@ dule
Dobro dosao na forum, raduje me da nam se pridruzio jos jedan kamper. Imas na forumu sekciju za “PUNTO” gde
mozes pisati i o svom autu, a i ucestvovati u drugim diskusijama.
Vidim da si vec iskusan kamper i da si putovao sa kampikom i mercedesom duze vreme.
Novi auto Ti se cini malo laganim u odnosu na prikolicu i tezinu mercedesa, sto je razumljivo.
Pravilo za odnos tezine vucnog i vucenog vozila je da vozilo koje vuce treba biti duplo teze od vucenog vozila,
ako vuceno vozilo nema kocnice, ako ima kocnice taj odnos se menja u korist vucenog vozila.
Ako imas uputstvo za upotrebu PUNTA koje se dobija uz auto, pronadji u knjizici koja je dozvoljena tezina za
vucu prikolice sa KOCNICAMA. Ako nemas uptstvo proveri na Net-u, ja sam pogledao i pise da bez kocnica
vuce 400 kg a sa kocnicama 1000 kg.
http://www.autohrvatska.hr/documents/dd82e53a-b0dd-4a79-9292-f7dd53369026.pdf Mislim da ne bi trebali biti nekog problema oko vuce prikolice od 700 kg. Takve prikolice su “ADRIA’ 380
koje su teske 680 kg, a vukli su ih masovno sa stojadinima od 1100 kubika i Ladama od 1200 kubika, a
slicne su ili manje tezine od punta. Moguce je da si navikao na veci auto pa Ti je sada neobicno sa manjim,
brzo ces se adaptirati, malo sporija voznja i malo ranije treba poceti usporavati.
Moram Ti priznati da si hrabar covek kada si odlucio da kampujes u Crnoj Gori, taj put je za nas kampere
verovatno naj opasniji u celoj Evropi. Nemoj molim Te da me krivo razumes, nemam nista protiv CG,
samo pisem realno o putu i saobracaju. Put je katastrofa, preopterecen, uzan, pun velikih uspona i vozaca
koji zamisljaju da su Niki Lauda, kanjon Morace da i ne spominjem koliko je po zivot opasan, ima mnogo mesta
gde se mora militi jer je prosto nemoguce obici sleper. Nama sa kampikama je mnogo teze obilaziti kamione sa
prikolicom i slepere, a u mimoilazenju imas utisak da ce Te cug oduvati sa puta.. Zato sam napisao da si hrabar
kada se upustas u takvu avanturu. Inace, Utjeha je lepo mestasce, tamo su vecina vlasnika kuca Novosadjani,
plaza je lepa,mala plaza jos lepsa, more kristalno cisto. Poblem vode koje nema je najveci, ostalo je ok.
Mozda bi mogao da razmislis o odlasku za Grcku, auto-put bezbedan do daske, usponi minimalni, nema
krivina i spore voznje zbog slepera i kamiona sa prikolicom, cene iste i nize od CG, nema nestasice vode,
topla voda iz solarnih kolektora u neogranicenim kolicinama. Za Grcku mozes bez razmisljanja vuci sa puntom
svoju kampiku, pretpostavljam da Te ustvari muci ono sto sam napisao za puteve u CG. Moram Ti priznati
da ni ja zbog toga nisam odlazio u CG sa kamp kucicom, a zasto i bi kada je za Grcku super bezbedan put.
Jednom Grcka,uvek Grcka, haha !
Pozdrav