Panda Club Serbia
09 фебруар, 2012, 04:07:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Homologacija - atest, kako i gde?  (Pročitano 2178 puta)
coolair
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 27 фебруар, 2009, 09:02:06 »

Obzirom da sam kaparisao Pandu u NS, u Van verziji, interesuje me, kako odraditi papirologiju te isti prebaciti, da se vodi u saobraćajnoj, kao putničko vozilo. BTW, na istom placu, pazario sam i zadnje sedište, klupu, stakla i zadnja vrata, te bih iste, po dolasku u Beograd odmah montirao.
Takođe me interesuje, kako se vadi probna tablica, treba li pre toga uraditi tehnički, koje su cene za sve to itd...
Hvala unapred, na odgovorima  smile
Sačuvana
mirorab
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #1 poslato: 28 фебруар, 2009, 10:35:52 »

Ovako:
U NS ti daju "gaće" sa papirima i u toj gomili se nalazi faktura na tvoje ime, razne izjave prodavca, original talijanski papiri i potvrde sa carine. To im je standardni paket.
Sa tim paketom odeš u MUP N Sad, (jedan je jedini gde se prave papiri) i nalazi se blizu Bulevara kod Lovotursa (1 blok od A stanice. Tamo platiš (banka radi dok rade i šalteri) 700+1260+540(za tri dana osiguranja za probne table, 180 po danu)= 2500 dindži, dobiješ probne table, odeš na plac, zalepiš i juriiiiiiiiiiiiiiiiš. Bezbedan si tri dana, ukoliko ne praviš prekršaje. Mene su zaustavili pripadnici MUP zarad provere PROBA tablica cca 2h posle njihovog stavljanja. Kako beše sve u redu "srećan put, doviđenja". Po njihovim rečima ljudi sami štampaju probne tablice,ali u MUP na njih stave pečat, potpis, i daju prateće papire.

U BG je situacija sledeća:
Potreban alat (NIJE OBAVEZNO IMATI SVE!): krstak, ravni šrafciger (screwdriver), kombinirke, čekić, probojac, bonsek platno, bušilica sa burgijama 3, 5, 6 recimo... Odvrneš većinu šrafova, izboriš se sa pop nitnama kojima je pregrada takođe pričvršćena (otud bušilica, platno, ...), i to je to.

Spreman za fazu 2!
Zadnja stakla imaju 2 varijante: leptir i fiksna. Moja su leptir, sam sam ih montirao (jako je jednostavno!) i za to je procedura sledeća:

Demontiraš poklopce zadnjih prozora, metalne, tako što ćeš keder povući na dole i videti pričvršćene šarke za karoseriju. Potreban krstak šrafciger. Amortizere zadnjih poklopaca si oslobodio prilikom vađenja pregrade.
Vratiš keder na mesto, doobro nauljiš žljebove u koje ulaze žabice zašrafljene na staklo, možeš ih nežno i proširiti šrafcigerom, i lagano, pomerajući staklo  u smeru otvor - zatvor ubaciš žabice u žljebove. Zašrafiš šarku - bravu, potrebno 2x3 šrafa za lim 4.5 ili 5.
II način je da skineš žabice sa stakla, nauljene žabice ubaciš u žljebove, polako (da ne puknu) proveriš da li su dobro legle u žljeb (koji je takođe plastični!) i da li bez otpora dozvoljavaju pomeranje stakla. Zašrafiš staklo za žabice. Zašrafiš šarku - bravu i to je to (pomenuta 2x3 šrafa za lim 4.5 ili 5)
Skineš metalne dodatke u koje se kačio jezičak brave bočnih poklopaca. Potreban alat kombinirke ili ključ OK8 / OK10.

Faza III: montiraš sedišta prateći instrukcije (dozvoljene sve vrste improvizacija!) ljubaznog roberta_s koji ih je kačio par puta na starom forumu (ako si iole veštiji sa alatom treba ti MAX 30 min):

Evo, pronadjoh moj raniji post o digitalnom ubacivanju srafova za koje se kaci zadnje sediste. Ne zaboravite, treba vam procesor koji vrti na minimum 3000.
Cao Bery, ja sam imao isti problem sa zadnjim sedistem. Mozes to da resis lako, ali moracu da budem " plastican" !
Ovako ! na vertikalnom delu poda iza prednjih sedista imas nekoliko rupa koje su zatvorene gumenim cepovima. ja sam kroz rupice za zavrtnje ubacio tanku zicu i proturio je kroz te rupe na vertikalnom delu patosa. Zatim sam tu zicicu obmotao oko zavrtnja (brezona) i povlacio nazad kroz otvore na vertikalnom deju , sve do rupa na horizontalnom delu, i onda navoj ide napolje. Zatim sam pazljivo nabacio podloske i preko toga stavio matice. Tako sam osigurao brezone da ne ispadaju nazad. Onda sam nabacio sediste, ponovo podloska, i ponovo matica. To je sve i nije tako komplikovano. Koristio sam srafove 5 mm , i matice za kljuc 10. Sasvim je ok, ne mora nista jace. Imao sam problem i sa naslonom zadnjeg sedista jer na njemu nije bilo fabrickih bravica, pa sam se snasao peivremeno sa bravicama od yugica. Ja sam od coveka od koga sam kupio auto dobio i dva stifta koji se montiraju iznad zadnjih tapacirugna sa leve i desne strane. za te stiftove ce naslon zabravljuje. Jesi li dobio te stiftove. Ako nisi siguran da mozes ovo da resis sam , evo , nudim pomoc, naravno, pod uslovom da si iz BG.

Ja sam, npr, koristio sledeću varijantu šrafova: M8x30 OK13 (4 kom), široka podloška A8 (8 kom), matica M8 (8 kom), elastična podloška B8 (4 kom). Provučeno žicom šraf i ravna podloška, na to ravna podloška i matica. Sedište pa el podloška i matica.

Namontiraš policu, držače police zašrafiš u poklopce rupica u limu, ili probaš sa tiplama za rigips ploče, većim, ili...

Tako namontiran auto odvezeš na tehn. pregled, kažeš da hoćeš da mu promeniš namenu u putn, oni urade tehnički za teretno, daju ti papire koje strpaš na već podebelu gomilu i pravac SUP LJermontova, šalter za registraciju. Napišeš molbu / izjavu na A4 belom papiru da te upute sa vozilom na atest, uplatiš 1420 din,  kopiraš šta ti daju da kopiraš i doneseš im kopije (možeš i negde usput, gde ti je zgodno, kopirati papire koji su ti na gomili sem tehničkog), oni tebi uput za atest, odeš na mašinac ili u vinču ili... (zaboravio sam III mesto).
Dobar dan, ja došao na atest (tj dovezao auto na atest).. Otvori auto, cimne sedište dvaput, imaš policu, ok, Otvori haubu (fotka br šasije) isfotka ti auto sa svih str (cca 6-7 kom) da ti uplatnicu na 5310.00 din (poštarina 53.10 u pošti), sa uplaćenom dođeš, papiri ti gotovi i pravac tehnički.
Tu, ako radiš kod njih i osiguranje i ostalo, završiš sve papire potrebne za registraciju, 13200.00 din, sa svim tim papirima odeš u SUp, oni ti vrate višak, usput daju tablice, saobraćajnu i to je to.
Višak papira čuvaš jer te mogu zvati da ti traže još nešto (to se meni desilo sa prošlim autom), pa pošto si prethnodno kupio okvir za tablicu (da sad ne bi bio nestrpliv): juriš na zadnju fazu montaže - zavrneš nosače (ja sam koristio obične holšrafove, ignorisao nejake plastične), ubaciš tablicu i vozaš po gradu dok imaš strpljenja, goriva, želje, ...
Ako nisi siguran da će ovo ići, javni se pa će rešimo nekako.
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #2 poslato: 28 фебруар, 2009, 10:57:40 »

Mirorab,
svaka cast za objasnjenje!!!!!!!!

PS. da neko nije slucajno sacuvao te amortizere od punih zadnjih stakala van verzije?
Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 28 фебруар, 2009, 13:16:12 »

Mirorabe, svaka čast!

Predlog Gibi: Ovo staviti u sticky!

PS. da neko nije slucajno sacuvao te amortizere od punih zadnjih stakala van verzije?

Ja sam. Zakaj?
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #4 poslato: 28 фебруар, 2009, 13:20:23 »

Svaka čast Miro!

Evo ulepio sam temu...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #5 poslato: 28 фебруар, 2009, 13:42:12 »

Kuntalo , mnogo bi mi znacilo,ako su ispravni i kako da se dogovorimo za iste , nesto trange-frange, ili finansijski obracun
pozdrav
Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 28 фебруар, 2009, 13:51:31 »

Daj bre, ne tupi, nego reci u kom si delu grada da se dogovorimo za preuzimanje...
Sačuvana
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #7 poslato: 28 фебруар, 2009, 14:37:07 »

stigo pp
Sačuvana
coolair
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 28 фебруар, 2009, 15:02:27 »

Pokušao sam da ovakvo objašnjenje nađem po raznoraznim starim i novim forumima, ali ovako detaljno nisam našao!!!
Moguće je da i ljudi koji postavljaju temu, ne stave adekvatan naziv u naslovu, a onda...
U svakom slučaju, čekam auto da se ocarini, pa onda dovozim i radim navedeno. Jedno mi je samo nejasno (dilema) iz tvog posta: znači, probnu tablicu uzimam bez tehničkog pregleda u NS, ili možda grešim?

Svaka čast i puno hvala!!!
Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 28 фебруар, 2009, 15:09:53 »

Bez, ali uz tonu birokratije.

Prvo kod tete na šalter do pošte, kažeš: "Probne table!" ona Ti da 2 obrasca i 3 uplatnice, zadrži Ti fakturu.
Kad sve lepo popuniš i platiš (taksa za probne table, taksa za privremeno osiguranje, taksa na taksu), opet kod tete da Ti vrati fakturu i da overeno privremeno osiguranje, pa kod čike na šalter 7 ili 8. Čika Ti da probne table i to je (najzad) to.
« Poslednja izmena: 28 фебруар, 2009, 16:15:56 kuntalo » Sačuvana
Bocky
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 22 новембар, 2009, 21:28:15 »

E ovako..jedno glupavo pitanje, verovatno postavljeno vec. Koliko se zaista isplati uzeti pandu sa tog placa u NS? Jedna koja kosta 'na suvo' 1600e, koja bi bila poslednja cifra sa svim mogucim prepravkama, od sedista, stakala, zadnjih vrata, atesta i svega ostalog? Znaci neka krajnja cifra..i dobiti pandu koja se moze voziti bez problema? Hvala unapred.. ))
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 22 новембар, 2009, 21:58:04 »

Da to je jedno stalno prisutno pitanje.........Prvo, dosta zavisi od srece i raspolozenosti prodavaca na placu u NS -da ti pomognu da od stotina komada dodjes do ``one najbolje``. Nekad je taj ``najbolji primerak`` malo zakopan u sred placa, ponekad je i ``odvojen na stranu`` za nekog (ko je mozda i odustao u medjuvremenu. Ponekad je bas ta koja ti se ucini najboljom - neocarinjena - pa mora da cekas po nekoliko dana (cak i po 10 dana zna to da potraje) dok se bas ta izabrana ne ocarini - i bude spremna za atest i registraciju. Kao sto se na sajtu moze videti - sve su te Pande Telecom Van - varijanta, sto znaci da ti treba jos oko 250 evra za zadnje sediste, zadnja bocna stakla, mehanizam za zakopcavanje-obaranje sedista, zadnja normalna vrata sa staklom, grejacem stakla, brisacem i prskalicom brisaca i zadnja polica-koja dodje iza sedista (iznad normalnog gepeka. Trebace ti jos i prekidac zadnjeg brisaca (jer on njie u tih 25o- orja). Treba tu jos racunati i atest (ne znam posto je to ali imas ovde na forumu date i cifre), kao i za probne tablice  - i kasnije registraciju u maticnom mestu,,,koja kosta isto ko i za yougoa, keca, 128-cu........Posto sve to odradis, sleduje ti ko sto je i red jedan ``veliki servis`` - zamena ulja, tecnosti, filtera, zupcastog remena, kanalnog kajsa alternatora, svecice, eventualno ciscenje dizni, pozeljna detaljna dijagnostika...........ali sve su te cene relativno pristupacne u odnosu na druge modele auta za koja isto to treba odraditi. Ovde je sve to u klasi recimo yougoa..........

Ipak mislim da nema nista jeftinije na trzistu a da bude 2002-2003 godiste........
Zamisli recimo na ovom puntu sto se radi sada u crvenom bajracetu.......branik prednji 24.000 dinara-bez ugradnje. Taj branik za Pandu je nov 1400 dinara, a ugradnju radis sam sa kljucem broj 13 (i dva piva)....... jester
Sačuvana
Bocky
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 22 новембар, 2009, 23:08:39 »

E to jeste ..2002-3 godiste za tu kintu stvarno nema. Saberi - oduzmi , jedna od 1600 jevreja + svi troskovi..dodje mu to recimo..2100 e. Do 2200 maximala..i da ipak imas auto. Ali me malo plasi citav taj teret do momenta - sedi i vozi..
Treba udahnuti duboko (0);
Sačuvana
speed_serb
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 23 новембар, 2009, 09:51:20 »

Evo mog iskustva. Panda 1600 eura + 150 eura sedišta, vrata i stakla (kupuješ kod njih na placu) + 50 eura (probne tablice i troškovi odlaska u Novi Sad) + atest 70 eura= 1870 eura. Platio sam majstoru 100 eura za  prepakivanje u putničku i za farbanje zadnjih vrata (u Novom Sadu dobijaš polovna vrata ljubičaste ili neke druge bije). Znači ukupno 1970 eura. Na to dodaješ registraciju, veliki servis i eventualne još neku falinku koja može da iskrsne (ja sam morao da promenim set kvačila i da zamenim ulje u menjaču). Na kraju me je sve izašlo oko 2400 eura.
Sačuvana
Bocky
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 23 новембар, 2009, 20:01:35 »

uhhff...
Evo sad sam gledao neke oglase po netu ..i nesto kontam, mozda je bolja ideja uzeti putnicku pandu privatno ( ili sa placa) nego li se petljati sa svim ovim iz NS-a .. a vidim da za 2100 do 2400-500 e ima skroz finih..bar na slici.
Hmmm..posto sve to necu raditi mozda do proleca, imam vremena za razmisljanje..i da parim oci na ove lepe autice  lol
Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: