Panda Club Serbia
25 мај, 2012, 15:27:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: zvec, zvec, zvekete, zvekete  (Pročitano 593 puta)
roberto_s
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 22 децембар, 2010, 18:39:27 »

Drugari, i Doktore, pomagajte ako znate.
 Od kako su se spustile temperature, iz motornog prostora se cuje sitno zveckanje kada vozim 4 i 5 brzinom. Da napomenem da nisam pocetnik i da  odmah izbacite iz glava mogucnost da pri niskim obrtajima i obrtnim momentima vozim 4-tom i 5-tom. Ovaj zvuk cujem i kada je motor hladan a i kada se posteno zagreje, npr, posle nekih 15-20 km voznje. Cuje se podjednako i na plinu i na benzinu tako da kvalitet goriva nije u pitanju. Danas kada je temperatura malo visa, u cetvrtoj brzini se vise ne cuje taj zvuk , ali kada prebacim u petu , eto ga opet.
 Ja sumljam na neki od onih 2000000 senzora, konkretno na neki koji ima ulogu u pomeranju "ugla predpaljenja". To sto u stvari cujem nisu ventili nego sitne detonacije ......
 Pomagajte....  pardon pardon sorry sorry
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 22 децембар, 2010, 19:27:11 »

Gremlini u menjacu !
Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 22 децембар, 2010, 19:44:56 »

Gremlini u menjacu !

Mozda kod seia, zar ne zans da panda nema menjac!?

Vapaj i dalje vazi.... Doktoreeeee.....
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 22 децембар, 2010, 22:17:54 »

Robi, kad gledas od napred ispod haube, sa leve strane na deklu ventila, odozgo, pa ukoso stoji usrafljen je senzor detonacija tako da ako ima nekih vanrednih (neplaniranih detonacija) ili detonacija zbog nesagorevanja ili pa izostanka detonacija, oglasila bi se orange lampica, treptala bi 5 puta jer kodovi oko cilindara, izostanka paljenja, detonacija pocinju na broj 5. Osim toga sumnjam da ne bi osetio izostanak paljenja. Vise me zanima ako mozes malo vise da nekako opises zvuk, recimo kad kazes detonacija, jel ko detonoacija iz auspuha, il detonacija ispod zemlje? ili prigusena detonacija kao kod nepotpunog sagorevanja. Tu negde kod usisne grane postoji i neki tzv EGR ventil (ventil povratnih gasova iz kartera u usis- radi sagorevanja isparenja iz kartera zabog ekoligije (to su na yougou zvali iberlauf i iskljucivali su ga) Taj EGR ventil hoce na hladnom motoru da steketa, ali na leru i na hladno. Znaci nebi trebalo ni da je to?
Oseca li se neki poremecaj u vuci, snazi, ili ravnomernom radu?????. Da nije neki deo plinare (plinskog sistema), recimo neki ventil, ili tako nesto?
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 22 децембар, 2010, 22:33:02 »

Aco upravo kao sto si rekao, prikusena detonacija kao kod nepotpunog sagorevanja. Nije plinara jer sam to primetio jos prosle godine kada je nisam imao.  Ma identican zvuk kao da sam sipao gazelin od 82 oktana pa cakcu ventili. A ventili nisu jer smo ih proveravali.  Auto normalno vuce, ali cini mi se i da trosi kolko neces......
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 22 децембар, 2010, 23:05:21 »

Uf majku mu, mora malo da promislim paint
Sačuvana
IFA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 23 децембар, 2010, 08:35:08 »

Pitao bih Te ima li razlike kad u vožnji pritisneš kvačilo pa pustiš,
kad držiš ručicu menjača i pustiš,
kad.....
ali možda sva ta pitanja mogu i u nedelju na Banjici uz pivo ili kafu
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #7 poslato: 23 децембар, 2010, 08:47:36 »

I kačenje na dijagnostiku bi možda pomoglo.

Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 23 децембар, 2010, 09:07:24 »

Dijagnostika je ponovo kod mnome......pa ako se sakupljamo radi planinarenja (mrzi me da uplacujem uplatnicom).......samo recite kad i gde?
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 23 децембар, 2010, 09:40:30 »

Nego skoro pronadjoh trazeci nesto za Puntovu Fire makinu tzv ``ECU phonic wheel self learning procedure``. To bi mu u mom slobodnom prevodu bilo nesto ko procedura  samoucenja ECU-a pomocu fonicnog senzora - ili ti rpm senzora. O cem se radi? Ukratko, bla, bla, bla, kad na Fire makini pocnu neki simptomi cudni, i niko ne zna sta da radi sa njima, predvidjena je ova spasonosna procedura, koju su smislili oni koji su izmislili ECU. U sustini procedura je jednostavna i moze se odraditi bez opasnosti po makinu, samo se mora ispostovati redosled poteza. Cilj procedure je da se u resetovan ECU ubace taze podaci sa Pandinih ili bilo kojih Fire motora koje pruzaju brojni senzori prikaceni na motor, i onda ce program u ECU sve podesiti na najoptimalnije moguce vrednosti. Englezi veoma cesto pribegavaju ovoj proceduri, i koliko sam ja iscitao tamosnje fiat forume, cim osete da im auto vise trosi, ili da imaju neki cudan simptom tipa tresenje motora, izostanak detonacije ili sl, oni odrade ovu proceduru i fire makina se unormali. Tu proceduru su ``ukrali`` iz zvanicnih fiat servisa, tako da je sada sprovode sami, i koliko sam video dosta raznih nepoznatih simptoma su otklonili pomocu ove procedure, a bez troskova servisiranja.
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #10 poslato: 23 децембар, 2010, 09:45:23 »

Dijagnostika je ponovo kod mnome......pa ako se sakupljamo radi planinarenja (mrzi me da uplacujem uplatnicom).......samo recite kad i gde?

Pa ja rekoh nedelja u 12h kod SC Banjica. Pretpostavljam da svima/većini odgovara.
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 23 децембар, 2010, 09:50:48 »

@ Aca Dorćol

Kako otkrivaju sve te novije i novije "procedure" na kraju će se kompjuteri SAMI vozati kolima a mi ćemo sedeti kod kuće i uživati kao da smo na putu. prankster prankster

@ Giba
     Nedelja u podne je OK  good
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 23 децембар, 2010, 10:00:54 »

Pre prelaska na samu proceduru, nekoliko napomena: Prvo, u ECU za fire makinu, ubacena je zastita koja povecavanje obrtaja obrtaja motora - blokira na 5.000 i vise ne moze- neda ecu. Ako se kojim slucajem dostigne 5.000 obrtaja, ECU reaguje i koliko god neko zeleo da nastavi, u momentu dostizanja 5.000 rpm, ECU sam pocinje da smanjuje obrtaje. Ako bi neko to odradio u voznji (a necete verovati bilo je i takvih), osetili su momentalno gubljenje snage i pad obrtaja odnosno usporavanje ma u kojoj brzini se nalazili na tako nenormalno visokom broju obrtaja. Druga napomena je da se ova procedura sprovodi sa nekoliko preduslova, a to su:Da se najpre motor zagreje na radnu temperaturu, recimo voznjom od jedno 20 minuta, zatim da se ugasi motor i da se pre sprovodjenja procedure, minus klema akumulatora raskaci na minimum 20 minuta, Pozeljno je da se nakon zagrevanja motora i gasenja auto smesti u prostor sa sobnom temperaturom, kako se za tih 20 minuta od gasenja i skidanja kleme motor ne bi ponovo ohladio na suvise nisku temperaturu, pa da mu posle na leru treba puno da se ponovo zagreje na radnu temperaturu. Proveriti pre procedure da je vrh RPM senzora na udaljenosti od 0.8 do 1.5 mm od zuba zamajca. (trebalo bi da je tako fabricki). Ako to nije slucaj (veca udaljenost - namestiti na zadatu vrednost). Treca stvar je da vlasnici fiata sa slabijim srcem koji vole svoj auto (to su uglavnom i po pravilu -vlasnici Pande Classic, ali i drugih fiata sa fire makinom) - udalje za vreme sprovodjenja procedure, jer su isti vecinom veoma osetljivi na nenormalno turiranje motora koje zna biti emotivno dozivljeno - do mogucnosti ubistva rukovaoca procedurom, a za hrabrije da se obezbedi guma za zube kako neko ne bi iste slomio od stiskanja za vreme sprovodjenja procedure.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 23 децембар, 2010, 10:14:33 »

Sama procedura ide ovako - i samo ovako:
1. Voznjom zagrejati motor na radnu temperaturu i ugasiti motor
2. Raskaciti minus pol akumulatora na 20-30 minuta
3. Vratiti minus pol na akumulator i propisno zategnuti klemu
4. Pokrenuti motor na leru i pustiti da radi na leru bez kretanja vozila sve dok se ventilator hladnjaka sam ne ukljuci i sam se iskljuci
5. Kad se ventilator hladnjaka iskljuci sto pre stiskanjem papucice gasa (vozilo stoji i radi na leru), podizati broj obrtaja umereno (ne suvise naglo, niti suvise presporo, nego kao recimo kod ubrzavanja prilikom normalnog preticanja u saobracaju) sve do skoro punog gasa. broj obrtaja u momentu postizanja maximuma mora biti vise od 3.500 i manje od 5.000.
6. Kad se dostigne recimo 4.000 obrtaja ili slicno (dakle vise od 3.500 i manje od 5.000 rpm), zadrzati na tom maximumu jedno sekundu dve i otpustiti naglo-pedalu gasa, te pustiti ECU da sam vrati motor u rezim rada na leru. Ostaviti na leru par sekundi i
7. Ponoviti podizanje broja obrtaja kao u prethodnom postu, i pustanje da se smiri na ler. ovo uslovno da nazovemo turiranje ponoviti najmanje tri puta.
8. posle zadnjeg podizanja i umirivanja na ler, ugasiti motor.

Time je sprovedena celokupna procedura.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 23 децембар, 2010, 10:29:08 »

E sad da vidimo sta se dobija sprovodjenjem ove procedure. Pa da skratim pricu koliko je moguce, sprovodjenjem ove procedure ECU sam pohvata signale sa senzora za potrebe default rezima i defaultne strategije rada motora. Recimo samo da ilustrujem tu su podaci o nultom i maximalnom polozaju klapne gasa i step motora, zatim voltaze sa RPM senzora, nivo ler gasa sa senzorom brzine vozila na vrednosti 0 (jer vozilo se nije kretalo), zatim vreme otvaranja brizgaljki od lera do punog gasa, zatim tvrdoca federa povratka klapne gasa i stepen dihtovanja klapne gasa (narocito vazno u slucaju da je od upotrebe doslo da prljanja same klapne gasa, gde se na obodima leptira nahvata garez i prljavstina pa klapna ne zatvara bas skroz). Ovo zna biti ucestao slucaj kada se vozilo koristi i na plin i na benzin, pogotovu na los benzin (a mi i nemamo drugi, sem ovog najgoreg), zatim raspon signala sa lambda 1 i lambda 2 senzora, i uopste vrsi se nulto kalibriranje svih senzora motora. nakon toga ti tzv default podaci dalje se upotrebljavaju od strane ECU za primenu strategija koje su ubacene u sam ECU za sve moguce predvidjene uslove realnih rezima rada u saobracaju. Mozda ce nekome izgledati cudno, ali ako recimo dodje do zaprljavanja klapne gasa, pa se klapna ne vraca do kraja, a u ECU stoji podatak iz doba kada je klapna bila cista 100%, onda ce se to reflektovati recimo na visim obrtajima, gde ce se smesa goriva podesavati na bazi podatka sa ciste klapne, a ne sa polozaja zatvorene klapne (smesa ce biti bogatija u odnosu na kolicinu propustenog vazduha kroz klapnu i sl, itd............
Verujem da ovu proceduru treba probati, jer ne kosta nista a i nije komplikovana i opasna da bi nesto moglo da se skrlja, samo treba ispostovati sve kako je napisano. Na britanskom forumu ima dosta pisano o tome, i recimo neki tamosnji clanovi su redukovali potrosnju goriva za 15-20% nakon sprovodjenja ove procedure. To vam je kao ona fora, kad neko poali pandu sa stisnitom pedalom gasa, pa pobrljavi step motorce......i onda otuda dalnji problemi.......
Ako treba tu sam za dodatna pojasnjenja, a mozemo probati i na skupu na Banjici u Nedelju kod OK Korala, Tacno u Podne..... jester jester
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: