sonsy
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 03 март, 2009, 22:54:03 » |
|
Pozdrav. stalno imam problem pri sipanju punog rezervoara na mom seicentu (pretpostavljam da je rezervoar isti kao i na pandi), i to kada je 7 litara do punog. Onda pocne da blokira pistolj za punjenje, i moram da nastavim da sipam bukvalno kap po kap, kako bi ga stvarno napunio punog. Rezervoar jako sporo "guta" gorivo. Pregledao sam ispod vozila rezervoar i crevo za tocenje i sve deluje ok. Takodje mi se menja i nivo goriva na pokazivacu po nekad, kada ga ugasim i ponovo upalim on podigne ili spusti kazaljku sa nivoa na kojem je bila. Da li neko ima isti problem, ili mozda zna da li postoji resenje za isti? Ovo mi stvara problem zbog merenja potrosnje goriva, jer mi merenje od lampice do lampice dosta nepouzdano.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 03 март, 2009, 23:16:16 » |
|
Sonsy, to sa tankanjem je možda do penušanja goriva pa pištolj prekida ili možda do začepljenog creva oduška rezervoara (ako ga ima ??? )... Nisam do sada tankao Pandu do vrha pa ne znam kako se ponaša... I još jedna stvar, nije da mi smeta, ali ovo je ipak Panda forum 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 04 март, 2009, 07:36:50 » |
|
Takodje mi se menja i nivo goriva na pokazivacu po nekad, kada ga ugasim i ponovo upalim on podigne ili spusti kazaljku sa nivoa na kojem je bila. Da li neko ima isti problem, ili mozda zna da li postoji resenje za isti? Ovo mi stvara problem zbog merenja potrosnje goriva, jer mi merenje od lampice do lampice dosta nepouzdano.
Sonsy, evo ti slike nalivnog sistema za Sei sa E-pera. Proveri crevo obelezeno na slici da li je prohodno, jer je to oduska rezervoara. Ako je to crevo zacepljeno onda prilikom nalivanja se pravi kontra-vazduh koji ti iskljuci pistolj, a to moze biti i uzrok setanja kazaljke pokazivaca..... Mozda nije zacepljeno, mozda je to crevo negde ustinuto ili presavijeno vise nego sto treba..... Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 04 март, 2009, 11:34:48 » |
|
I još jedna stvar, nije da mi smeta, ali ovo je ipak Panda forum  PA STA AKO JE PANDA FORUM. Ne zaboravite da smo vise puta dobijali savete od ljudi koji su vlasnici puntica , jugica, renoa 4 itd.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 04 март, 2009, 11:40:36 » |
|
Jeli Robi jel zna onaj Lukasenko da skija, il se folira.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 04 март, 2009, 12:35:54 » |
|
Foplira, prica se , kaparisao i on pandu!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 04 март, 2009, 12:50:28 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
yungalunga
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 04 март, 2009, 13:26:09 » |
|
Sonsy, proveri na par mesta ili ti na par razlicitih pumpu,da li je ista tvoja dijagnostika,posto se meni desavalo da natankujem do cepa na vecini pumpi pistolj odradi svoj posao kako treba,ali se desavalo da na nekim pistoljima iste pumpe pistolj prosto nece da prihvati opciju resice za punjenje do vrha ne radi kako treba.! pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sonsy
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 04 март, 2009, 20:01:56 » |
|
Hvala puno na pomoci! Danas sam bas gledao onaj odusak na rezervoaru (sto se vidi na slici od Ace), i gotovo 100% je on u pitanju. Problem kod ovog rezervoara je u tome sto crevo za punjenje dolazi na samo dno rezervoara, tako da u slucaju kada odusak ne funkcionise vazduh koji je u rezervoaru nema gde da izadje prilikom punjenja i ostaje zarobljen. Proverio sam to crevo na delu gde se vidi medjutim, da bi nesto vise video mora se skidati rezervoar, sto sad nemam vremena. Ali vam javljam kad resim!
Sto se tice komentara kako je ovo Panda forum; Ja sam se pridruzio ovom forumu zato sto imam auto istog proizvodjaca, potpuno identican motor i menjac (i verovatno jos brdo delova) kao vase pande, sto znaci da vas forum pokriva 99% problema koji se mogu javiti na mom autu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 04 март, 2009, 20:07:39 » |
|
offtopic Vidiš, nije to loša ideja da se možda proširimo malo na Sei-a 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 04 март, 2009, 20:43:27 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 06 март, 2009, 12:33:47 » |
|
Sonsy, jos nesto oko rezervoara, oduske rezervoara i slicno. Predpostavljam da je to isto kao za Pandu, odnosno da je ista pumpa za gorivo, pa evo ovako: Pumpa za gorivo na nasim vozilima je potapajuca i smestena je u rezervoaru u istom sklopu sa meracem goriva. Ona ima za cilj da snabdeva motor gorivom pod odredjenim pritiskom. (kod nekih vozila ova pumpa je smestena u motornom delu, i radi ko one pumpe u Sremu - arterske. Zato je na Sei-u i Pandi, ona smestena u rezervoar, i ona kad das kontakt zuuuuji sekund-dva (cuje se odzadi), jer tada ona ``nabija`` pritisak. To je neophodno zbog MPI sistema ubrizgavanja (Pande karburatorske imaju sistem iz 128-smice - arterski bunar). Verovatno si primetio da kad odvijes cep rezervoara, narocito leti, cuje se ono psssssssssttttt, dok visak pritiska ne izadje iz rezervoara. To je normalna pojava, i opisana je u Pandinoj tehnickoj knjizici, mada se ljudi cesto zbune i pitaju jeli to normalno........ U slucaju da recimo cep rezervoara ne dihtuje dobro, onda je pumpa za goruvo preopterecena, i stalno radi (kad je mormalno ona se sama ukljucije i iskljucuje kad se postigne pritisak), tako da i duze traje, nego kad je cep pokvaren. Da ne govorim da los cep rezervoara moze biti i uzrok povecanja potrosnje, zato jer se ne postize dovojlan pritisak u sistemu napajanja, pa i razlog da trepce lampica ECU (mislim da kod mene treptanje lampice moze biti uzrokovan ovom pojavom). E zato je oduska rezervoara - oko koje smo i poceli ovu pricu, smestena tako da ne remeti postizanje pritiska u sistemu, odnosno ona ide od rezervoara do onog glavnog creva za nalivanje goriva. Konstrukcijski je tako nakacena, da kad gurnes pistoj za nalivanje, otvor oduske dodje iznad izlaza iz pistolja, (vidi sliku u preth. postovima) pa gorivo ulazi u rezervoar i istiskuje vazduh kroz odusku iznad samog izlaza iz nalivnog pistolja. Ako se ta oduska, tj crevo oduske zacepi, ili prignjeci, onda gorivo iz pistolja prilikom nalivanja istiskuje vazduh iz rezervoara kroz isto nalivno crevo, i zbog sudara sa gorivom, pistolj sa pumpe se iskljuci. Zato prilikom nalivanja pistolj treba ugurati tako da se potisne onaj zeleni ``himen`` (valjda i Sei ima to, il nije djana ko Panda), pa tek onda poceti nalivanje i eventualno prebaciti kopcu za samoiskljucenje nalivnog pistolja (pod uslovom da je oduska ispravna). Zelenu djanu ne treba slomiti, vec mora da ostane za sledeci put, dakle da se vrati u polozaj djane.......Al sam ga objasnio??????????.
Preporucijem svima da ako ne cuju onaj zvuk psssssstttttt, kad odvijaju cep provere stanje cepa nalivnog grla, stanje djane, i ceo sistem ukljuciv i sistem za evaporizaciju (iznad zadnjeg i ispred prednjeg levog tocka) oduske i prikljucke svih creva, te da se stvar dovede u red. Potrosnja goriva i preopterecenje pumpe, predstavlja nesto sto nikom nije milo, a stvar se lako podesi i sredi. Valja proveriti. Pravo da vi kazem, retko ko ima prilike da toliko puta djanise.......Eto zasto Panda....... Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
maksabj
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 11 март, 2009, 08:46:40 » |
|
Cudi me da niko nije reagovao na ovakav tekst ... Aco, svaka cast !!! Tako se docarava lepota rada na kolima ... Trebamo takvog ucitelja. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 11 март, 2009, 10:49:38 » |
|
Cudi me da niko nije reagovao na ovakav tekst ... Aco, svaka cast !!! Tako se docarava lepota rada na kolima ... Trebamo takvog ucitelja.  Makso, mi vec navikli na ovakva Acina pisanija. Vise se i ne trudimo da sami nesto isceprkamo, tu nam je Aca! Sta god treba: "Aco ajde, vidi sa Englezima, moze li to ovako ili mora onako......." Zato i postoje zive legende
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator