Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 09:36:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Kocnice, trip ili stvarnost?!  (Pročitano 566 puta)
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 05 мај, 2010, 18:10:25 »

Zdravo svima!

Imam 'problem' sa Pandom koji mi ne uliva bash neko poverenje u njene kochnice...
Naime deshava se sledece: vozim u nekoj brzini (npr.3), nagazim kochnicu i drzhim je odredjenim pritiskom noge, u toku toga prebacim u nizhu brzinu (npr.2) i KOCHNICA SE SPUSTI ZA JOSH 0.5-1 CENTIMETRA (okvirno Roll Eyes) A NISAM MENJAO PRITISAK NOGE NA NJU?!  mda

Mozhe li neko da mi malo objasni kako ovo (treba da) radi, da se vishe ne cimam stalno jer mislim da su mi kochnice neispravne!
Sačuvana
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 05 мај, 2010, 18:45:08 »

Tesko je na bazi datog opisa sa sigurnoscu proceniti sta se tu dogadja?????
Iako je Panda Classic fabricki opremljena gotovo najjednostavnijim sistemom kocnica koje danas mogu da se nadju u upotrebi, zabari su imali na umu da ovaj model tezi svega cca 750-800 kila, a ako se zna da je cena modela bila presudna, onda je sve jasno, a odabrani sistem kocenja je sasvim ok za ovaj rang vozila. Jednostavnost sistema se moze citati i kao ``pouzdanost`` sistema ili citati i kao ``jeftina voznja``. Gotovo u jotu- isti sistem kocnica je montiran na z128, z101 i you-gou, koji su i do 300 kg tezi od Pande. U sistemu kocenja je i najjednostavniji servo uredjaj koji pojacava silu kocenja koristeci pod-pritisak iz motora. Taj servo uredjaj loristeci pod- pritisak iz motora pomoc jednog gumenog creva koje je sa jedne strane prikaceno na servo, a sa druge na motor, i pomocu opruge i dijafragme u samom servo uredjaju - pojacava kocionu silu preko glavnog kocionog cilindra dok je motor u radu. Falicno crevo serva ili priklucak tog creva moze imati iste indikacije koje si opisao.Recimo da vozis u trecoj brzini nizbrdo i da samo ovlas drzis pritisnutu kocnicu - tek da malo usporavas- odnosno da sprecavas da se zaletis nizbrdo. Ako u toj situaciji ne skidajuci i ne menjajuci pritisak na pedalu kocnice - prebacis u nizi stepen prenosa - naravski tada i poraste broj obrtaja motora- citaj - poraste pod-pritisak kroz crevo do srvo uredjaja i poveca se i pritisak u kocionom cilindru i vise se sabija kociona tecnost ka kocionim kjestima i cilindrima......Ako je crevo lose, ili je tecnost stara, ili ima vazduha i kocionoj instalaciji, taj pojacani kocioni pritisak u instalaciji - dovede do toga da papucica propadne onako kako si opisao. Svakako ima tu jos mogucih uzroka tipa gumice na kocionim cilindrima, platno na kocionim crevima, curenje kocione tecnosti............Licno smatram da bi trebalo odraditi jedan detaljan pregled i testiranje kocnica i celog kocionog sistema ukljucujuci i tecnost, jer sa istima se nije zzzzzz. Ucinak serva se moze proveriti i tako da na nekom praznom putu bez saobracaja odnosno na nekoj pustoj  nizbrdici ugasis motor (ostavivsi kljuc u polozaju kontakt- kako ti se i volan ne bi zakljucao) i pokusaj da se krecuci se inercijom sa ugasenim motorom kocis nizbrdo-Odma ce svakome biti jasno koliki je ucinak serva. U vreme sankcija kada se benzin prodavao na flasu, mnogi su vozaci na vecim nizbrdicama gasili motor *sto je naravno extremno opasno- kako zbog zakljucavanja volana, tako i zbog prestanka servo efekta na kocnicama) i kad bi shvatili o cem se radi, bivalo je poprilicno kasno. Bubanj Potok (nizbrdica na izlazu iz BG) je pun takvih avanturista koji su pri tome ustedeli mozda dve rakijske casice benzina a sada ........mirisu ljubicice iz korena......SAVETUJEM DETALJAN PREGLED I PROVERU KOD KVALIFIKOVANIH MAJSTORA!!!!!!!!
« Poslednja izmena: 05 мај, 2010, 20:18:45 AcaDorcol » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #2 poslato: 05 мај, 2010, 20:21:37 »

Hm, Aca je sve u pravu ali ja bih rekao da ta pojava koju je Inkabar opisao ipak može da se dešava u određenoj meri i ako je kočioni sistem u celosti ispravan!

Jednostavno, pri promeni u niži stepen prenosa sa porastom broja obrtaja raste i potpritisak u usisnoj grani i membrana(dijafragma) u servo uređaju povećava svoj učinak. U svakom slučaju, ako se to ranije nije dešavalo onda je indikativno da se nešto zbiva sa kočionim sistemom!
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 05 мај, 2010, 20:29:08 »

Slazem se Gibaja, moguce je da je to sasma O.K. pojava, nisam testirao nikad kod mene, ali ipak centimetar-centimetar i po - mi nesto mnogo za tako prefinjen mehanizam.....
Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 05 мај, 2010, 21:15:55 »

Pa ta pojava nije nova, deshava mi se josh od kako sam kupio Pandomaniju... Moguce da sam mozhda preterao sa velichinom propadanja kochnice, ali osetno je na pedali, mislim - primeti se. Pokushacu sutra ono sa nizbrdicom i ugashenim motorom, chisto da osetim kako je skroz bez serva.

Da li postoje neki posebni servisi za kochnice (poshto je problem malko 'mistichan'), ipak bih da i profi lik uradi pregled..?!
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #5 poslato: 05 мај, 2010, 20:33:40 »

Ma možeš kod bilo kog majstora (Željko ili Boban) a možeš i tamo gde rade tehnički predgled da proveriš kočnice!
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
ssr110
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 12 март, 2011, 22:02:05 »

Vidim da je odavno pisano ali hajde da pokusam da ne otvaram novu temu bez potrebe kada su ovde vec pomenute kocnice!Ako ne bude bilo odgovora otvoricu novu temu!Naime,mene muce zadnje kocnice i to na teh.pregledu pri registraciji zadnji tockovi uopste ne koce,a rucna drzi kao luda!To moram da ispravim ovih dana da bih mogao da registrujem!Da li je neko imao slican problem i ako jeste kako ga je resio?
Sačuvana
ssr110
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 12 март, 2011, 22:11:07 »

Izvinjavam se nasao sam temu o zzdnjim kocnicama! stop
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: