|
pandit
|
 |
« poslato: 25 октобар, 2010, 17:34:19 » |
|
Nešto me kopkalo, pa danas malo posurfah internetom i zavrtjeh par tefonskih brojeva. Tako se porazgovarah sa gospodinom Gromom iz Vranskog kod Celja koji je vlasnik muzeja oldtajmera (automobila i motocikala) suustanovitelj desetaka klubova oldtajmera u Sloveniji i raznih akcija vezanih uz društava ljubitelja automobila i motora. Link: http://www.svamz.com/Naime, moja panda je prvi puta registrirana 27. marta 1990 godine (170.000 km), a taj se je model pojavio 1986. godine. Kako auto da bi dobio status oldtajmera mora biti star bar 25 godina, postavih mu pitanje: što se računa: godina proizvodnje ili godina kad se je taj model prvi puta pojavio. Odgovor: kako kad, ali najvažnije je kako je automobil obnovljen. Ako je što vjerniji tvorničkom originalu, onda može i godina početka proizvodnje tog modela.... I onda se zapričasmo ko dva dječarca, s teme na temu. Ukratko, kroz tjedan ili dva, kad vremenske prilike budu malo bolje, idem Kantom na pregled pred komisiju u Vransko, da daju svoje stručno mišljenje, u slučaju pak da bude povoljno, pokrenut ću postupak za pridobivanje certifikata oldtajmera (starodobnika). Ima to raznih prednosti, između ostlog smanjenje cijene osiguranja automobila i do 80 %. Ali to me toliko i ne zanima, koliko to da u tom društvu časnih starina bude i i jedna panda  Slovenci uglavnom imaju za moj ukus pomalo čudan odnos do automobila: ili mora biti nešto što nitko nema ili mora da "bude besno". Zbog toga ovdje nema kluba pandista  Srećom, ima divnih zanesenjaka kao već spomenuti g. Grom. Silno mu se dopalo što sam mu rekao i ponudio mi je svesrdnu pomoć u mojim nastojanjima. Toliko me je zaboljelo što su sad mojoj Kanti radili zadnjih godina, da sam se odlučio da joj poslije reanimacije ponudim što duži život u što blistavijem svjetlu  Kako god se situacija u Vranskom odvijala, javit ću vam detalje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 26 октобар, 2010, 07:03:33 » |
|
Branko, ima još jedna zanimljiva mogućnost a to je da vidiš sa lokalnim dilerom FIAT vozila da recimo zimi Panda bude izložena u salonu. Taman da je smestiš u fin, topao i suv prostor - to će joj sigurno prijati. To su radili moji Bubari i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji...
A tačno je da Slovenci vole ili nešto što niko nema ili da oldtajmer bude urađen u fazonu makroa iz Bronksa. Na Buba skupovima ili će se videti neki redak auto, kao npr. VW Typ3 nothback ili VW 411 (koliko znam ima jedan jedini u SLO u voznom stanju), ili neka Buba, najobičniji model, sa 17" felnama, duplim karburatorima itd. Te "stock" varijante retko ko voli.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 26 октобар, 2010, 07:45:52 » |
|
Uz oldtajmere ide i ovo 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 26 октобар, 2010, 10:17:19 » |
|
Pa da, u pravu ste... Evo par slikica, s time da moram naglasiti kako još nisam završio posao. Ima još puno detalja koje želim napraviti, ali sam ostavio tako da autolimar ne skida previše, jer opet moram to montirati  Fotke su na dan kad sam dobio probne tablice i na dan registracije, kad sam se već debelo skitao sa Kantom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 26 октобар, 2010, 10:27:11 » |
|
Bas lepo izgleda 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 26 октобар, 2010, 13:08:15 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 26 октобар, 2010, 15:21:24 » |
|
Što je djetetu najljepša igračka na plaži? Kantica i pijesak  Pošto i ja odrastao, kantica je narasla u Kantu. A nekako i nastavljam obiteljsku tradiciju davanja imena automobila. Stari je prvog fiću zavao Ferdo, škodu Julka a princa Šandor.... Bilo je još nekih imena, ali da ne kvarim djecu, hehehe A što se banovanja tiče, neka, sam sam se banovao skoro godinu dana, jer sam imao preča posla preko glave. Ali mogu otiči pred ogledalo i sramit se desetak minuta iz sve snage, nije bed Usput: zvali me iz trgovine iz Ljubljane, nabavili mi novu originalnu antenu i zvučnike za Kantu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 26 октобар, 2010, 18:04:22 » |
|
Dolničar felge... Da, lijevali su ih u Livarstvu Dolničar iz Brezovice pri Ljubljani. Za materijal su upotrebljavali aluminij iz motora automobila, radnih strojeva, dijelove aviona, a najrađe su vidjeli aluminijske klipove motora. Ako si im donio 20 kg takva aluminija, dali su ti 25% jeftinije, iliti jednu felgu fraj. Svojevremeno u doba "crvenih zora" su shvatili glad proletera za alu felgama i duboki prezir režima prema tim buržujskim dodacima. Prešvercali su kalupe iz italije i sami ljevali felge od 13 cola, pa su time pokrili svu gamu Fiatovih i Zastavinih vozila. Narudžbi je bilo toliko da su radili i u 3 smjene. Djelomično uvoz, djelomično naš jugocirkus i oni su prestali sa proizvodnjom. Poslije lijevanja bi dali felgu na centrirku, pa ako je baš jako treslo, malo su pobrusli fleksericom. Poslije ih je jedan radnik pošpricao bojom samo sa vanjske strane, dodali su plastični poklopac srednje rupe i to je bilo sve. Vulkanizeri su ih psovali jer su prilično tresle pri brzinama iznad 120 km, a imale su jedan velik nedostatak: na aluminijske felge se utezi lijepe, a ove su bile hrapave, pa su utezi često jednostavno odletjeli tijekom vožnje:) Iz te neke nostalgije prema našem dovijanju da imamo bolje stvari (ajmo reći viši standard) sam ih sa veseljem stavio na Kantu. Ja ih zovem "felge sa pričom"  Kad se negdje zaustavim, znaju mi pristupit neznaci, pa razvijemo priču o tim felgama, popijemo po piće. Eto, zato ih volim; zbližavaju ljude.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 26 октобар, 2010, 19:53:36 » |
|
Pandit, svaka čast na priči o felgama... Još kad bismo mogli popit piće 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 26 октобар, 2010, 22:28:02 » |
|
Pandit, svaka čast na priči o felgama... Još kad bismo mogli popit piće  Mislim da hoćemo, osjećam to u kostima:) Bit ću počašćen time.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 28 октобар, 2010, 09:10:27 » |
|
Jučer oko ponoći konačno riješih misteriju oko moje Kante.... Naime, nikako mi nije odgovarao model motora, trebao bi biti 141B.000, a ja imam 156A4.00, mjenajač bi morao biti sa 4 brzine, a ja imam 5... Oba motora su 750 kubična s jednom bistvenom razlikom, prvi je još "ručno" sastavljan, a drugi je tzv "fire" iliti robotski sastavljan u tvornici na Siciliji. Uz prvi je išao mjenajač sa 4 brzine, uz drugi ovaj sa 5. Zanimljivo da su se ugodinama 90. i 91. pa sve do prodaje zaliha, prodavale obije varijante, s time da su prve lukavi latini prodavali u istočne zemlje, a sami su se vozili u boljoj varijanti. Elem, prvi je vlasnik živio u Gorici, a svakodnevno je radio na italijanskoj strani blizu Bolonje. Iz nekog razloga mu je 1991. zaribao motor u Italiji i tamo su mu zamjenili kompletnog, sa mjenjačem. Sve je uredno prijavio, homologirao i uveo u službenu dokumentaciju i tako nehotice napravio "talijansku verziju". Da stvar bude zanimljivija, 1999. godine je počeo pandu koristiti isključivo kao radni auto, pa se je pojavila potreba za većom nosivošću, pa je opet iskoristio prednost rada u Italiji i ugradio zadnju premu od pande van (dodatna nosivost do 380 kg). Zato moja Kanta ima povišen zadak, što zapravo i djeluje prilično simpatićno i odmah pada u oči  Drugi vlasnik je pak priča za sebe i od Kante je napravio pandu-zombija, koja je korištena samo za posao po gradilištima i 6 godina (50.000 km) nije vidjela ni ulje osim doljevanja, a da o servisiranju ni ne govorimo. Isto se tako nije previše sekirao ako je parkirao "preblizu" radnog stroja ili ju je gdje udario... Ispada da sam ja kao 3. vlasnik po onoj poslovici "treća, sreća". Za pandu. Već prije su mi te promjene padale u oči, ali mi nije bilo baš jasno što se je događalo. Prošli tjedan mi je jedan pokazao svoju, isto godište, isto 750 izvedbu, čak i boja ista, a opet tako različito, sve ok, dok nije dignuo haubu. Pitam ga iznenađen: odakle mu to groblje od motora, što je mijenjao, kad, kako? Reće da nije ni taknuta, kupljena u Sloveniji, ostala mu od oca i tako. Onda sam se zakopao na internet, satima tražio dokumentaciju o variantama pandi, kombinacijama motor-karoserija, posebne izvedbe, i zapravo vidio da je sve ok unatoć čudnom tijeku događaja. Osim "felgi sa pričom" sad imam i Kantu "sa pričom"
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 28 октобар, 2010, 09:21:45 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 28 октобар, 2010, 20:25:00 » |
|
Hahaha, znaš joj ceo rodoslov skoro.
Ja bih opet o VW-u. Postoji varijanta da se pošalje broj šasije u Wolfsbrug, plati se 35€ i za uzvrat se dobije "krštenica" gde piše kada je auto proizveden, koji motor je imao, koji je nivo opreme, boja, tržište kome je namenjen... Veoma zanimljivo u svakom slučaju... Pandit, tebi još samo ovo fali za tvoju Kantu....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 29 октобар, 2010, 07:09:57 » |
|
Ma lopine koji su se prikrpili VW-ju pa deru pare od vlasnika sarih buba. To bi trebali radit badave ako ne drugo, ono zbog imiđa tvornice. A naleti se na taj podatak tu i tamo, samo lijen sam za pogledat broj motora. Ma znaš, to ti je uvijek tako kad obnoviš nešto staro, zanimljiviji dio su priče vezane uz to, nekako te više veže uz predmet obnove, dobija svoju osobnost. A i ja sam po jednoj (zapravo i po toj) stvari totalno blentav: na sve želim znati odgovor, iako odgovori ponekad ne donose mir i satisfakciju  Kao recimo, jučerašnji od autolimara: "dobit ćeš svoju Kantu u subotu navečer". Pa jel on shvaća da će to biti 8 dana da Kanta nije doma, da imam punu kutiju novih i obnovljenih djelova spremnih na ugradnju i da je meni na smrt dosadno bez pande? Valjda su njemu roditelji koji puta uzeli kakvu igračku, pa mi se sada sveti 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|