Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 08:49:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: POLOŽAJ KLAPNE GASA KOD HLADNOG I TOPLOG MOTORA  (Pročitano 1743 puta)
Talichni
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 08 април, 2010, 11:23:23 »

uh, već me grize savest kad vidim koliko si se angažovao  sorry

VELIKO TI HVALA  good

Polako ću pregledati tačke na koje si mi ukazao. Posle pregleda plavog senzora koji planiram popodne, kad se motor sasvim ohladi, pregledaću senzor brzine obrtaja. U tom delu (ispod zaštitnog poklopca zupčastog kaiša) imam neko curkanje ulja, minimalno (ulje ne troši između zamena!), ali pravi prljavštinu, moguće da je semering, ili bolja varijanta - davač pritiska ulja ...   uglavnom, plan mi je da tačno utvrdim šta je, pa ću očistiti i senzor broja obrtaja...

Javiću se ako naslutim da mi možeš pomoći.

Ako sam dobro razumeo neke diskusije, Ti si doktor za Pande i imaš radionicu na Dorćolu? Ako imaš dijagnostiku za moju Pandu s' obzirom da je de_mode, ja bih vrlo rado navratio nekom prilikom (u narednih par meseci se to može desiti), samo mi ostavi neki kontakt. Hvala unapred.
« Poslednja izmena: 08 април, 2010, 11:46:10 Talichni » Sačuvana
Talichni
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 08 април, 2010, 12:36:01 »

"plavi" senzor nije!  vrednosti otpora ugrađenog senzora i novog (koji je poslednjih par sati stajao pored njega) se potpuno poklapaju! A, takođe, dok je ključ na kontaktu, ako skinem konektor sa tog senzora i vratim ponovo na senzor - step motor oba puta odreaguje zauzimajući odgovarajuće položaje leptira.

Nego, ne vidim nigde da ispod zaštitnog poklopca zupčastog izlaze bilo kakvi kablovi (od senzora brzine obrtaja motora) ?!  wacko
« Poslednja izmena: 08 април, 2010, 12:38:05 Talichni » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #17 poslato: 08 април, 2010, 12:50:25 »

Rekao bih samo jednu, po mom mišljenju, pametnu stvar:

Senzor može ispravno da očitava neispravnu vrednost!

Daklem, senzori su ispravni, i novi i stari, ali veličina koju oni očitavaju nije u granicama dozvoljenog...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
Talichni
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 08 април, 2010, 13:11:04 »

pa, ima li negde grafik zavisnosti otpora od temperature tog senzora ?
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 08 април, 2010, 14:11:10 »

Mislim da se resenje ovog problema nalazi u sistemu za ubrizgavanje, zaprljanoj dizni ili slabijem pritisku goriva iz pumpe !!!

U ostalom, koji je problem da se ujutru, na prvom paljenju doda malo gasa ???
Stvar smo malo  download download download download download

blush2 blush2 blush2 preved
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 08 април, 2010, 14:12:29 »

Ako sam dobro razumeo neke diskusije, Ti si doktor za Pande i imaš radionicu na Dorćolu? Ako imaš dijagnostiku za moju Pandu s' obzirom da je de_mode, ja bih vrlo rado navratio nekom prilikom (u narednih par meseci se to može desiti), samo mi ostavi neki kontakt. Hvala unapred.

UF,  nono Na zalost - Nisam nista od navedenog, i nemam radionicu, jedino imam dijagnostiku UFIP U381 OBDII Scanner, koja cita protokole ISO i neke druge (ne cita CAN Protokole za WW i Audi). Dijagnostika cita uglavnom sva vozila do neke 2004 godine-benzince a dizele i posle tog godista, sem ako nemaju CAN Protokol, koji je novijeg tipa, ali ako konektor odgovara mislim da ce proci i na tvojoj pandi, i imam Pandu Classic, 2003 godiste 1.1 lit, MPI, na Dorcolu.........

Nego pre nego pocnes sa popodnevnim radovima, Senzor broja obrtaja motora se nalazi van poklopca zupcastog kajsa, a ne ispod, i montiran je prilicno vidno i usmeren je sa par centimetara rastojanja u zube koji su nareckani na remenici na koju se kaci kajs od alternatora. Nema sanse da ga ne vidis........Inace on ti sigurno nije u potpunom kvaru, jer kad se on pokvari - nema sanse da upalis motor nikako. Njegov primarni zadatak je da javi ECU kada je prvi klip dostigao svoju GMT, i na osnovu toga ECU proracunava ugao predpaljenja, kako u voznji, tako i kod startovanja......To je jedan od retkih senzora kod koga nije zadata takozvana Default-na vrednost.......Recimo kada rikne taj blue-top senzor, njemu se vrednost zakuca na recimo 176 oma - tj kao da je temperatura motora 98 stepeni celzijusa OVO JE SAMO PRIMER A NE PRAVA VREDNOST!!!!!!!(sto bi rekli radna temperatura), ali to vazi samo ako taj senzor skroz crkne - tj ako na njemu nema nikakvih ocitavanja ili je iskljucen sa konektora. Ako taj senzor ipak ima pogresna ocitavanja koja su recimo nelogicna, onda je to vec problem koji ECU uzima u obzir i isti se zbunjuje.........Negde ranije na forumu dao sam vrednosti za obican senzor tempa, koji je kod termostata, i taj na 20 celzijusa ima 2,5 kilooma, a na 100 stepeni ima 176 oma, i nije pravolinijsko nego eksponencijalno menjanje vrednosti. Isto vazi i za senzor MAP, ako ne radi, onda se racuna neka uobicajena vrednost jer je u ECU Strategiji tako zapisano. Problem nastaje posebno u situacijama kad temperaturni senzor na sobnoj temperaturi daje ispravan otpor, recimo 2,5K, ali prilikom dostizanja radne temperature umesto da pokaze 176 oma, on recimo pokaze 300 oma, pa ECU racuna da se motor jos nije sasvim zagrejao. Onda dolazi do pojava poput te da se ugao predpaljenja podesi tako da motor i na zagrejano radi na povecanom broju obrtaja, ali zahvaljujuci tome sto taj BLUE-Top kaze da motor jos nije zagrejan. Zato jednostavno iskljucivanje senzora ili njihovo kratkospajanje - nema pouzdanu sansu da utvrdis gresku.
S druge strane kad neki senzor ocitava pogresne vrednosti, to ECU belezi u dve razlicite memorije. Jedno je LIVE memorija, a jedno je FREEZE FRANME......bla, bla, bla, u zavisnosti od vaznosti greske, njene ucestalosti, njenog uzastopnog ponavljanja, ili njenog povremenog javljanja, ali se to moze utvrditi tek sa dijagnostikom..........
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 08 април, 2010, 14:32:57 »

Jedan od retkih, ako ne i jedini senzor koji nema tu tzv-default-nu vrednost je taj senzor broja obrtaja - jer pored broja obrtaja on daje i impuls za GMT klipa, pa kad ne radi, nije moguce po defaultu zadati vrednost kada je klip u GMT- te zato motor ni ne moze da startuje, odnosno ECU odbija da prosledi varnicu na svecicu kako ne bi ``opalio`` u fazi otvorenog usisnog ventila sto bi moglo polomiti usisnu granu (pogotovu plasticnu kakva je na 1.1MPI modelima)......

Inace svaka ozbiljnija greska morala bi se ocitati na instrument tabli kao paljenje ili treperenje oranz lampice ili mislim da je na Bosch sistemu kao kod tebe to crvena lampica - koju preko zovu sargarepa-lampica, jer je na njoj nacrtan ideogram dizne za ubrizgavanje koji lici na sargarepu, dok je kod nas vecine nacrtan ideogram motora, koji cesto zovu brodic sa propelerom..... jester

Ne znam koliko ce sve receno da ti pomogne, ali sudeci po diskusijama koje sam iscitao, najpre treba proveriti sva creva napajanja, zatim proveriti sve dihtunge oko usisa - da nema fals vazduha, zatim sajlu gasa da negde ne koci ili da se ne zaglavljuje, pa grlo usisa da nije zaprljeno sa garezi, zatim diznu, zatim step motor - i sve konektore, pa bluetop temperaturni senzor i naravno njegove konektore kablove i sl. (recimo skinut senzor ima dobru omazu, ali dzaba ako nema kontakt na konektoru), pa redom......Naravno - svaki je slucaj za sebe i ponavljam ima mnogo pisanija na bazi pretpostavki i imaginacije - posebno sto ja motor koji ti imas nisam imao prilike da bolje upoznam........Ipak nadam se da ce po nesto od svega recenog ipak koristiti.......Inace kad budes prolazio - javi ovde pa ce mo ga ukljuciti na dijagnostiku, ili ako bude okupljanja - dodji pa ce tamo biti i dijagnostika.....
Sačuvana
Talichni
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 08 април, 2010, 15:37:48 »

gledano spolja (bez skidanja zaštitnog poklopca zupčastog kaiša), niti ima senzora, niti eventualnih kablića koji bi od "skrivenog" senzora vodili dalje  cray

il' tako treba u mojoj varijanti  wacko, ili je ranije budženo suicide_fool i namešteno tako da radi bez toga... ih, bre ...

jedino pozitivno će biti ako se ispostavi da je moja Panda ovde najmatorija  dance1
 drinks
« Poslednja izmena: 08 април, 2010, 17:59:50 Talichni » Sačuvana
Talichni
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 08 април, 2010, 15:54:07 »

Uostalom, koji je problem da se ujutru, na prvom paljenju, doda malo gasa ???

naravno, slažem se (tako i funkcionišem), ali bih, svakako, voleo da ustanovim uzrok problema u regulaciji zbog drugih posledica, i ako bude zgodno i moguće, da taj problem i otklonim...
Sačuvana
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na: