Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 14:21:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: MAF senzor  (Pročitano 911 puta)
stanchoman
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 10 октобар, 2010, 10:29:59 »

pozz!!!! Dali neko zna kolika je cena MAF senzora i MAP senzora?
« Poslednja izmena: 10 октобар, 2010, 10:53:56 stanchoman » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 10 октобар, 2010, 12:57:30 »

Si zvao AP Sport ili Deltu?
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
stanchoman
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 10 октобар, 2010, 15:16:12 »

gledao sam na AP-u al' nista nisam video smile) .....Koliko bi mogao da kosta odprilike ?!
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #3 poslato: 10 октобар, 2010, 19:02:48 »

Biću dovoljno hrabar i lupiću: oko 100€...

Sigurno paše od nekog Punta... Okreni neki broj telefona od poznatih radnji, tu ti je najtačnija informacija...
Sačuvana

bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 10 октобар, 2010, 23:53:26 »

A šta su vam MAF i MAP senzori, moliću lepo?   scratch_ones_head pranksterpardon
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 11 октобар, 2010, 08:17:14 »

A šta su vam MAF i MAP senzori, moliću lepo?   scratch_ones_head pranksterpardon

Klikni na: http://www.panda-club-serbia.com/forum/index.php/topic,116.0.html
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 11 октобар, 2010, 09:13:07 »

Ove Acine tekstove sam citao vise puta. Trudio sam se da popamtim razne detalje koji su veoma bitni
da covek ima predstavu o funkcionisanju EKU-a tj. nove generacije motora.
Aco, veoma sam Ti zahvalan na informacijama koje si napisao, mislim da bi svi Pandisti o senzorima
i EKU trebali znati barem ovo sto si napisao, svi savremeni auti rade na tu foru.
Toliko jednostavno i razumljivo je napisano da bi svima bilo jasno, ako ima malo predznanja o
motoristici mislim da je sve jasno.Pozdrav   read
Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 11 октобар, 2010, 11:34:14 »

Ma i ja sam to procackao negde po internetu, ali nije lose objasnjeno, tako da sam nasao za shodno da to postavim ovde na forum jer vecina clanova ima pande 2002-2003 koja sve do jedne imaju sve ove silne senzore.

U slucaju nasih pandi, dosta se cesto javlja problem sa VSS (Vehicle Speed Sensor - Senzor Brzine Vozila), i vec je pisano dosta postova oko tog problema.

Sreca je jedino sto su na Pandama predvideli da senzor rikne, pa cim vrednosti odskacu iz nekog ranga unapred mogucih, ECU se prebacuje na default-nu vrednost, koja je ``mapirana`` u BIOS-u od samog ECU-a.
Na mnogim savremenijim vozilima, ovaj deo nije bas najsretnije odradjen, pa kad rikne neki senzor jedini izlaz je shlep sluzba.......Dakle Panda sa ove strane opet predstavlja neki kompromis izmedju najsavremenije tehnologije i tradicije..........
Tako mali i tako kockast, a ima sve senzore kao i neki najnoviji, zaobljeni, nasminkani.......
Pozz
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 11 октобар, 2010, 12:43:16 »

Autic je prva liga, ima sve kao i svi drugi savremeni automobili (ne bas isto, ali dovoljno).
Upravo sada hocu da pitam nesto u vezi nase nocne more.

Svi mi strepimo da se neki senzor ne probudi i ne upali zutu sijalicu, dijagnostika je mnogima
jos uvek bauk. Hteo sam pitati za savet oko nabavke i uputstva za rad sa dijagnostikom.
Video sam razne varijante, one za lap-top,i veoma male zgodne sa ekranom koje sve same
odradjuju (ispisuju greske,neke i opisuju greske na svom ekranu).
Posto mi imamo EOBD konektor i nemamo CAN protokol (poceo se ugradjivati posle 2004)
treba nam jednostavnija varijanta, recimo amaterska varijanta. Tesko da ce neki amater
hteti neke ozbiljnije zahvate da radi, dovoljno je stanje motora i eventualno gasenje vec
upaljene "famozne" lampice. Nasao sam dijagnostiku FIAT ECU scanner, vezuje se USB
vezom na komp i uz CD koji dobijas moze se raditi. Ta dijagnostika nema CAN i upravo
je za nase aute. Ima veliki izbor OBD|| dijagnostika ali nisu za nase aute.Trazim savet sta kupiti ?

Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 11 октобар, 2010, 14:25:03 »

Pa sad sve zavisi od stepena dokle zelis da ides, ali recimo ja sam nabavio neku dijagnostiku od proizvodjaca Uniscann, model -Memoscann U 381, i sasvim dobro radi. Cita kodove koji su memorisani i to u obe vrste memorije (radnoj i stalnoj), cita ``zive`` podatke u radu motora, i elegantno ponistava greske i naravno lampicu. Na displeju osim brojcanog zapisa greske, daje i opis greske na engleskom.........Siru pricu sam vec ranije davao u postovima, a neki su i probali uredjaj na skupu......Sto se tice Pande, koliko sam je ja testirao, (na jedno 15-tak Pandi) - to je to, a sam uredjaj ima i vece mogucnosti, ali na Pandi ti uredjaji ne postoje (recimo klima, servo volana, vazdusni jastuci digitalna kilometraza itd...). Ceo uredjaj preko e-baya je stajao nekih 38 eura, ali je u pitanju bila aukcijska ponuda, dok je cena za kupovinu bez aukcije nesto visa........
Inace uredjaj nema mogucnost reprogramiranja samog ECU-a, odnosno ne podrzava ucitavanje novih parametara u ECU od vozila, sto bi rekli, nije za one koji zele da se bave Chip-Tunningom. Koliko sam ja skapirao ECU od Pande Classic, koristi protokol ISO9141, sto ovaj model U381 u potpunosti podrzava, ali ko bi ovaj uredjaj zeleo da koristi kao dijagnostiku za vozila posle 2004 godine proizvedena, morao bi u najmanju ruku da nabavi neku dijagnostiku koja ima i CAN protokol, koji se od tada primenjuje. Isti ovaj proizvodjac Uniscann pravi skoro istu ovakvu ko moja pod oznakom U581, koja podrzava i Can protokol. Drugi proizvodjaci imaju znatno komplikovanije modele koji pored CAN protokola citaju i VAG (Vagen-Audi) i jos neki zaboravih koji, ali sa brojem protokola, progresivnom stopom raste i cena takvih dijagnostika...........Ako si negde blizu Dorcola, navrati pa probaj na licu mesta da li ti ova koju ja imam odgovara za potrebe za koje imas nameru da je nabavis........
Na kraju jos da naglasim, u nazivu uredjaja stoji da je to Skener kodova, sto je bitna razlika u odnosu na dijagnostiku, koja je znatno skuplji i komplikovaniji  uredjaj koji se po pravilu kaci na kompjuter i ima svoj citav radni sto, ali za mene je i ovo sto imam vise nego dovoljno.....
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 11 октобар, 2010, 14:43:00 »

Jos jednu stvar treba naglasiti kada je Panda (a i neki drugi fiati) u pitanju. Sistem memorisanja gresaka u ECU, pa samim tim i sistem paljenja oranz lampice je takav da se manje bitne greske ili ti greske koje nisu po nekim kriterijumima toliko opasne, beleze u tzv. privremenu memoriju, dok se one bitnije (opasnije) beleze u tzv - stalnu memoriju. Ove prve - nazovimo ih manje vazne koje idu u privremenu memoriju, same se storniraju iz memorije u slucaju da se posle 30 startovanja i gasenja tako da kazem brisu odnosno gasi se oranz lampica (ostaju upisane samo u ECU da su se desile), dok one opasnije ostavljaju lampicu da gori sve vreme, bez obzira na broj ciklusa plajenja i gasenja motora, i naravno idu u stalnu memoriju kao i ove prve. Kad skenerom udjes u tu stalnu memoriju, vidis i jedne i druge greske (kodove), i mozes ih i jedne i druge ponistavati, s tim da ako uzrok nije otklonjen, lampica se iznova pali. Ovaj sistem lampice i vrste greske cesto zna da zbuni vozace, pa ponekad se mogu videti komentari tipa, ``ma meni se lampica ugasila sama od sebe``, ili meni lampica samo povremeno trepce itd. Recimo to je i kod mene slucaj, povremeno mi se bio javljao kod za izostanak plajenja na nekom od cilindara tipa 501 (prvi cilindar), 502 (drugi cilindar) ili 509 (Multiple - na vise cilindara) i tad mi lampica trepne 5 puta (broj treptaja je zapravo prva cifra grupe kodova) i onda se sama ugasi.....i tako redom....Bez skenera kodova ili bez dijagnostike to bi bilo nemoguce utvrditi, jer tesko da bi u voznji bas stigao da izbrojis broj treptaja, osim ako se ne ponove nekoliko puta za redom.......Priklucivao ja to i na pravu p-ravcatu dijagnostiku, i radila na dijagnostickom profi-stolu ceo sat......ali na kraju nista nije ustanovljeno........dok nije vidjeno da je u pitanju fora sa strujnim napajanjem........
« Poslednja izmena: 11 октобар, 2010, 14:45:07 AcaDorcol » Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 11 октобар, 2010, 16:36:16 »

Veoma sam zadovoljan odgovorom, upravo mi takav uredjaj treba kao sto si Ti kupio,skener gresaka.
Potrebe su mi samo na amaterskom nivou,nisam majstor da bih kupovao ozbiljniji uredjaj.
Imam dobrog majstora,stara skola, naravno da ne ume da radi sa dijagnostikom kao i vecina starih
majtora, ali sve drugo radi perfektno. Volim da su mi kola uvek ispravna i spremna za voznju.
Imamo dva seicenta u odlicnom stanju iz 2002-2003, nisam imao nekih vecih kvarova,ali volim
da imam u slucaju nekog kvara (nedaj boze jos i u Grckoj) da mi se nadje kao pomoc.
Bio bi dobar i za proveru ispravnosti pred dalji put, posto moze da skenira i kada motor radi.
Mislim da vredi kupiti takvu spravu, ne kosta mnogo, a moze biti od velike koristi.
Sada ono naj vaznije, gde kupiti ? Ti si tvoju kupio na aukciji, gde jos moze da se kupi ?
Pozdrav   pardon
Sačuvana

gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #12 poslato: 11 октобар, 2010, 19:19:05 »

Pogledaj na Limundu/Kupindu!

Lično preporučujem Launch CReader V. Možda je malo skuplji (cca 120€) ali podržava i CAN protokol koji se koristi kod modernijih vozila, tako da možeš radovati i komšije, prijatelje, rođake ako im se pojave gremlini...
Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 11 октобар, 2010, 20:27:53 »

Ono sto ti ja mogu ponuditi je da dodjes i uzmes od mene ovaj moj na par dana, ja cu ti dati pune instrukcije i pokazati kako uredjaj radi, pa ga ti posle testiraj na svojim Seijima, prodiskutuj ga sa svojim majstorom i ako ti se svidi, odes na sledeci link:
http://search.eim.ebay.eu/?Query=obd reader u381&Site=3&ListView=1&SortBy=1&ipp=50&Condition=1
i posto nadjes najjeftinijeg ponudjaca, nadjes nekog u rodjaka/prijatelja preko, narcis, i neka ti posalje postom. Mozes isto to naruciti i u e-ducanu, samo je onda nesto skuplji (vidim da sad kosta oko 35-40 EUR bez carine i prevoza), sto ti dodje oko duplo isporuceno u e-ducan. Placanje je u e-ducanu u dinarima (nesto unapred, nesto po stizanju). Mozes na e-bay ili amazonu, pronaci uredjaj istog proizvodjaca sa oznakom U581, koji podrzava i CAN protokol.....nesto je skuplji ali prosurfuj e-bay za detalje o cenama i mogucnostima uredjaja.
Apsolutno proverena jeftinija varijanta code readera - ali totalno amaterska je uredjaj koji se vidi ovde:
http://search.eim.ebay.eu/?Query=obd+can+u480&Site=&Category=
To je samo citac brojeva kodova i gasac lampice (resetuje gresku), i uz njega ide samo knjizica sa listom kodova i on nema citanje zivih podataka. uredjaj 100% funkcionise na motoru 187A1000 kakvi su nasi motori i gasi lampicu upozorenja, ali nema citanje zivih podataka u radu motora, sto nije losa varijanta za imati (barem meni). Recimo ja kad idem u Grcku, utaknem ga u steker, (napaja se iz konektora na kolima i ima led pozadinsko osvetljenje ekrana) - namestim ga na recimo temperaturu motora i u svakom trenutku ocitavam temperaturu motora.....(umesto na indikatoru), naravno mozes skrolovati i druge zive podatke, kao sto je broj obrtaja, brzina vozila, map, maf, lambda sonde, napon alternatora......(po zelji). glavis ga u neku univerzalni nosac za mobilni ili navigaciju i imas dodatni kokpit....
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 12 октобар, 2010, 07:13:46 »

Posle tvog posta odmah sam se bacio o premetacinu svog stana, trazio sam
mikrofone koje si postavio da me prisluskujes. Salu na stranu, covece sve
sto si napisao su moje potrebe. Nisam iz BG  inace bih vec bio kod tebe da
mi sve demonstriras. Odusevljen sam sto si naveo za temperaturu i obrtaje,
za vreme voznje je vazno zbog kamp kucice da pratim temperatutru na
vecim usponima i prilikom zastoja (posebno u Grckoj na 40 stepeni).
Naravno nije skener obrtomer ili termometar, ali moze dobro da dodje kada
treba. Prvenstveno mi treba za preventivu,a ne daj Boze za neki kvar.
Pise mi covek iz Francuske da kontrolu auta pre godisnjeg odmora na
dijagnostici placa 80 evra, kaze za 10 min tip mu uzme lovu i kaze sve je ok.
Znam da su to profi dijagnostike koje kostaju i nekoliko desetina hiljada evra
i da je pregled mnogo ozbiljniji (kao i njegov auto), ali sa skenerom ipak
mogu videti dali je motor u funkciji, ili ima nesto neispravno.
Pokusacu da nabavim uredjaj u Madjarskoj (oni su EU), samo da se odlucim
koji, lomim se izmedju U 381 i U 581. Giba je u pravu sto preporucuje 581,
razlika u ceni nije velika, opet 381 je kod tebe provereno dobar, a kola necu
skoro menjati, videcu. Mnogo mi znaci sto si sve mogucnosti uredjaja napisao,
sada mogu malo da procesljam po netu i uporedim sa drugim uredjajima.
Hvala na zaista dobrim informacijama, kada se odlucim javljam.
Pozdrav   read
Sačuvana

Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: