Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 15:08:39 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3
  Štampaj  
Autor Tema: ECU - apel za pomoć  (Pročitano 1391 puta)
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« poslato: 27 новембар, 2010, 19:45:48 »

Molba kolege Pandiste iz Jagodine:

Citat
Poštovani kolega pandista

Obraćam se vama za pomoć,pošto lako nadjoh vašu mail adresu, jer ne umeh da pošaljem poruku direktno na forum kluba pandista.Regisrovani sam član više od godinu dana i do sada imam preko 52 sata provedena na forumu,ali samo kao posmatrač i pasionirani čitatč svih pisanija u svim temama.Vlasnik sam pande poštarke 2002. od marta 2009.gpdine.
Do sada sam bio prezadovoljan pandom koja mi je 8.auto po redu posedovanja.Pre dva dana ona mi otkaza poslušnost,naime ne htede da upali pored dobrog verglanja.Pošto ustanovih da nemam struju na kablu od svećice,auto sam odšlepovao do servisa sa autodijagnostikom.U servisu mi na moju žalost ustanoviše da je crko kompjuter.Autodijagnostikom me častiše i rekoše da im se javim kad nabavim novi kompjuter.Zato vas molim da ovaj moj apel objevite na nasem forumu ili mi recite kako da to sam uradim jer znam da na forumu ima mnogo dobrih ljudi koji mi mogu savetima pomoći šta da dalje uradim u ovoj situaciji.Na kraju da se predstavim,Ja sam Miša Brajković iz Jagodine.
          Unapred zahvalan ocekujem vasu pomoc.

Jel ima neko ideju? Ja nešto ne verujem da je crko ECU, više sumnjam na bobine i neukost majstora. I ako jeste crko da li neko to servisira? Pretpostavljam da kod Milana može da se nađe neki polovan...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 27 новембар, 2010, 20:29:58 »

Kolega, Panda Classic je proizvedena u cirka 7.5 miliona primeraka, a postarska sa M. Marelli ECU je priozvedena u barem milion primeraka. Ne verujem da je na tu proizvodnju crklo vise od 20 ECU jedinica ukupno do danas. Na zalost cesto se desava da se taj opis kvara daje od strane servisera, jer tako je najlakse. Ne sumnjam ja unapred da je serviser kod koga si isao strucan, ali cisto ti navodim da je takva mogucnost veoma veoma mala. Moze se desiti da recimo iz ECU crkne jedan dovod do jedne trafo-bobine, ali Panda je takva da bi radila i na dva cilindra. Da crkne istovremeno dovod signala sa ECU na oba trafoa je gotovo nemoguce, jer su do duplirane nezavisne jedinice na ECU. Crkavanje jednog voda je moguce, ali crkavanje oba signala to..........Nego ajmo prvo da proverimo neke stvari zbog kojih Panda nece da upali, a koje se mogu javiti u nekim retkim slucajevima, pa to cesto ljudi protumace kao crko ECU. Ja cu navesti one osnovne, a verujem da je to i kod tebe slucaj. Zato idemo redom, a ti pokusaj da me propratis u proverama, pa ako si bas toliki maler, ima kod Milana, il kod onog kolege sto se relativno skoro oglasio da dovozi delove iz IT, pa ces lako naci polovan ispravan ECU.
Ajmo ovako, prvo kod levog kolena viozaca unutra u kabini imas Intruzion taster koji se aktivira u slucaju ne daj boze nekog tezeg udarca, sudara, prevrtanja i sl. Ovaj taster zna ponekad kod rokanja u neku jacu rupu da se aktivira i on prekida dovod goriva tako sto iskljuci pumpu za gorivo. Najlakse ces proveriti stvar tako da udjes u Pandu i da das kontakt. po davanju kontakta pumpa goriva smestena u rezervoaru trebala bi da zuji nekoliko sekundi i da se zaustavi. Ako zuji nije se aktivirao taj taster, ako ne zuji, pritiskom odozgo na gornju gumu, taster ce se ponovo aktivirati i pumpa ce zazujati. Ako pumpa goriva ne zuji, dzaba je verglati.....
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 27 новембар, 2010, 20:48:19 »

ako ustanovis da pumpa zuji, i da panda vergla, ali nece da upali, sledece sto se proverava je da li na dovodnim zicama trafo bobina ima napona. Svaka od dve trafo bobine (kad gledas ispod haube ova dva trafoa se nalaze desno od motora) ima po jedan dovodni kabl u rebrastom crnom crevcetu. Sa druge strane trafo-bobine izlaze visokonaponski kablovi za svecice. Unutar svakog dovodnog rebrastog crevceta su po dve zice. U ovom trafou blize prednjem delu vozila, trebalo bi da se nalazi Crvena zicica (+ signal prve bobine iz ECU) i rozikasto-bela zica (minus primara prve bobine). U svakom slucaju cim pumpa odzuji svoje na kontakt kljucem (znaci pre verglanja - dok je samo dat kontakt) na toj crvenoj zici se pojavi jedan kratak impuls. Obicnim ispitivacem napona, spajanjem glim lampe 12V na crvenu zicu prvog trafoa i masse, po davanju kontakta (bez verglanja - samo kontakt), tu bi se nakon zujanja pumpe za gorivo, pojavio jedan blic na glim-lampi 12V). Isto vazi i za drugu trafo bobinu. Cim na kontaktu kljucem pumpa stane da zuji, tu se javi jedan jedini kratki impuls. Razvrtanjem rebrastog crevceta signalnog voda obe zice su lako dostupne i bez skidanja konektora sa trafo-bobine. Da bi izbegao veca ostecenja i blankiranje kabla, u crvenu zicu kad razvrnes rebrasto crevce mozes ubosti obicnu ciodu, i jedan kraj auto glimerice na tu ciodu, drugi kraj na minus od akumulatora il na neku cistu masu, i nakon davanja novog kontakta i po zavrsetku zujanja pumpe goriva tu ces dobiti jedan jedini blic glimerice. Ja sam za tu crvenu zicu vezao obrtomer i kad mi pumpa goriva odzuji, igla obrtomera jednom poskoci cim pumpa zavrsi zyjanje. Tako sam siguran da nista ne mozes da pokvaris i da tu imas jedan blic. Ne zaboravi da govorim o situaciji samo na davanju kontakta, bez verglanja. Pri verglanju tu bi se javio pulsirajuci signal za svaku varnicu na prvom i trecem cilindru.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 27 новембар, 2010, 21:03:30 »

Inace ovaj impuls (jedan jedini) prilikom davanja kontakta ima zadatak da kompjuteru kaze da postoji varnica, a onda dolazi na red racunanje kompjutera gde se ta varnica okida posmatrano na trenutni polozaj zamajca. To kompjuter (ECU) izracunava pomocu senzora polozaja zamajca, a tu funkciju polozaja zamajca u tom trenutku obavlja RPM senzor (Rings per minute senzor) koji je montiran tik iznad nazubljenog tocka zaamajca motora, a koji mozes videti dole nisko - sa LEVE strane motora, kad posmatras vozilo ispod haube od napred. Vidi se nazubljeni tocak zamajca (na njega ti je nakacen i zubcasti kajs i kajs alternatora), i iznat tih zuba zaamajca postavljen je jedan crni senzor koji prati kretanje tih zuba (sto bi rekli broji zube). Kad crkne taj senzor, dzaba se vergla, jer onda ECU ne moze da odredi polozaj zamajca (jedan od svih zuba je veci od ostalih i kad on prodje pored tog senzora, onda ECU zna gde je pocetak kruga, a gde je kraj, pa samim tim i kada treba pustiti varnicu na koji cilindar). Ne mora taj senzor da crkne, nego je dovoljno da se saamo zaprlja il da ima los kontakt na konektoru (a veoma je izlozen spoljnim uticajima zbog svog otvorenog polozaja) tako da ga i obicno blato i prasina mogu zaprljati. efekat je isti, Ako taj senzor ne radi, od verglanja nema vajde, jer ECU ne zna kad da baci varnicu, te je onda ni ne baca. U 95% slucajeva verglanja bez paljenja motora, ovo je razlog koji majstori mogu protumaciti kao crko ECU. I jos jedno pitanje, sta se desava sa lampicama CODE (narandzasta, na kojij pise CODE) na tabli, i sta se desava sa lampicom Check Engine, dok bez uspeha verglas. Posebno priveri da li se pre verglanja ugasi lampica CODE (sa kljucem naslikanim na oranz lampici) U slucaju da se nakon par sekundi od davanja kontakta ne ugasi lampica CODE, onda immobilajzer nece dozvoliti paljenje motora. Verglanje dozvoljava, ali pokretanje motora ne. Eto ta tri problema pokrivaju 99% svih mogucih razloga da auto vergla a ne pali. Sve to moras proveriti pre nego i pomoslis da je u pitanju ECU.. Zamolio bih da nas sto pre obavestis da li si proverio ovo sto napisah, pa da vidimo dalje.......ECU ce mo ostaviti za kraj.......
« Poslednja izmena: 27 новембар, 2010, 21:09:32 AcaDorcol » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #4 poslato: 28 новембар, 2010, 08:32:58 »

Aco, mislim da dolazimo blizu rešenja:

Citat
            Poštovani kolega,
            Prijatno sam iznenadjen i gotovo zaprepašćen brzinom odgovora na moj apel za pomoć.Od srca vam hvla  za vaš uloženi  trud. Verujte mi da jedva čekam da se svane pa da onda postupim po savetima i pokušam da rešim ovaj problem.Znam jedino da mi pumpa za gorivo radi,a prisećam se da sam zadnjeg dana kada sam se vraćao kući upao u jednu baru sa blatom i vodom.auto sam dovezao kući ,ali ga narednog dana nisam mogao upaliti pa ću sutra prvo pogledati taj famozni senzor .Još jednom pozdrav uz zahvalnost na ovim dragocenim savetima. 

Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 28 новембар, 2010, 10:05:42 »

Vazi druze, ajmo onako uz jutarnju kaficu da resimo stvar. Prvo kad das kontakt, i pre nego sto krenes ka verglanju, odslusas zujanje pumpe gotiva. Bzzzzzzzzz- TAP! (i nastane tisina). Drugo pogledas da li se na kontrolnoj tabli ugasila (pri davanju kontakta se upali) lampica CODE. (gasenje lampice znaci da je ECU procitao kod sa kod kljuca, preko imobilajzera). Ako je sve proslo, onda idemo na RPM senzor, koji najpre spolja krpom vlaznom, prebrises- bez skidanja tog senzora. Nije zgoreg raskaciti konektor i ocictiti kontakte na konektoru tog senzora (vlaga, oksidacija....). nezno, provlaceci krpicu svugde okolo, narocito sa donje strane- izmedju nazubljenog zamajca i okca senzora. Sacekaj da se sve lepo osusi  par minuta, vrati kontakte senzora i onda, zaverglaj. Trebalo bi da se zacije muzika FIRE MAKINE.....
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 28 новембар, 2010, 17:01:46 »

Zbog ostatka drustva na foumu, evo i PP-a koji sam upravo primio od postovanog kolege iz Jagodine. Mozda ce nekome koristiti pa ko velim da ne ostane samo u okviru privatnih poruka:

Postovani kolega
       Uradio sam sve po vasim savetima,Pregledao i očistio senzore i kontakte,dao kontakt,pogledao kontrolnu tablu i oslušnuo pumpu.Usledilo je verglanje i mašina je proradila.Neizmernu zahvlanost dugujem vama  koji ste mi svojim iscrpnim savetima pomogli da resim ovaj veliki problem.Takodje ste mi vradili i pouzdanje i potvrdili sve ono sto sam dosada pročitao i sazanao o pandi,a to je da je panda neuništiva.Jedino je mogu uništiti "VELIKI MAJSTORI" koji su u mom slučaju i to uz pomoć silne elektronike ustanovili da mi je crko kompjuter.Voleo bih da se sretnem sa svima vama na nekom druženju pandista i da vam se još jedom zahvalim. Pozdrav Miša Brajković.

Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #7 poslato: 28 новембар, 2010, 17:07:22 »

E a sada slobodno u posetu "stručnjacima" pa da im se održi lekcija iz popravljanja Pande, može i za džabe... Nepismeni su potpuno... Samo me zanima šta bi bilo kada bi Miša dao 300€ za kompjuter i još 50-60€ za ruke i ono "krk", isto kao i pre, neće da kresne?
Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 28 новембар, 2010, 17:20:56 »

aikido
Sačuvana
nitro
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 28 новембар, 2010, 17:50:16 »

Aco,po ko zna koji put, svaka čast! fan fan fan fan
Pravi guru!  hi
 drinks

Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 28 новембар, 2010, 18:13:30 »

E a sada slobodno u posetu "stručnjacima" pa da im se održi lekcija iz popravljanja Pande, može i za džabe... Nepismeni su potpuno... Samo me zanima šta bi bilo kada bi Miša dao 300€ za kompjuter i još 50-60€ za ruke i ono "krk", isto kao i pre, neće da kresne?

Kresno bi sigurno ali Misa sigurno ne bi video ECU koja je navodno ivadjena iz njegove pande. A  ECU bi bila prodata po sistemu "vidite gospodjo, crko vam kompjutor, a ja sasvim slucajno omam jedan odlican" !!!
Sačuvana
bojanvet
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 28 новембар, 2010, 19:27:28 »

Dodje mi da kupim Punto classic samo zbog Ace! Svaka cast majstore!
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 28 новембар, 2010, 20:22:11 »

Moram priznati da je jedan od razloga pri odluci o kupovini punta (osim izuzetne prilike sa vanrednim popustima od cca 2.000 jura), bilo i to sto Punto ima identican motor ko Panda. Dobro ne identican ali iz iste FIRE linije, sa neznatnim izmenama u kubikazi (cca 141 ccm) i sto su na njegovu periferiju zakacili gomile perifernih uredjaja koji su danas po defaultu postali sastavni deo auta. koliko sam do sada prikupio podataka o Puntu (a isto ima gomile fanova i foruma po svetu) saznadoh i neke stvari koje do sada nisam nasao u okviru Panda populacije, a zapravo se ticu i Pade, odnosno FIRE motora. Jedna od njih je pocela sa verzijom motora 187A1000 (Panda Classic od 2.000-dite i Panda Nuova- Active, Te Panda Nuova 1.2 8V od 2003.) i koja se toliko dobro pokazala da je kasnije upraznjavana i na Puntu od verzije motora 188A1000, 188A2000......pa do ove koju ja imam u Puntu 188A4000....) Naime radi se o specijalnoj hidraulicnoj masini na koju se nakaci blok motora sa sklopljenom radilicom, klipovima, karikama, a samo fali gornji poklopac glave motora. Onda se svaki klip vakuum prilepkom spoji sa hidraulikom i fakticki se motor pusti u kretanje (simulaciju rada) s tim da nema poklopca glave, ventila i detonacija, nego hidraulika simulira rad motora, Naravno masina je programirana za optimalno uhodavanje klipova, karika, radilice,  klipnjaca, lezajeva. Simulacija je ekvivalent predjenom putu od 1.500 Km, a usput se vrsi ispiranje specijalnim emulzijama. Slican postupak se ponavlja nakon namestanja poklopca glave i montaze bregaste i ventila i simulira se jos 1.500 Km Na taj nacin se po posebnom programu motor razradi kao da je presao prvih 3.000 Km u najidealnijim uslovima. Zato na ovim motorima nema posebnih napomena za pocetno uhodavanje motora, niti ima medjustelovanja zazora ventila i sl. Naravno postupak je robotizovan. Ovo nadjoh na Punto forumu u GB, te cisto da znate
Sačuvana
Vlajko
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 28 новембар, 2010, 20:38:22 »

Sipak mu njegov,
Aco ako nisi masinac, elektronicar ili neka sl tehnicka faca, gde sve to nauci?! Citao sam i stari forum i ovde redovno pratim, a ti ferceras kao bunar zelja. Koja god tema da je...
Mislim, nemoj mi odgovoriti, vise je retoricko pitanje, ali svaka cast – skidam kapu.
Sačuvana
pandula
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

...koji je to auto bolji od moskvicha...????

« Odgovor #14 poslato: 28 новембар, 2010, 20:44:48 »

TRI PUT URA ZA ACU!!!!!
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3
  Štampaj  

Prebaci se na: