|
mirorab
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 28 фебруар, 2009, 10:35:52 » |
|
Ovako: U NS ti daju "gaće" sa papirima i u toj gomili se nalazi faktura na tvoje ime, razne izjave prodavca, original talijanski papiri i potvrde sa carine. To im je standardni paket. Sa tim paketom odeš u MUP N Sad, (jedan je jedini gde se prave papiri) i nalazi se blizu Bulevara kod Lovotursa (1 blok od A stanice. Tamo platiš (banka radi dok rade i šalteri) 700+1260+540(za tri dana osiguranja za probne table, 180 po danu)= 2500 dindži, dobiješ probne table, odeš na plac, zalepiš i juriiiiiiiiiiiiiiiiš. Bezbedan si tri dana, ukoliko ne praviš prekršaje. Mene su zaustavili pripadnici MUP zarad provere PROBA tablica cca 2h posle njihovog stavljanja. Kako beše sve u redu "srećan put, doviđenja". Po njihovim rečima ljudi sami štampaju probne tablice,ali u MUP na njih stave pečat, potpis, i daju prateće papire.
U BG je situacija sledeća: Potreban alat (NIJE OBAVEZNO IMATI SVE!): krstak, ravni šrafciger (screwdriver), kombinirke, čekić, probojac, bonsek platno, bušilica sa burgijama 3, 5, 6 recimo... Odvrneš većinu šrafova, izboriš se sa pop nitnama kojima je pregrada takođe pričvršćena (otud bušilica, platno, ...), i to je to.
Spreman za fazu 2! Zadnja stakla imaju 2 varijante: leptir i fiksna. Moja su leptir, sam sam ih montirao (jako je jednostavno!) i za to je procedura sledeća:
Demontiraš poklopce zadnjih prozora, metalne, tako što ćeš keder povući na dole i videti pričvršćene šarke za karoseriju. Potreban krstak šrafciger. Amortizere zadnjih poklopaca si oslobodio prilikom vađenja pregrade. Vratiš keder na mesto, doobro nauljiš žljebove u koje ulaze žabice zašrafljene na staklo, možeš ih nežno i proširiti šrafcigerom, i lagano, pomerajući staklo u smeru otvor - zatvor ubaciš žabice u žljebove. Zašrafiš šarku - bravu, potrebno 2x3 šrafa za lim 4.5 ili 5. II način je da skineš žabice sa stakla, nauljene žabice ubaciš u žljebove, polako (da ne puknu) proveriš da li su dobro legle u žljeb (koji je takođe plastični!) i da li bez otpora dozvoljavaju pomeranje stakla. Zašrafiš staklo za žabice. Zašrafiš šarku - bravu i to je to (pomenuta 2x3 šrafa za lim 4.5 ili 5) Skineš metalne dodatke u koje se kačio jezičak brave bočnih poklopaca. Potreban alat kombinirke ili ključ OK8 / OK10.
Faza III: montiraš sedišta prateći instrukcije (dozvoljene sve vrste improvizacija!) ljubaznog roberta_s koji ih je kačio par puta na starom forumu (ako si iole veštiji sa alatom treba ti MAX 30 min):
Evo, pronadjoh moj raniji post o digitalnom ubacivanju srafova za koje se kaci zadnje sediste. Ne zaboravite, treba vam procesor koji vrti na minimum 3000. Cao Bery, ja sam imao isti problem sa zadnjim sedistem. Mozes to da resis lako, ali moracu da budem " plastican" ! Ovako ! na vertikalnom delu poda iza prednjih sedista imas nekoliko rupa koje su zatvorene gumenim cepovima. ja sam kroz rupice za zavrtnje ubacio tanku zicu i proturio je kroz te rupe na vertikalnom delu patosa. Zatim sam tu zicicu obmotao oko zavrtnja (brezona) i povlacio nazad kroz otvore na vertikalnom deju , sve do rupa na horizontalnom delu, i onda navoj ide napolje. Zatim sam pazljivo nabacio podloske i preko toga stavio matice. Tako sam osigurao brezone da ne ispadaju nazad. Onda sam nabacio sediste, ponovo podloska, i ponovo matica. To je sve i nije tako komplikovano. Koristio sam srafove 5 mm , i matice za kljuc 10. Sasvim je ok, ne mora nista jace. Imao sam problem i sa naslonom zadnjeg sedista jer na njemu nije bilo fabrickih bravica, pa sam se snasao peivremeno sa bravicama od yugica. Ja sam od coveka od koga sam kupio auto dobio i dva stifta koji se montiraju iznad zadnjih tapacirugna sa leve i desne strane. za te stiftove ce naslon zabravljuje. Jesi li dobio te stiftove. Ako nisi siguran da mozes ovo da resis sam , evo , nudim pomoc, naravno, pod uslovom da si iz BG.
Ja sam, npr, koristio sledeću varijantu šrafova: M8x30 OK13 (4 kom), široka podloška A8 (8 kom), matica M8 (8 kom), elastična podloška B8 (4 kom). Provučeno žicom šraf i ravna podloška, na to ravna podloška i matica. Sedište pa el podloška i matica.
Namontiraš policu, držače police zašrafiš u poklopce rupica u limu, ili probaš sa tiplama za rigips ploče, većim, ili...
Tako namontiran auto odvezeš na tehn. pregled, kažeš da hoćeš da mu promeniš namenu u putn, oni urade tehnički za teretno, daju ti papire koje strpaš na već podebelu gomilu i pravac SUP LJermontova, šalter za registraciju. Napišeš molbu / izjavu na A4 belom papiru da te upute sa vozilom na atest, uplatiš 1420 din, kopiraš šta ti daju da kopiraš i doneseš im kopije (možeš i negde usput, gde ti je zgodno, kopirati papire koji su ti na gomili sem tehničkog), oni tebi uput za atest, odeš na mašinac ili u vinču ili... (zaboravio sam III mesto). Dobar dan, ja došao na atest (tj dovezao auto na atest).. Otvori auto, cimne sedište dvaput, imaš policu, ok, Otvori haubu (fotka br šasije) isfotka ti auto sa svih str (cca 6-7 kom) da ti uplatnicu na 5310.00 din (poštarina 53.10 u pošti), sa uplaćenom dođeš, papiri ti gotovi i pravac tehnički. Tu, ako radiš kod njih i osiguranje i ostalo, završiš sve papire potrebne za registraciju, 13200.00 din, sa svim tim papirima odeš u SUp, oni ti vrate višak, usput daju tablice, saobraćajnu i to je to. Višak papira čuvaš jer te mogu zvati da ti traže još nešto (to se meni desilo sa prošlim autom), pa pošto si prethnodno kupio okvir za tablicu (da sad ne bi bio nestrpliv): juriš na zadnju fazu montaže - zavrneš nosače (ja sam koristio obične holšrafove, ignorisao nejake plastične), ubaciš tablicu i vozaš po gradu dok imaš strpljenja, goriva, želje, ... Ako nisi siguran da će ovo ići, javni se pa će rešimo nekako.
|