postar034
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 02 новембар, 2010, 21:43:40 » |
|
Molim vas da ne uzmete za zlo po prvi put se javljam moguce da odgovor na moje pitanje postoji u nekoj drugoj temi ali ja nisam uspeo da ga nadjem . Za svaki savet i objasnjenje unapred hvala . Mozda su neka pitanja glupa ali ne zamerite . Da li je normalno kada se otvori cep na posudi za rashladnu tecnost (motor je hladan ) nivo tecnosti u posudi se podigne uz klokotanje ? Ako je to normalno kolika oscilacija je OK?
Na kom nivou treba da stoji tecnost u posudi ako je motor hladan a na kom ako je motor zagrejan (da li treba da osciluje i ako da koliki opseg oscilacije je "normalan " )?
Koliki gubici tecnosti su " normalni " i na koju kilometrazu ?
Da li se rashladna tecnost doliva samo u hladan motor ?
Da li je prilikom zamene tecnosti potrebno i moguce ozraciti radiator ( za grejanje ) ili se to vremenom regulise dolivanjem tecnosti nakon zamene?
Unapred haval na svakom odgovoru .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
vladann
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 02 новембар, 2010, 22:08:54 » |
|
Evo na neka pitanja odgovor: nivo tecnosti kod hladnog na sredini ili blize minimumu a zagrejan ka maksimumu, ne sme da gubi uopste rashladnu tecnost, obavezno na hladan motor da ne bude kbum ( opisao aca dorcol u jednom od postova ), da potrebno je i moze se ozraciti sistem na slavinici ( i to ima u jednom od postova) uz kracu voznju posle ozracavanja sistma da proradi grejanje tj izvriti novu tecnost kroz ceo sistem. Na prvo pitanje ne znam odgovor jer nisam nikad obracao paznju mada mislim da to ne treba da se desava. Ako gresim neka me neko ispravi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pandula
Iskusni Pandista

Van mreže
...koji je to auto bolji od moskvicha...????
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 03 новембар, 2010, 08:10:24 » |
|
Imao sam i ja takav slucaj sa klokotanjem.Problem je bio u tankom povratnim crevu na gornjoj strani posude. To crevo je kod mene bilo zapuseno i cak se desavalo da voda pokipi iz posude kako se motor hladi.Cep je bio na suprotnoj strani od boce,tamo gde se racvaju tanka creva od grejanja kabine. Dakle kroz to tanko crevo mora rasnladna tecnost stalno da suri kada motor radi. p.s. Kada proveris creva obavezno ozraci hladnjak(sa leve strane u gornjem uglu hladnjaka se nalazi slavinica ili staf) naravno dok motor radi! Pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 03 новембар, 2010, 09:19:07 » |
|
Nemam odgovor na prvo pitanje, nikada nisam cuo za takav slucaj, mozda da proveris creva. Kao prvo, kada menjas tecnost za hladjenje motora proveris u kom stanju je posuda i creva. Veoma cesto se tu nadje talog koji treba ocistiti pre nalivanja nove tecnosti, kada ispustas staru tecnost otvori grejanje da iz radijatora iscuri stara tecnost, a i ventil za ozracivanje. Novu tecnost (Paraflu i destilovane vode, pola-pola) sipas polako u exp posudu da vazduh izlazi. Podrazumeva se da si ostavio otvoreno grejanje i ventil za ozracivanje da bi nova tecnost ucurela i u radijator za grejanje kabine. Kada si usuo svu tecnost ili skoro svu (zavisi koliko vazduha je ostalo u sistemu), mozes jednostavno nekoliko puta jako dunuti u otvor posude, a na ozracenju treba da curi tecnost i nivo u posudi da opadne. Dospes tecnosti ako je ostalo od kolicine koja je propisana, mozda nivo bude i dalje visi od maksimuma (jos ima vazduha), zatvoris ozracenje i palis motor da radi. Posle par minuta trebalo bi da se ozraci i da tecnost bude na oznaci maksimum na posudi. Ako je sve na autu ispravno ne bi trebalo uopste dolivati tecnost, mozda kroz godinu dana 1 dl.Nije lose da dan-dva vozis sa ukljucenim grejanjem da sav vazduh koji je eventualno otao izadje u exp posudu.Neznam koliko sam bio od koristi, a da, jos o dolivanju. Malu kolicinu mozes dosipati u topli motor(ako fali do pola exp posude), vecu kolicinu nije preporucljivo, narocito ako kljuca, Nije preporucljivo ni cep da otvaras ako kljuca tecnost. Tecnost se kontrolise kada auto stoji ravno i hladan motor, tecnost treba biti na max. Pozdrav
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03 новембар, 2010, 09:29:25 Joe »
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 03 новембар, 2010, 09:30:35 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
postar034
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 03 новембар, 2010, 10:51:57 » |
|
Ljudi hvala sta da kazem probacu to sa prelivnim crevcem pa javljam sta sam video . Pandula moje stanje najvise lici na ovo sto si opisao probacu pa ako sta otkrijem javljam jos jednom hvala svima
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
postar034
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 03 новембар, 2010, 21:48:15 » |
|
E izgleda da je crevce zaista bilo zapuseno pa se pitah zasto i sinu mi ideja . Onaj genije sto mi prodade auti bio je svestan stanja starog hladnjaka ( bio je udaren i verovatno cureo ) pa mu je 99% sipao ono cudo za hladnjake + jos kojesta = CEP U CREVU nisam skidao crevce u celini nego samo jednu stranu dok je posuda bila otvorena pokusao sam da produvam ali nije islo posle treceg pokusaja nesto popusti i vaduh se vrati u sud kroz veliko crevo . ozracim sisitem pustim grejanje = sve radi normalno e sad dokle ce videcemo praticu pa sta bude .
Imam jedno iskustvo koje nije za ovu temu ali ja cu da ga ispricam mozda nekom koristi (administrator neka obrise ako misli da ne vredi ili prebaci ako vredi )
Imam auto sa TNG uredjajem (STAG 4 mislim) e posto mi je majstor uradio isti kroz dva dana poce auto u voznji da ludi - dok menjam brzine stisnem kvacilo broj obrtaja ode uuuu PIII MMaa... - Ja zovi jednog zovi drugog majstora kazu ler gas senzor ako se dobro secam - Kada se isto desilo 5-6 put ja ko po obicaju stanem ugasim auto i zaronim pod haubu gledam a pojma nemam sta trazim mrdnem rukom kablove koji prolaze ispod usisnika ( mislim da se tako zove jer sam laik ) kad kabal koji je bio zaglavljen se izvuce i neki plasticni deo se vrati na svoje mesto ( ima na sebi sajlu i mislim da regulise dotok vazduha) . zakljucak genije koji mi je radio plin nije vezicama ucvrstio kablove jedan od njih se usled truckanja tokom voznje podvuce i blokira slobodno kretanje tog dela. posle vezivanja kablova vezicama gluposti vise nije bilo . Hteo sam da potkrepim pricu slikama ali sam trapav mada mislim da je onima koji se razumeju jasno o cemu pricam . Izvinite ako sam vas beskorisno zaljudjivao i hvala na savetima .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|