|
šUKI
|
 |
« poslato: 02 јануар, 2011, 19:59:57 » |
|
danas mi pregori sijalica u desnom faru,kupim novu sijalicu,namestim je i opet neradi.Prebacim tu novu sijalicu na levi far ona radi.Pregledao sam i osigurače i ispravni su.Ima li ko kakav savet šta bih mogao sam da uradim ili da je vozim kod elektičara?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 02 јануар, 2011, 20:10:30 » |
|
Ako te ne mrzi, proveri kontakte (buksne ) da li treba da se ociste i vidi da li ima massu na tom faru. Najverovatnije su kontakti (buksne ) oksidisale buduci da su ocajnog kvaliteta. Ponekad i massa nije dobra, pa posle montaze sijalice, probaj da nekom zicom prespojis masu sa nekog drugog dela sasije. Dobro bi dosla glim-lampica sa stipaljkom za 12V, pomocu koje to mozes lako da ustanovis. Ako te pa mrzi po ovoj ladnoci, kod nekog elektricara ce ti resiti problem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 02 јануар, 2011, 20:14:29 » |
|
Pregledao si osigurace i svi su ok. ipak pogledaj rade li obe zadnje pozicije. Ako neradi kontra strana pozicije u odnosu na far onda je ipak osigurac, samo nisi dobro video.Tako je povezano unakrst na osiguracu, ako rade obe zadnje pozicije onda nije osigurac. Moze biti oksidiran kontakt na konektoru od fara, to je najcesce, posebno ako guma koja stiti od vode nije bila lepo namestena.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|
šUKI
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 02 јануар, 2011, 20:22:00 » |
|
rade obe pozicije nazad
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 02 јануар, 2011, 20:30:36 » |
|
Gledano iz kabine, na lijevom unutarnjem blatobranu (krilu) imaš seriju kontakata mase, pričvršćenu maticom na karoseriju. Odspoji, očisti, ženske kontakte lagano stisni (tek toliko da čvršće prime) ponovno spoji i taj dio pošpricaj WD-jem. Tu bi morao biti kraj priče  Inače je to jedan od najjednostavnijih, prastarih kvarova elektrike na fiat/zastava skalameriji, praktički školski primjer, hehehe O tome sam već i pisao.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 09 јануар, 2011, 17:12:36 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 02 јануар, 2011, 20:32:26 » |
|
Onda je kontakt na konektoru iliti buksnama kako rece Aca. Bilo bi dobro da imas u alatu auta glimaricu na 12V, olaksalo bi posao.Naj verovatnije je oksidirao kontakt, probaj vise puta ustekati pa istekati,mozda se skine oksidacija i proradi. Mozda je masa na sasiji izgubila kontakt. Nije to neki veliki kvar, ali ume da zeza,posebno kada je hladno i mrak.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02 јануар, 2011, 20:51:13 Joe »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
šUKI
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 09 јануар, 2011, 16:44:11 » |
|
hvala na pomoći,rešeno 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 10 јануар, 2011, 11:22:25 » |
|
Kako si resio ? Napisi zbog drugih koji imaju isti problem. Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
šUKI
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 10 јануар, 2011, 11:40:54 » |
|
ipak je bio osigurač
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 10 јануар, 2011, 12:06:42 » |
|
ipak je bio osigurač
E moj Šuki.... Pa sunce mu kalaisano, prvo pogledaš osigurače, pa onda tražiš pomoć  Normalno da ti svi odgovaramo smatrajući da si napravio bar ono najosnovnije: pogledao osigurače. Sad je ispalo ono kao iz vica: Motor mu crko. Izredaše se majstori, pa vlasnik reće, zaboravio sam natankati.....
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 10 јануар, 2011, 22:17:24 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 10 јануар, 2011, 12:13:26 » |
|
Neka ostane za nauk!
Usput su objašnjene i neke druge solucije...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 10 јануар, 2011, 15:20:59 » |
|
Šta fali glupostima ako su poučne. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
šUKI
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 10 јануар, 2011, 17:11:21 » |
|
Stvarno se izvinjavam što sam postavio to pitanje i što ste gubili vreme na mene.Možda sam trebao slagati i reći da su konektori ili masa,ali kad sam i sam uvideo grešku već je bilo gotovo pa sam ostao iskren do kraja.Malo toga mogu da uočim uveče kad dođem sa posla,a još manje da rešim posle celodnevnog rada.Ne pravdam se ,ali to nije razlog da ispadnem glup.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 10 јануар, 2011, 17:33:44 » |
|
Nisi ispao glup. Samo si propustio osnovno. Dakle, ideš mojim stopama 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 10 јануар, 2011, 22:18:20 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 10 јануар, 2011, 18:14:22 » |
|
Jedno iskustvo vise, nije strasno, a nije ni kostalo pa da se jedis. Mislim da ces posle ovog malog jeda oko fara sebi dopuniti alat u autu, kupiti glimaricu na 12 V sa stipaljkicom, koju zakacis na masu, a vrhom glimarice dotices kontakte i proveris jel ima struje. I tu treba znati da kontakt hoce da oksidise pa se mora malo zagrebati vrhom ako ne pokaze da ima struje. Obavezno proveriti pre pocetka rada dali glimarica uopste radi. Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|