i za senzor MAP, ako ne radi, onda se racuna neka uobicajena vrednost jer je u ECU Strategiji tako zapisano. Problem nastaje posebno u situacijama kad temperaturni senzor na sobnoj temperaturi daje ispravan otpor, recimo 2,5K, ali prilikom dostizanja radne temperature umesto da pokaze 176 oma, on recimo pokaze 300 oma, pa ECU racuna da se motor jos nije sasvim zagrejao. Onda dolazi do pojava poput te da se ugao predpaljenja podesi tako da motor i na zagrejano radi na povecanom broju obrtaja, ali zahvaljujuci tome sto taj BLUE-Top kaze da motor jos nije zagrejan. Zato jednostavno iskljucivanje senzora ili njihovo kratkospajanje - nema pouzdanu sansu da utvrdis gresku.
S druge strane kad neki senzor ocitava pogresne vrednosti, to ECU belezi u dve razlicite memorije. Jedno je LIVE memorija, a jedno je FREEZE FRANME......bla, bla, bla, u zavisnosti od vaznosti greske, njene ucestalosti, njenog uzastopnog ponavljanja, ili njenog povremenog javljanja, ali se to moze utvrditi tek sa dijagnostikom..........