Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 09:17:10 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Tapacirung poda  (Pročitano 1048 puta)
Sinnerman
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« poslato: 25 април, 2010, 23:33:06 »

Pozdrav Pandashima!
 Od trenutka kada sam prvi put seo u Pandu (plac u NS-u) kroz glavu mi prolazi ideja o ugradnji novog tepiha tj. etisona u Pandishu, jer svaki put kada mi ispari ona jelkica na retrovizoru, nastaje vanredno stanje zbog mirisa koji dolazi iz poda.
U toku prosle nedelje sam svratio u "Carpetland" i tamo nasao "jednobojni" Crno-sivi etison "budget" i to po ceni od 245din. po kvadratu + tj. -40% od cene, nasli su tih 6m/2 koliko mi je trebalo u "restlovima"...

Juce sam lagano krenuo da seckam i popunjavam gepek, kapirao sam da cu za nekih nedelju-dve dana kada napravim par eksperimenata se etisonom da cupam sedista i da radim prednji deo.
Imao sam malo vise slobodnog vremena i naravno to je bilo jace od mene..
Cim sam zavrsio gepek pocupao sam i prednja sedista odsrafio sve sto se moglo odsrafiti i malo mi je falilo da mrem na mestu kada sam iscupao stari pod.
Ispod sam nasao gomilu prljavstine budji i trulezi (Od filca naravno, ne od limarije) sve sam iscupao napolje, kao izribao sa donje strane onaj plasticni pod i par sati kasnije sam ga ubacio nazad dok ne nadjem zamenu za onaj trulez.
Danas sam ceo dan u kuci, lezim u krevetu, gledam tv, pijem gomilu nekih cajeva i tableta za skidanje temperature i razmishljam sta da uradim sa podom...
Izgleda da me je mnogo pogodilo ono sto sam juce video pa zbog toga imam povisenu temperaturu.  cray

U prednjem delu poda kod vozacevih i suvazacevih nogu se nalazi filc(zvucna izolacija) i neko cudo koje mi najvise lici na "kondor"(bitumen)... Sacastog je oblika, pretpostavljam da su ga tako napravili zbog lomljenja na nizoj temperaturi...
Iza prednjih sedista, kod nogu putnika na zadnoj klupi stoji isti filc kao napred ali sam bez tog "kondora".

Na netu sam nasao dva moguce zamene za to cudo

Isti filc koje se nalazi u pandi proizvodi jedna nasa firma u Kragujevcu:
http://www.azma.rs/azmafon.php

Druga varijanta je sundjer
http://www.izoterm-plama.rs/TZI%20sendvici.htm

Posto nigde nisam naleteo na filc sa tim "kondorom" mozda je dovoljno da ga presvucem sa najlonom kao Englez na slici...

Sta mi vi predlazete, da li da vracam filc sa najlonom ili poliuretansku penu!?
Sačuvana
nitro
Moderator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 25 април, 2010, 23:52:37 »

Moze li par fotki tog etisona?Kako izgleda namesten? I ja imam isti problem jer mi je pod kod vozaca unisten,a za novi nema novaca  cray ali se malo plasim da etison ne bude pio vodu sa obuce? scratch_ones_head
« Poslednja izmena: 26 април, 2010, 00:00:26 nitro » Sačuvana
Sinnerman
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 26 април, 2010, 09:58:27 »

Nov etison sam montirao samo u gepek i tamo stoji savrseno zato sto je sve ravno a u predji deo cu ubacivati nov etison tek kada nabavim adekvatnu zamenu za stari filc. Taj "budget" etison koji sam uzeo sa donje strane ima neku gumu, ne verujem da ona moze da spreci vecu kolicine vode da prodje kroz njega ali ako ispod etisona preko filca budem napravio dobar hidro presek sa nekim najlonom i preko etisona stavim plasticne kadice (za razlku od Talijana) mislim da necu imati problema sa vlagom i truljenjem poda. Mada i ako bude problema, etison za 1.5 povrsine poda Pande sam platio oko 900 din. za 2-3 god. cu opet da uzmem i da ubacim sve novo...

Da li je neko za "prolecnu akciju spasavanje tapacirunga poda"!?
Prolazi mi kroz glavu da negde na buvljaku uzmem sleper nekih najjeftinijih plasticnih kadica za pod auta, da odem u Talijanski Telekom i da im besplatno podelim kadice, bolje spreciti nego leciti...  mda
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #3 poslato: 26 април, 2010, 15:18:32 »

Lično bih izbegavao filc, pošto koliko se sećam može da se natopi vodom... Radije bih potražio neki moderniji materijal koji odbija ili ne upija vlagu. (ovo mi zapade za oko: http://www.izoterm-plama.rs/Gumaflex.htm )

A poenta sa itisonom je da bude što tanji kako bi se lakše krojio i uklapao, možda će ti taj gumeni zadavati neke probleme... Videćeš...
« Poslednja izmena: 26 април, 2010, 15:20:42 gibanitza » Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
Sinnerman
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 27 април, 2010, 15:51:08 »

I ja sam protiv filca bash zbog toga sto pije vodu ali kapiram da ako ga napakujem sa nekim najlonom i izlepim sa lepljivom trakom, voda nece imati hrabrosti da mu pridje...
Etison je dosta tanak, savitljiv i cini mi se da se mnogo bolje oblikuje kada se zagreje sa fenom, nisam jos uvek probao kako radi sa vecim povrsinama...
Guma koja se nalazi sa donje strane i nije bash prava guma, delimicno je elasticna masa, po strukturi u sredini izgleda kao sundjer ali sa donje strane izgleda kao veoma tanka guma...
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 21 октобар, 2010, 14:15:04 »

Kobinacija filca i bitumenske (katranske) folije je zastarjelo rješenje za smanjivanje buke i vibracija. Velik nedostatak toga je što ako filc upije vodu (curenje bog zna odkud) ili što je još gore skuplja kondenz, pa je u autu stalno pomalo vlažno (za hladnija vremena se magle stakla), a s vremenom se zna uplesnjivit i smrdi ko da ti je političar u autu.
Rastavljaući kantu, toga sam našao u poluraspadnutom stanju, više nije služilo svrsi. S osobitim zadovoljstvom sam to pobacao u kantu za smeće.
Na određenim mjestima karoserije je bitumenska folija direktno zaljepljena na lim i s njom nema problema. Namjena je da ne vibriraju ravne površine. Tu se smanjuju dvije vrste vibracija, one koje dolaze od rada motora i one koje dolaze izvana, pa bi lim vibrirao zbog rezonacije.

Rješenje je jednostavno: kupite bitumensku foliju za građevinu, onu koja se letlampom lijepi na katraniziran zid i to debeline 4 mm. Onu tanju, od 3mm baš ne preporučujem. Ukroje se komadi koji su potrebni za pod kabine i pod gepeka. Najbolje je napraviti tako da se pokriju što veće površine gdje se to da.

Ispod toga najrađe stavljam onu sunđerastu podlogu koja se stavlja ispod vreća za spavanje. Uzimam najdeblju, ne pije vodu (za razliku od ostalih sunđera) i jeftina je.

Dakle, malo mašte i malo dobre volje smile
Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
nitro
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 21 октобар, 2010, 15:37:34 »

Kad sam kupio Pandicu  boast prošle zime, nisam ni obraćao pažnju mnogo na pod  punish i naravno, nakon cele zime i kišnog leta, u kola nije moglo da se uđe od neprijatnog mirisa, kao što i reče pandit  good
Na kraju, podigoh pod, ispod, ona izolacija vlažna, poskidam to sve, gledah po oglasima, i uz put, naletim na ceo prednji pod od Golfa II, operem ga, i bacim se na krojenje, širina, skoro ista lol ,samo crn,al šta da se radi, pardon na stovarištu nadjem opet aznafon kao izolaciju blush2 -1m2 300din i preko opkrojim onu sivu foliju što se stavlja ispod crepa, pa preko taj pod i gotovo dirol ...valjda će da služi 
Odmah sam nabavio i neke gumene patosnice sa kadicam, pa da vidimo sad di ga će voda  bb
 drinks
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 21 октобар, 2010, 18:09:43 »

Pandit se setio prave stvari, taj gradjevinski izolator od 4mm je prava stvar, mislim da i fabrika
tako nesto slicno stavlja za izolaciju i protiv vibracija. Oni to prefarbaju i pod izgleda veoma
cvrst i ne vibrira. Treba pazljivo postavljati tj. lepiti, mora se let lampom grejati, da se ceo
auto ne zapali pri ruci bi trebalo imati kofu vode sa par vecih mokrih krpa. U slucaju da se
bitumen upali odmah na njega baciti mokru krpu.Treba paziti i sa donje strane poda da ne
dodje do paljenja, najbolje to raditi sa jos nekim, nikako sam.  victory
Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
DREXY
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 22 јун, 2011, 20:48:17 »

Bio sam danas u Azmi i saznao dosta stvari.
Prvo nije potrebno koristiti gradjevinarski kondor izolator,azma pravi originalni izolator od vlage koji se stavlja na pod do lima i lepi FENOM za kosu preved.(tako mi rece prodavac)
Kosta 140 din m2.
Preko toga ide azmafon koji odozgo ima nekakvu plastiku,kako ne bi brzo propao.Kosta 590 din m2.
Ja pitao za upijanje vlage,a radnik mi odgovori da se azmafon pravi od industrijskog pamuka,da bi bio zvucna, toplotna i kakva god mozes da se setis izolacija,a ponajvise da bi upijao kondens koji se javlja u automobilima i naznacio da je rok upotrebe ugradjenog azmafona 5 godina,posle cega se isti baca i zamenjuje novim.
Kupio sam jednu tablu obicne dvojke umetnuo trecinu u gornji deo crnog nastavka, a dve ostale trecine umotao u najlon,skinuo zadnje farove i celom duzinom zadnjeg dela nagurao azmafon(osim kod dela gde izlazi cev rezervoara,tu  sam predvojio).I nace kosta skoro kao u radnji 324 din.
Nisam imao vremena nesto da se provozam,ali cini mi se da se manje cuje buka od pozadi.
Idem na neki sluzbeni put sutra,provozacu pandu tek u julu,javicu ima li boljitka.
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: