senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 12 септембар, 2010, 13:27:11 » |
|
Poštovani, evo nov sam na forumu, pa ne znam da li ste o ovom pitanju već razgovarali. Naime, imam pandu iz 1991. godine, vlasnik sam već preko 10 godina. U pitanju je model 1000 i.e fire. Auto je prešao zavidnih 315000 km bez generalne. Ima ugradjen i plinski uredjaj. Pojavio mi se jedan problem - auto kada se zagreje sam po sebi pojačava i smanjuje gas.Promenio sam karburator, nekoliko kompjutera, kućušte filtera vazduha, proverio sve kontakte, i dalje ništa. Da li neko može da mi pomogne. carlazar2002@yahoo.comPozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 12 септембар, 2010, 15:58:05 » |
|
Hm, pozdrav Senna021. Tvoja se Panda u motornom delu pomalo razlikuje od ovih vecinskih na forumu, ali mislim da je taj problem negde po diskusijama vec pominjan. On moze biti prisutan i kod 1.1 MPI modela, ali isto tako i kod tvog 1.0 SPI modela, koji ima BOSCH komp. Tamo negde na usisnoj grani, koja je kod tebe od metala (MPI je plasticna), treba da postoji usrafljen senzor temperature rashladne tecnosti. To nije davac (senzor) temperature rashladne tecnosti koji pokrece indikator temperature niti on/off davac za lampicu pregrejanosti motora (koji je kod tebe sa zadnje strane bloka motora usrafljen sa leve strane do samog plasticnog poklopca zupcastog kajsa) nego ovaj davac o kome pricam je usrafljen u samu usisnu granu i ima (trebalo bi da ima) plavi plasticni konektor na sebi. On daje podatak za ECU i ako on ocitava da je ladna tecnost, onda ECU shvata da je motor ladan, pa mu sam pojacava gas, kao da je sauh ukljucen. Zamena tog davaca resava stvar. To bi trebalo da bude jednostavno za zamenu, a mislim da je taj senzor isti ko za vecinu fiata, pa cak i zastave..... Probaj da zamenis to i pevaj narednih 315.000 km Pozz AcaDorcol
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 12 септембар, 2010, 16:08:22 » |
|
Zahvaljujem se Aci, probaću to da rešim... i posle nek izdrži još 100000km do generalne, bio bih zadovoljan 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 12 септембар, 2010, 16:22:49 » |
|
Evo da budem precizniji na sta sam mislio, na slici se vidi taj ``plavi`` senzor temperature koji je usrafljen u usisnu granu. Generalku radi tek kad ode dihtung, dotle ne pipaj nista bar do 500.000 Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 13 септембар, 2010, 14:52:32 » |
|
nažalost niša, sve po staro. zamenjeno je sve što je aca rekao i ponaša se potpuno isto. gas se pojačava sam po sebi, onda se u nekom trenutku smanji i radi ok par minuta, a zatim ponovo pod punim gasom. ne znam. promenjen je i motorić na karburatoru, možda sam to već i rekao. šta bi moglo biti.... help
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 13 септембар, 2010, 14:54:27 » |
|
Da li si proverio sva crevca? Dihtung usisne grane? Može da bude da negde povuče falš vazduh...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 13 септембар, 2010, 15:14:24 » |
|
čim je jak gas na benzinu ne radi uopšte, samo na plinu... proverio sam dihtunge i crevca, izgledaju dobro...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 13 септембар, 2010, 16:41:20 » |
|
ne znam da li ima neke veze, ali izgleda da samo to nisam probao  , na razvodniku paljenja, ima neki deo sa rebrima za hladjenje, kako se to zove i može li to da pravi problem... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 13 септембар, 2010, 18:56:59 » |
|
Cek cek, kazes kad se pojaca gas, na benzinu neradi nikako, nego samo na gas.....Taj podatak malo menja stvar. Ajde probaj ti da startujes na benzin i ostavi ga na benzinu, da vidimo sta se dogadja. Recimo ako se tako na benzinu desi da se naglo, sam od sebe pojaca gas, pa se odmah nakon toga motor ugasi, onda to smrducka na modul elektronskog paljenja koji je prisrafljen na razvodnu ruku. Ako je to slucaj, onda bi se taj modul trebao pregrejati i to jako. Nije preporucljivo da se dodiruje direktno rukom, jer pregrevanje moze biti toliko jako da dooooobraaano opece kozu. Ako je pregrevanje tog modula jako (znaci nije vruc, nego je vrrrrreo), postoji jednostavna taktika da ga u tom slucaju ohladis prislanjanjem zaledjene kasete za rucni frizidre ovako ko na prilozenoj slici. Hladi se tako par minuta i pokusa se startovanje motora i pusti se motor da radi malo duze sa sve prislonjenom kasetom. Ako tom prilikom sve ide normalno (nema pojacanja gasa samog od sebe niti gasenja motora nakon toga, a cim se skloni zaledjena kaseta, posle kratkog vremena gas se pojaca i motor se ugasi i nemoze da se ponovo startuje dok se modul ne ohladi, onda je do modula. Pogledaj sliku, pa ga malo istestiraj na benzin bez aktiviranja plinare. Kako bilo ja mislim da to kod tebe ipak nije slucaj, jer na plin radi normalno. Pregrevanje modula elektronskog paljenja bi isto trebalo da reaguje i na plinaru, jer bi prestalo adekvatno bacanje varnice na svecice. Posto ovaj sistem kontrole sa kasetom za frizider nije skup, ipak testiraj modul kako sam opisao, cisto da ga iskljucis kao uzrok. Mali tip, duck tape lepliva traka moze dobro pomoci u ovom testu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 13 септембар, 2010, 19:07:01 » |
|
mislim da je to to. kada je na benzinu radi neravnomerno i posle par stotina metara se ugasi. kada je na plinu sam se gas pojača i kad se prebaci na benzin ide par stotina metara i ugasi se. posle mogu samo da ga upalim na plinu pod velikim gasom (saugom) koji auto sam proizvede, a to se dešava obično na semaforu kada je auto na leru (jako veliki ler gas). kako se zove tačno taj deo i gde ima da se kupi, moj dobri aco. ako ovo ne uspe doteraću pandu do tebe, a ti je ili popravi ili zapali uz moj blagoslov 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 13 септембар, 2010, 19:12:55 » |
|
Cek cek, nemo nista jos da palis, pa tek je presla 315.000 - jos se razradjuje. Nego, pored probe sa kasetom za frizider, evo ti sheme crevca koja povezuju vakuum pumpu i koja se racvaju na vise strana. probaj da proveris sva ta crevca i pte ``T`` racve i posle toga sve gde idu. videces na shemi na slici, da jedan krak ide kao crevce koje regulise polozaj leptira karburatora.......Treba malo iskontrolisati i vakuum pumpu, i sl Sto se tice kupovine modula elektronskog paljenja probacu da iskopam nesto s nemackog foruma.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 13 септембар, 2010, 19:19:39 » |
|
kad budes imao malo vremena ako možeš pošalji malo veću sliku u jpg formatu. ovu kada otvorim ništa ne vidim u svakom slučaju hvala i to ću sutra probati. šteta za tako nov auta da posle svega 315000 tako radi 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 13 септембар, 2010, 19:34:17 » |
|
Evo ti link na temu sa ovog foruma, gde smo ranije raspravljali taj problem sa jos jednim vlasnikom pande ko tvoja, pa se tu vide vece slike kad na njih kliknes. Ima i kompleta slika sa objasnjenjima sta je gde. Pregledaj celu tu temu...... http://www.panda-club-serbia.com/forum/index.php/topic,533.0.htmlPozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
senna021
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 14 септембар, 2010, 13:46:35 » |
|
probao sam da ohladim sa ledol sprejom. sam taj komutator ne reaguje, ali kada se pošprica telo razvodnika, čuje se kao zvuk varnice i auto počne normalno da radi ili se ugasi. izgleda da je problem u davaču impulsa koji stoji u samom razvodniku. napominjem da ledol ne provodi struju, ali mi se u jednom momentu kada je bacio varnicu unutar razvodnika, plamen je na trenutak zahvatio ceo razvodnik i izgoreo pola obrve i jednu trepavicu.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 14 септембар, 2010, 13:49:42 senna021 »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 14 септембар, 2010, 14:12:53 » |
|
Shit!!!!, radi li ikako posle tog plamena?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|